Compusul din măsline care poate controla glicemia și susține pierderea în greutate. Sursa unui nou tratament natural pentru diabetul de tip 2

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Masline Foto: Freepik @AndreyStar
Masline Foto: Freepik @AndreyStar

Cercetătorii au descoperit un compus natural din măsline care ar putea îmbunătăți controlul glicemiei, oferind o speranță pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru obezitate și diabetul de tip 2.

Cercetătorii de la Virginia Tech au descoperit în măsline și în uleiul de măsline un compus natural care ar putea îmbunătăți controlul glicemiei și favoriza pierderea în greutate. Acest lucru ar putea contribui la dezvoltarea de produse naturale pentru gestionarea obezității și a diabetului de tip 2.

Începând cu 2022, una din opt persoane din întreaga lume suferă de obezitate, care este un factor patogen principal pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 și un obstacol major pentru controlul metabolic eficient la mulți pacienți.

Cu toate acestea, modificările stilului de viață și măsurile de sănătate publică au un impact limitat asupra prevalenței în creștere a obezității, iar tratamentele existente pot să nu fie eficiente pe termen lung, să fie dificil de menținut pierderea în greutate, să fie costisitoare sau să prezinte riscuri de siguranță pe termen lung.

Dongmin Liu, profesor în cadrul Departamentului de Nutriție Umană, Alimente și Exerciții Fizice la Virginia Tech, consideră că dezvoltarea unor tratamente noi și mai ieftine, în special prin utilizarea produselor naturale ca tratamente adjuvante primare sau secundare, ar putea oferi mai multe opțiuni și ar putea îmbunătăți rezultatele pentru o gamă mai largă de pacienți.

Acidul elenolic din măsline

Cercetătorii au identificat un compus găsit în măsline, acidul elenolic, care poate determina eliberarea hormonilor metabolici PYY și GLP-1 în intestin. Acești hormoni sunt eliberați în timpul mesei și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Compusul, găsit în măsline și în uleiul de măsline, face parte dintr-un grup mai mare de polifenoli.

Cercetătorii au studiat acidul elenolic deoarece nu a fost niciodată investigat dacă acesta exercită acțiuni benefice legate de sănătate sau de stări de boală precum diabetul. Studiul a fost realizat folosind un model de șoarece și a urmărit să înțeleagă rolul său potențial în controlul nivelului de zahăr din sânge.

Cercetătorii au constatat că șoarecii obezi cu diabet care au primit acid elenolic oral au prezentat o reducere cu 10,7% a obezității după patru până la cinci săptămâni. Acest lucru s-a datorat creșterii greutății musculare, inversării bolii ficatului gras indusă de dietă și îmbunătățirii funcției hepatice.

Aportul oral de acid elenolic a crescut, de asemenea, secreția de hormoni metabolici din intestin, cum ar fi GLP-1, PYY și GIP, care pot lucra împreună pentru a restricționa aportul de calorii în timpul hrănirii.

Vezi și: Ce este sindromul întârzierii fazei de somn și cum îți afectează viața. Cum să-ți reprogramezi ceasul intern

Foto: Freepik 

Îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină

Cercetătorii au descoperit că acidul elenolic, un compus care îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină la șoarecii obezi, ar putea fi dezvoltat într-un tratament pentru oamenii cu obezitate, rezistență la insulină și diabet. Studiul, condus de Liu, a constatat că compusul a îmbunătățit aceste niveluri și sensibilitatea la insulină până la punctul în care acestea au devenit similare cu cele ale șoarecilor slabi sănătoși în termen de patru până la cinci săptămâni de tratament.

Cercetătorii intenționează să investigheze în continuare modul în care acidul elenolic gestionează eficient controlul zahărului din sânge și obezitatea, precum și modul în care controlează aportul alimentar. Ei intenționează, de asemenea, să testeze terapia combinată cu metformin, un medicament antidiabetic de primă linie, deoarece administrarea ambilor agenți funcționează mai bine decât oricare dintre ei separat. Cercetătorii au primit un grant NIH pe patru ani pentru a susține aceste studii.

Un studiu realizat de Mir Ali, chirurg bariatric certificat de consiliu și director medical al Centrului chirurgical de pierdere în greutate MemorialCare, arată că anumiți compuși din alimente sunt benefici pentru afecțiuni precum diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială.

Cercetarea, care a fost efectuată pe șoareci selectați genetic pentru a avea aceste afecțiuni, sugerează că următorul pas este aplicarea acestor descoperiri la oameni. Mir Ali subliniază importanța ca cercetătorii să găsească noi modalități de a trata obezitatea și diabetul, deoarece nu există o modalitate perfectă de a trata fiecare pacient.

Ali crede că, într-o zi, cercetătorii ar putea găsi o cheie care ar putea face aceste tratamente aplicabile unui număr mai mare de persoane și cu cât sunt mai multe opțiuni disponibile, cu atât mai bine, deoarece fiecare răspunde diferit la medicamente și la structura genetică.

Citește și: Efectele adverse ale alcoolului pe vreme caldă. Riscurile de deshidratare, oboseală și precauțiile pe care trebuie să le știi

Cum să adaugi măslinele în dieta ta

Un studiu realizat de Nutrition-In-Sight a arătat că măslinele, bogate în acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați, oferă un profil nutrițional unic. Acești acizi grași sunt sățioși datorită conținutului lor ridicat de grăsimi, și a aromei savuroase. Interacțiunea acestor componente ale acizilor grași în celule și, prin urmare, interacțiunea cu apetitul și receptorii de insulină, a fost identificată anterior cu extractul din frunze de măslin la om.

Pentru a adăuga mai multe măsline în alimentație, Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat, recomandă adăugarea unei porții de măsline (3-8 în funcție de mărime/varietăți) la diferite feluri de mâncare, cum ar fi cremă din crudități de legume, pizza de casă sau garnitură pentru paste, omletă, fasole, cuscus sau salate de tip mediteranean, tocate și folosite ca sos, gustare sau aperitiv umplut cu ardei, usturoi, brânză sau nuci și mâncare cu degetele.

Atunci când alegeți ulei de măsline, este important să folosiți ulei de calitate, cum ar fi sticlele din sticlă colorată, "extra virgin", presat la rece, organic sau importat din Spania/Italia/Grecia. Uleiul de măsline de calitate poate fi folosit ca bază pentru rumenit sau prăjit și pentru a prepara dressing pentru salate.

Măslinele sunt pline de nutrienți benefici, dar sunt preparate și ambalate în saramură, care este absorbită de măsline. Dacă urmați o dietă cu restricție de sodiu, poate fi necesar să limitați cantitatea sau frecvența consumului de măsline.

Concentrația de acid elenolic numai din măsline nu va fi egală cu cantitatea utilizată în studiu. Cercetătorii lucrează acum pentru a determina siguranța acidului elenolic concentrat pentru studii clinice pe oameni în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel