Cercetările efectuate la LSU Health New Orleans Neuroscience Center of Excellence (Centrul de Științe ale Sănătății al Universității de Stat din New Orleans, Louisiana) spun că acești compuși numiți Elovanoizi, descoperiți în 2017, pot bloca efectiv și eficient intrarea noului coronavirus care provoacă COVID-19 în celulele pulmonare și chiar le protejează de el. Descoperirea lor a fost publicată online în jurnalul de specialitate Scientific Reports (link direct studiu).
„Deoarece compușii protejează împotriva deteriorării creierului și a retinei ochiului, iar virusul COVID-19 dăunează în mod clar plmânilor, experimentul nostru a testat dacă aceiași compuși au și efect protector”, a notat dr Nicolas Bazan, dr. LSU Health New Orleans Neuroscience Center și autor principal al studiului.
Echipa de cercetare a testat Elovanoizii (ELV) pe țesuturile pulmonare infectate de la un bărbat în vârstă de 78 de ani, în culturi pe placă Petri. Ei au descoperit că ELV-urile nu numai că au redus capacitatea proteinei SARS-CoV-2 de a se lega de receptori și de a intra în celule, dar auși declanșat și producerea de proteine antiinflamatoare de protecție care contracarează daunele pulmonare.
Oamenii de știință au arătat că ELV-urile au scăzut producția de ACE2. ACE2 este o proteină aflată la suprafața multor tipuri de celule. Receptorii ACE2 acționează ca niște încuietori pe celule, iar proteinele de vârf ale SARS-CoV-2 acționează ca niște chei care deschid aceste încuietori, lăsând coronavirusul să intre în celule pentru a se multiplica rapid Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, pentru prima dată, că celulele alveolare sunt dotate cu căi pentru biosinteza ELV-urilor.
„Deoarece SARS-CoV-2 afectează mucoasa nazală, tractul gastro-intestinal, ochiul și sistemul nervos, descoperirea potențialului protector al ELV extinde sfera observațiilor noastre dincolo de plămâni” adaugă dr. Bazan. „Rezultatele noastre oferă o bază pentru intervenții pentru a modifica riscul de boală, progresia și protecția plămânului de COVID-19 sau alte patologii (inclusiv unele tipuri de pneumonie)”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.