Compusul din morcov care îți imbunătățește vederea. Beneficiile mai puțin cunoscute ale morcovilor asupra sănătății

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
morcovi vedere Foto: Freepik @kvladimirv
morcovi vedere Foto: Freepik @kvladimirv

Morcovii joacă un rol important în menținerea sănătății ochilor și oferă multe alte beneficii pentru sănătatea generală.

Vezi și: Carbohidrați sau grăsimi la micul dejun. Alegerea corectă pentru sănătatea metabolică a femeilor

Mitul conform căruia morcovii sunt buni pentru vedere își are originea într-o campanie de propagandă din cel de-al Doilea Război Mondial care atribuia acuratețea vizuală a piloților Forțelor Aeriene Regale Britanice consumului de morcovi.

Deși morcovii nu sunt un aliment magic pentru ochi, așa cum au fost comercializați, ei conțin antioxidanți care aduc beneficii sănătății ochilor. Beta-carotenul și luteina sunt antioxidanți care pot preveni deteriorarea ochilor cauzată de radicalii liberi, care pot duce la deteriorarea celulară, îmbătrânire și boli cronice.

Morcovii portocalii sunt deosebit de bogați în betacaroten, care este transformat în vitamina A de către organism. Vitamina A este necesară pentru formarea rodopsinei, pigmentul roșu-violet sensibil la lumină din celulele oculare care vă ajută să vedeți noaptea.

Morcovii gătiți absorb betacarotenul mai eficient decât cei cruzi, iar consumul de morcovi cu o sursă de grăsime îmbunătățește absorbția. Morcovii galbeni conțin cea mai multă luteină, care poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, o afecțiune în care vederea se încețoșează treptat sau dispare.

Dietele bogate în luteină pot fi deosebit de protectoare împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă. În general, morcovii sunt o sursă bogată de nutrienți care pot susține sănătatea ochilor și alte beneficii pentru sănătate.

Morcovii sunt într-adevăr benefici pentru sănătatea ochilor, dar credința comună că aceștia pot îmbunătăți drastic vederea este oarecum exagerată. Morcovii sunt bogați în betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, un nutrient esențial pentru menținerea sănătății generale a ochilor.

Foto: Freepik

Vitamina A joacă un rol-cheie în prevenirea orbirii nocturne și poate ajuta la protejarea împotriva unor afecțiuni mai grave, precum cataracta și degenerescența maculară, care sunt principalele cauze ale orbirii la nivel mondial. Cu toate acestea, consumul mai multor morcovi nu va îmbunătăți vederea în cazul celor care nu au o deficiență de vitamina A.

Morcovii conțin, de asemenea, luteină, un antioxidant care crește densitatea pigmentului în maculă, o parte a retinei responsabilă de vederea clară. Această protecție suplimentară oferită de luteină poate reduce riscul apariției degenerescenței maculare, o cauză frecventă a pierderii vederii la adulții în vârstă.

Acestea fiind spuse, dacă dieta dumneavoastră furnizează deja suficientă vitamina A, consumul mai multor morcovi nu vă va îmbunătăți și mai mult vederea. Alte alimente precum laptele, brânza, gălbenușul de ou și ficatul sunt, de asemenea, surse bune de vitamina A, astfel încât o dietă echilibrată poate furniza nutrienții necesari fără a se baza exclusiv pe morcovi.

Pe scurt, deși morcovii contribuie la sănătatea ochilor, aceștia nu vă vor îmbunătăți vederea dacă aveți deja un aport suficient de vitamina A și cu siguranță nu vă vor oferi o vedere supraomenească.

Citește și: Sistemul nervos autonom: arhitectul funcțiilor vitale ale corpului. Cum îți poți proteja sistemul nervos autonom de afecțiuni grave

Alte beneficii ale morcovilor

Morcovii sunt un aliment nutritiv care nu numai că susține sănătatea ochilor, dar oferă și numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt bogați în fibre, care previn constipația și promovează un intestin sănătos.

Consumul de fibre dietetice poate reduce riscul de cancer de colon și cancer colorectal.

Morcovii au un indice glicemic scăzut, prevenind o creștere mare a zahărului din sânge. De asemenea, sunt bogați în licopen, un antioxidant care protejează inima, care poate regla nivelul zahărului din sânge, promovează sănătatea inimii și reduce nivelul colesterolului.

Antioxidanții beta-caroten și licopen pot proteja pielea de daunele provocate de soare. Morcovii sunt săraci în calorii și bogați în fibre, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentării și la pierderea în greutate. În general, morcovii sunt o sursă valoroasă de nutrienți care pot ajuta la menținerea sănătății generale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel