Conducătorii din sănătate nu au întotdeauna o pregătire managerială la standarde înalte. Astfel, Ministerul Sănătății a lansat în transparență proiectul de ordonanță de urgență privind reforma în domeniul sănătății. În acest fel se va respecta o cerință din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
”Capacitatea managerială și administrativă redusă a personalului din pozițiile de conducere este o consecință directă a laxității criteriilor de competență pentru înscrierea la concursurile pentru posturi de conducere în domeniul sănătății, în prezent numai managerii de spital având obligativitatea efectuării de cursuri în acest sens.
Restul categoriilor de personal din managementul serviciilor de sănătate nu au, în momentul actual, niciun criteriu inițial de competență în management pentru ocuparea unei funcții de conducere.
O altă cauză este, de asemenea, disponibilitatea limitată a unor programe educaționale de calitate ridicată în domeniul managementului serviciilor de sănătate, administrație sanitară și politici de sănătate”, arată documentul.
Mandatul managerilor, 4 ani
În prezent, mandatul managerilor de spitale este de patru ani, în timp ce contractul de administrare al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri și director financiar) este de maximul trei ani, fapt care provoacă dificultăți în asigurarea continuă a unui management eficient.
”Pentru a răspunde provocărilor în ceea ce privește situația pregătirii manageriale a persoane care ocupă funcții de conducere în sistemul de sănătate, obiectivul general al prezentei modificări legislative este îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților și competențelor resursei umane din managementul serviciilor de sănătate de la toate nivelurile sistemului de sănătate din România.
Reforma propusă este una sistemică, propunându-și să abordeze cauzele care contribuie la performanța redusă a sistemului de sănătate din România, în raport cu resursa umană din managementul serviciilor de sănătate.
Prin prezentul proiect, propunem introducerea de noi criterii de formare inițială pentru toate categoriile de funcții de conducere: manageri, directori executivi și directori executivi adjuncți ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, directori generali, directori medicali, directori de îngrijiri, şefi de secţie, şefi de laboratoare sau şefi de servicii medicale, medic-șef.
Totodată, se introduce noţiunea de criterii de calitate aferente programelor de formare, elaborate de către OMS în programul de asistenţă tehnică din PNRR. In acest sens, e necesară adoptarea acestora prin ordin al ministrului sănătăţii, urmând a sta la baza avizării de către Ministerul Sănătăţii a programelor de formare iniţială și continuă care răspund nevoilor sistemului de sănătate.
Alinierea mandatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri și director financiar) are scopul de a permite asigurarea continuă a unui management eficient”, mai notează documentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.