Computerul Tomograf (CT-ul), investigația care descoperă anumite tipuri de cancer. Dr Tudor Ciprut: face „feliuțe” prin om și vede organe și țesuturi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Tudor Ciprut spune tot ce trebuie să știi despre CT. Foto: DC Medical
Dr Tudor Ciprut spune tot ce trebuie să știi despre CT. Foto: DC Medical

Cunoscutul medic radiolog, specializat în imagistică medicală, Dr Tudor Ciprut, de la Spitalul  Clinic SANADOR, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, la ce este folositor un computer tomograf – CT-ul -, cine are contraindicații și cum se face aceasta, pas cu pas, această investigație de imagistică medicală. Iată ce trebuie să știi despre CT: 

Imagistica medicală este un instrument vital în medicină, în acest moment, în mod special în Oncologie, pentru că, cu ajutorul ei, se poate afla în ce stadiu este pacientul și chiar se dă direcția de tratament, a arătat Dr Tudor Ciprut, reputat medic radiolog specializat în imagistică medicală, de la Spitalul Clinic SANADOR, la Interviurile DC News și  DC Medical.

„Imagistica medicală se folosește în ziua de astăzi practic în toate. Dar dacă ne ne referim la Oncologie, pentru că discuția noastră se referă la asta, imagistica medicală se folosește pentru diagnosticul primar. Atunci când avem o suspiciune că e o tumoră, prin imagistică se  poate vedea într-adevăr dacă este o tumoră și nu altceva, deci avem un diagnostic diferențial, și după aceea se poate stadializa inițial tumora respectivă. Ceea ce este foarte important. Și ca urmare, se poate hotărî tratamentul; chirurgical, chimioterapie, radioterapie, alt gen de terapie – cum ar fi hormonoterapia, în cancerul de sân. Și imagistica poate să dirijeze, printre altele, și biopsia, pentru că, câteodată, pacientul nu merge la operație și cu ajutorul unui examen CT, de pildă, se poate diagnostica o tumoră pulmonară și se poate dirija o biopsie pulmonară”, a detaliat dr Tudor Ciprut. 

Sanador

În ziua de azi avem la îndemână, în principal, trei mari tipuri de imagistică medicală pentru cazurile de suspiciune a existenței unui cancer: computerul tomograf – prescurtat CT -, rezonanță magnetică nucleară – adică RMN, și PET-CT – investigația care combină o tomografie computerizată cu emisia de pozitroni. Toate sunt valoroase, dar fiecare are partea ei în care excelează. 

„Valoarea acestor investigații de imagistică medicală este, să zicem, echivalentă. Încep cu CT-ul care este metoda dezvoltată din radiologie, și care este cu raze X, cea mai veche dintre cele trei. Ea a început să se folosească în practica clinică în anii ’80. (...) CT-ul diagnostichează, practic face feliuțe prin om fără să-l tai și poate să vadă cum este cineva pe dinăuntru, deci să vadă tot felul de țesuturi, în funcție de densitatea pe care o au organele față de razele X. Jucându-se cu asta. Se injectează substanță de contrast, care este captată de anumite organe sau de vase, și așa mai departe. Și CT-ul a evoluat foarte mult. Am ales întâmplător radiologia, pentru că nu era un post de medicină internă atunci. Dar nu regret asta, pentru că am făcut ceva ce îmi place și, separat de asta, care a evoluat foarte mult în timpul vieții mele și continuă să evolueze și să meargă înainte”, a dezvăluit reputatul radiolog. 

La început, CT-ul era folosit pentru toate patologiile, dar ulterior, pe lângă faptul că tehnica în sine s-a modernizat, s-a constatat că această investigație imagistică medicală este mai valoroasă în anumite patologii, față de RMN și PET-CT. 

„Ulterior, prin apariția RMN-ului, anumite patologii sunt investigate prin  CT sau sunt investigate direct prin RMN. Spre exemplu, glanda hipofiză, e un organ minuscul când e normală, și ea se investighează acum rareori prin CT, și numai la cei care au o contraindicație: adică sunt claustrofobi sau au o contraindicație la RMN. Pelvisul, prostata, de pildă, tumorilor de prostată, care este bănuită fie pe date clinice, fie pe date biochimice, adică creșterea PSA-ului, se investighează prin RMN prostatic parametric. Gâtul se investighează prin CT, dar investigațiile de finețe, ulterioare, sunt investigate prin RMN. Sinusurile, de pildă, sunt investigate prin CT. Plămânul, în ansamblu, se investighează mai mult prin CT, dar și prin PET-T, dar acesta este folosit în indicațiile Oncologie. CT-ul este utilizat foarte mult pentru cord și vase de sânge”, a arătat dr Tudor Ciprut.

Cine poate face și cine nu poate face un CT, ce trebuie să știi despre substanța de contrast care este injectată și alergiile pe care le poate declanșa, cum te pregătești pentru o astfel de investigație dar și cum funcționează și la ce sunt bune RMN-ul și PET-CT-ul, aflați din VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel