Complicațiile sarcinii, detectate încă de la 10 săptămâni. Medic: Rezultatele sunt cu siguranță incitante

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Complicațiile sarcinii - Foto: Freepick @copperpipe
Complicațiile sarcinii - Foto: Freepick @copperpipe

Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică de imagistică prin RMN pentru a evalua sănătatea placentei la fetușii în curs de dezvoltare.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică de imagistică prin RMN pentru a evalua sănătatea placentei la fetușii în curs de dezvoltare la începutul sarcinii, notează Medical News Today.

Potrivit autorilor studiului, publicat în revista PLOS ONE, tehnica ar putea fi adaptată la majoritatea scanerelor RMN și, astfel, ar putea fi utilizată pentru a depista sănătatea placentei.

În acest moment, ultrasunetele sunt utilizate pentru a evalua creșterea fetală și fluxul sanguin. Cu toate acestea, este limitată în ceea ce privește predicția comorbidităților pe termen lung.

Dezvoltarea atipică a placentei este legată de multe rezultate adverse. Printre acestea se numără:

- creștere anormală a fătului;

- preeclampsie;

- travaliu prematur;

- nașterea unui copil mort.

Metodele existente de evaluare a funcției placentare sunt adesea ineficiente sau limitate în ceea ce privește capacitatea lor de a detecta în mod fiabil riscurile sarcinii.

Recent, cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă de imagistică care utilizează imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a evalua sănătatea placentei.

Aceștia au descoperit că noua lor metodă ar putea prezice puternic rezultatele sarcinii legate de insuficiența placentară.

”Această nouă metodologie oferă un instrument suplimentar pe care furnizorii de servicii medicale îl pot folosi pentru a evalua funcția vasculară placentară.

Capacitatea de a detecta o problemă legată de placentă la începutul sarcinii poate crea o abordare mai precisă a managementului clinic, permițând medicilor să ofere opțiuni mai bune de tratament mamelor și bebelușilor în curs de dezvoltare”, a declarat Victoria HJ Roberts, profesor asistent de cercetare în cadrul Diviziei de Științe ale Dezvoltării și Reproducerii de la Centrul Național de Cercetare a Primatelor Oregon, unul dintre autorii studiului.

Anomaliile genetice, detectabile prin analize. Gravidele pot afla dacă bebelușii sunt sănătoși

Cum a decurs studiul

În timpul studiului, cercetătorii au monitorizat 316 sarcini între săptămânile 11 și 38 de gestație. Dintre acestea, 62,6% au fost considerate ”cu risc scăzut”, în timp ce restul au fost considerate cu risc ridicat de complicații, inclusiv:

- greutate mică la naștere;

- nașterea unui copil mort;

- moarte fetală;

- anomalii fetale;

- naștere prematură.

Femeile însărcinate au fost supuse unor scanări RMN de până la trei ori pentru a detecta un semnal în sânge legat de disponibilitatea oxigenului și de fluxul sanguin placentar, cunoscut sub numele de T2*.

Pentru a testa validitatea măsurătorilor T2* în diferite condiții de mediu, cercetătorii au recrutat participanți de la Oregon Health and Science University (OHSU), la o altitudine de 450 de metri deasupra nivelului mării, și de la University of Utah, la 4.840 de metri deasupra nivelului mării.

După analizarea datelor, aceștia au constatat că nivelurile T2* au fost semnificativ mai scăzute în grupul de sarcini cu risc ridicat decât în grupul de sarcini cu risc scăzut, între 15 și 33 de săptămâni de sarcină.

De asemenea, au constatat că citirile T2* încă de la 10-20 de săptămâni de gestație ar putea identifica sarcinile cu risc.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că rezultatele au fost similare atât în Oregon, cât și în Utah, ceea ce înseamnă că metoda ar putea fi utilizată în diferite medii de mediu.

Aceștia au adăugat, totuși, că diferențele mici în ceea ce privește puterea de predicție a citirilor T2* între situri înseamnă că acestea ar trebui să se bazeze pe norme specifice altitudinii.

Ce este colestaza în SARCINĂ. Care sunt complicațiile și cum poate fi prevenită

Concluzia cercetătorilor

Cercetătorii au concluzionat că noua lor tehnică ar putea fi implementată cu ușurință pe practic toate scanerele RMN moderne și, astfel, ar putea fi ușor adaptată pentru a evalua funcția placentară în mediile de îngrijire prenatală.

Deși rezultate sunt mulțumitoare, cercetarea poate fi limitată, au mai transmis aceștia. 

Autorii studiului au menționat că rezultatele lor pot fi limitate, deoarece au inclus un număr mic de rezultate adverse.

De asemenea, au remarcat că, deoarece participanții incluși în studiul lor au fost în mare parte de aceeași etnie și rasă, este posibil ca rezultatele lor să nu se aplice la alte categorii demografice.

Dr. Katherine S. Kohari, ginecolog și profesor asistent de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii la Școala de Medicină Yale, neimplicată în studiu, a declarat pentru sursa menționată că ”rezultatele acestui studiu sunt cu siguranță incitante, deoarece indică faptul că utilizarea RMN T2* poate permite identificarea pacienților cu risc crescut de rezultate slabe ale sarcinii”.

Vezi și: Hipertensiunea, dăunătoare pentru sarcină. Medic: Poate avea urmări grave dacă nu este descoperită și ținută în parametrii normali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel