Compus, tensiune arterială. O recenzie recentă și meta-analiză, care însumează mai multe studii, susține că un pigment vegetal numit quercitină ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale. Bolile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ 17,3 milioane de decese în fiecare an.
Quercetina este un flavonoid care apare în mod natural într-o serie de alimente, inclusiv legume, fructe, vin, nuci, ceapă roșie, kale și ceai negru. ”Acumularea dovezilor indică faptul că quercetina are efecte antiinflamatorii de protecție, precum și efecte antioxidante și poate fi utilă în tratarea unei multitudini de afecțiuni cronice”, susțin autorii recenziei, potrivit medicalnewstoday.
Deși unele studii au fost încurajatoare, cercetătorii de la Spitalul Dongguan Shilong People din Universitatea Medicală de Sud din China au analizat studii care au investigat influența quercetinei asupra unei serii de factori de risc cardiovascular, incluzând tensiunea arterială, profilele lipidelor și nivelul glucozei. În analiza lor, oamenii de știință au inclus doar lucrări de cercetare care îndeplinesc anumite criterii.
Autorii recenziei au identificat 17 lucrări relevante, care au implicat 896 de participanți, studiile având loc în șase țări: Iran, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia și Coreea. Deși nu au identificat, în general, niciun efect semnificativ al quercetinei asupra nivelului de glucoză sau a profilurilor lipidelor, atunci când au analizat doar datele din studiile care au utilizat un proiect paralel și au durat 8 săptămâni sau mai mult, au observant că quercetina pare să îmbunătățească nivelurile de lipoproteină de înaltă densitate (HDL sau colesterol „bun”) și trigliceride.
Cel mai mare beneficiu al quercetinei a fost însă efectul său asupra tensiunii arteriale. Rezultatele au arătat că quercetina a scăzut atât tensiunea arterială sistolică cât și cea diastolică. Autorii consideră că „[efectele favorabile ale quercetinei asupra [tensiunii arteriale] găsite în investigația curentă susțin utilizarea quercetinei ca terapie adjuvantă la pacienții cu hipertensiune arterială”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.