Condimentele pe care le utilizezi zilnic, vezi cum îți afectează sănătatea

Angela Sabău |
Data publicării:
Patru plante au fost analizate de cercetători
Patru plante au fost analizate de cercetători

Condimentele care adaugă savoare mâncării, spun specialiștii, au și efect asupra sănătății. Cu toate că nu înlocuiesc medicamentele, efectele lor benefice au fost cunoscute încă din antichitate.

Condimentele sunt nelipsite în bucătăria din lumea întreagă. Nu doar că îmbunătățesc gustul mâncării, dar au și efecte asupra sănătății. Multe cercetări recente au arătat efectele benefice ale condimentelor asupra sănătății, potrivit medindia.net.

Ba, mai mult, condimentele încă mai sunt folosite ca remedii alternative în diferite afecțiuni, precum răceli, dureri de dinți sau de cap, de gât etc.

Piperul negru este considerat „regele condimentelor”. Este cel mai utilizat condiment, dar are și proprietăți curative. Ajută în constipație, diaree, indigestie, probleme ale ficatului, gangrene, insomnie, mușcături de insecte, abcese orale, arsuri cauzate de soare sau probleme dentare.

Piperul negru are capacitatea de a îmbunătăți funcția tractului digestiv, stimulează secreția sucurilor gastrice din stomac și oprește dezvoltarea bacteriilor dăunătoare din stomac și tractul intestinal.

Turmericul este adesea folosit ca pudră. Cercetările arată că turmericul este un excelent antioxidant, antiinflamator și are proprietatea de a scădea colesterolul. De asemenea, turmericul aplicat pe răni sau arsuri ajută la vindecarea pielii afectate. Are potențial antitumoral.

Cuișoarele au fost folosite în medicina chineză din antichitate. Sunt o sursă bogată de antioxidanți. Uleiul din extract de cuișoare este utilizat pentru reducerea durerilor de dinți. De asemenea, se crede că au efect antibacterian, antiperspirant și antiseptic, dar și în tratrea infecțiilor fungice și bacteriene.

Scorțișoara este, de asemenea, un condiment comun. Are efectul de a regla glicemia, ceea ce o face utilă celor ce suferă de diabet de tip 2. Unele studii arată că are efect în combaterea ciupercilor precum Candida.

Un studiu realizat în Copenhaga a demonstrat că scorțișoara în combinație cu mierea, luată în fiecare dimineață poate ușura durerile de artrită. De asemenea, este benefică împotriva Helicobacter Pylori, bacteria care produce ulcerul gastric. Are potențial în tratarea infecțiilor dentare, urinare, bolile de inimă, constipație.

Ardeiul iute, cunoscut pentru aroma și iuțeala sa, este o sursă bună de vitamina C și caroten. Ardeii iuți sunt celebri pentru capacitatea lor de a stimula digestia, pofta de mâcnare și de a îmbunătăți circulația sângelui. Asigură, de asemenea, căldură corpului, motiv pentru care este folosit de șerpași atunci când urcă pe munți înalți.

Are efect benefic în calmarea durerilor, inflamațiilor, boli cardiovasculare, răceala și gripă, menținerea greutății corporale și prevenirea cancerului.

Usturoiul este cel mai important ingredient din bucătăria din lumea întreagă. Este un important ingredient ce era folosit în medicina chinezească antică, încă cu 3.000 de ani BC. Este utilizat în curățirea sistemulu digestiv și îmbunătățirea imunității. Are potențial în vindecarea rănilor foarte repede. Unele dovezi indică faptul că a fost folosit în Primul Război Mondial pentru a ține sub control infecțiile răniților.

Studiile actuale indică faptul că usturoiul este de ajutor în scăderea tensiunii arteriale și în alte probleme cardiovasculare. Crește densitatea lipoproteinelor și reduce nivelul colesterolului rău. Studii realizate în China au arătat că are proprietăți anticancerigene.

Ghimbirul era folosit ca remediu împotriva durerilor de gât și a răcelilor încă din antichitate. Este utilizat pentru a reduce stresul, oboseala și durerile de cap. Este un antihistaminic, are proprietăți de a calma alergiile. Reduce senzațiile de greață, în special stările de rău de mișcare. Are, de asemenea, capacitatea de a reduce efectele secundare ale chimioterapiei. Este antiinflamator și poate reduce durerile de artrită sau musculare. Grecii antici îl foloseau pentru îmbunătățirea digestiei. Conține enzime specifice care sunt catalizatori ai proteinelor din alimente. S-a dovedit că scade colesterolul rău și împiedică formarea de cheaguri de sânge.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel