Cimbrul at trebui să fie un condiment nelipsit din bucătăria noastră datorită compușilor benefici pentru sănătate din plantă. Acesta se poate folosi în aromarea mâncărurilor sau poate fi consumat și sub forma ceaiului de cimbru, tincturii de cimbru, extractului de cimbru sau uleiului esențial de cimbru.
Te face fericit
Consumul de cimbru conferă o stare de bine și reduce anxietatea. Acest lucru se întâmplă datorită efectului de creștere a serotoninei care are loc după consumul cimbrului. Serotonina se mai numește și "hormonul fericirii", iar scăderea nivelului de serotonină este asociată cu apariția depresiei. De asemenea, vitaminele B din cimbru au rol în funcționarea normală a sistemului nervos și reduc stresul.
Sănătatea pielii
Cimbrul este aliatul celor care se luptă cu acneea datorită efectelor antibacteriene și antiinflamatorii ale plantei. De asemenea, compușii din cimbru sunt benefici pentru pacienții diagnosticați cu dermatită atopică. Vezi și: Dermatita atopică, simptome, cauze și tratament: Impactul, similar cu cel al diabetului zaharat
Efect hipotensiv
Consumul de cimbru este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Pentru creșterea efectului hipotensiv, cimbrul poate fi consumat sub forma extractul de cimbru.
Uneori, persoanele hipertensive suferă în paralel și de boli cronice. Cantitatea crescută de antioxidanți din cimbru reduce efectele stresului oxidativ și protejează organismul de bolile cronice.
Sănătatea sistemului respirator
Cimbrul a fost folosit în medicina tradițională încă din cele mai vechi timpuri ca remediu natural împotriva tusei productive.
Proprietățile antiinflamatorii fac cimbrul potrivit și în tratamentul bronșitei sau al sinuzitei. De asemenea, Vitamina C și Vitamina A din cimbru contribuie la creșterea imunității și grăbește vindecarea organismului.
Efect spasmolitic
Ceaiul de cimbru reduce spasmele și poate fi folosit în perioada menstruației la femeile care se confruntă cu dureri menstruale. Cimbrul are și efect analgezic și reduce durerile. Aceste proprietăți sunt eficiente și în cazul crampelor abdominale generate de enterite sau alte patologii gastrointestinale.
Vezi și: 3 ceaiuri care scad tensiunea arterială
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.