Condiloamele: când devin canceroase. De ce apare condilomatoza și cum se tratează. Cioflan: Asta e foarte important. În general nu trece singură

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Condiloamele - Foto: Freepik @wavebreakmedia_m
Condiloamele - Foto: Freepik @wavebreakmedia_m

Condiloamele - sunt cancerigene sau nu? De ce apar și cum se tratează condilomatoza.

Condiloamele sunt umflături aspre necanceroase, benigne, care se formează pe piele. Acestea se dezvoltă atunci când virusul papiloma uman, sau HPV, pătrunde într-o tăietură sau o ruptură a pielii și provoacă o infecție.

Care sunt tipurile de condiloame

Tipurile de condiloame variază în funcție de partea corpului afectată. Tipurile includ:

Mâini: Acești negi sunt numiți negi comuni, deoarece sunt cel mai frecvent tip.

Fața: Negii afectează fața și fruntea.

Picioare: Negii plantari apar pe tălpile picioarelor. Acești negi arată ca niște calusuri cu mici puncte negre în centru. Sunt adesea dureroase și se formează în grupuri.

Organele genitale: Negii care se formează pe penis, vagin sau rect se numesc veruci genitale. Acești negi sunt un tip de infecție cu transmitere sexuală. Vă îmbolnăviți de veruci genitale prin contact sexual cu o persoană infectată.

Periunghiale și subunghiale: Acești negi se formează sub sau în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare.

"Condiloamele sunt virusurile 6 și 11. Sunt considerate virusuri de low-risk. Sigur că nu este imposibil ca aceste două virusuri să genereze și o leziune premalignă sau malignă la persoanele cu imunodeficiențe.

La persoanele cu o rezervă biologică foarte scăzută este posibil și asta, dar potențial nu, în general nu conduc la asemenea probleme", ne-a spus medicul Horia Cioflan.

Condiloamele obișnuite sunt excrescențe mici și granulate ale pielii care apar cel mai adesea pe degete sau pe mâini. Aspri la atingere, verucile comune prezintă adesea și un model de puncte negre mici, care sunt mici vase de sânge coagulate.

Un neg poate avea nevoie de două până la șase luni pentru a se dezvolta după ce pielea a fost expusă la virus. Negii comuni sunt de obicei inofensivi și în cele din urmă dispar de la sine, potrivit Mayo Clinic. Dar mulți oameni aleg să îi îndepărteze pentru că îi consideră deranjanți sau jenanți.

Condilomatoza - cum se tratează

Obiectivele tratamentului sunt distrugerea negilor, stimularea unui răspuns al sistemului imunitar pentru a lupta împotriva virusului sau ambele. Tratamentul poate dura săptămâni sau luni. Chiar și cu tratament, negii tind să reapară sau să se răspândească. Medicii încep, în general, cu metodele cele mai puțin dureroase.

"Condilomatoza de principiu nu trece singură. Trebuie intervenit de obicei la ginecolog și la partenerul de sex masculin, cel la care apare la nivelul pielii perineale, la nivelul penisului, la baza limbii, în criptele amigdaline. 

Există mai multe modalități de a te adresa terapeutic acestei afecțiuni. Există metode topice cu unguente, există metode ablative chirurgicale, laser și asta este o unealtă ultra-modernă și care are avantaje absolut deosebite.

Laserul cu dioxid de carbon a intrat în practica curentă, este folosit de mult în ce privește condilomatoza genitală.

Numai că aici există întotdeauna un lucru care trebuie menționat în ultimii ani există colegi mai tineri care se ocupă de așa numita cosmetică vulvovaginală prin terapie cu laser.

Numai că trebuie ținut foarte bine cont de faptul că sub aceste leziuni cel puțin vulvare și vaginale la care se adresează acest tip de terapii cum ar fi lichenul scleros sau lichenu atrofic pot sub ele sunt cuibărite și de obicei multifocal sau multicentric, leziuni premaligne ale vulvei și vaginului care trebuie atent diagnosticate și mai ales prin biopsie. 

Biopsia este modalitatea cea mai eficientă pentru a tranșa diagnosticul înainte de a face o terapie de tip cosmetic, asta e foarte important", a declarat Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. 

În ceea ce privește tratament, medicul vă poate recomanda:

- Acid salicilic Medicamentele pentru veruci cu prescripție medicală cu acid salicilic acționează prin îndepărtarea straturilor unui neg puțin câte puțin. Studiile arată că acidul salicilic este mai eficient atunci când este combinat cu înghețarea.

- Crioterapie, înghețare. Terapia prin înghețare efectuată la cabinetul medicului presupune aplicarea de azot lichid pe neg.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel