Conf. dr. Iulian Brezean este managerul Spitalului Clinic „I. Cantacuzino”, aflat în vecinătatea Institutului Național de Diabet și Boli de Nutriție „N. Paulescu, între cele două unități medicale existând o strânsă relație de colaborare interdisciplinară. La Spitalul „Cantacuzino” se tratează chirurgical în cea mai mare măsură complicațiile piciorului diabetic, dar tot aici sunt operați și pacienți cu diabet care au nevoie de alte tipuri de intervenții, legate de alte patologii.
Referitor la complicațiile diabetului, dr. Iulian Brezean enumeră: retinopatia diabetică - principala cauză de orbire în țările civilizate, bolile cardiovasculare și accidentele vasculare - sunt de două ori mai frecvente la bolnavii diabetici decât la restul populației, insuficiența renală cauzată de nefropatia diabetică - aduce numeroase proceduri chirurgicale de dializă peritoneală, montare de catetere pentru dializă. Dar cel mai frecvent chirurgii se confruntă cu problema piciorului diabetic.
Chirurgia piciorului diabetic
„Chirurgia piciorului diabetic nu este o chirurgie glorioasă, nu se compară cu chirurgia hepatică sau pancreatică. Dar pentru pacient este uneori mult mai greu de acceptat să pierzi un picior decât să fie supus unei intervenții extraordinar de ample intraabdominale, pe care el nu o vede la sfârșit, el vede doar urmele, incizia, cicatricea după această intervenție. Din păcate, de foarte multe ori, din cauza unui complex de factori, se ajunge la aceste operații mutilante”, avertizează dr. Brezean.
Ce cauzează piciorul diabetic
Leziunile piciorului sunt cauzate, în general, de două complicații: îngustarea vaselor din cauza diabetului și suferința nervilor specifică diabetului. Cele două patologii care duc la picior diabetic sunt arteriopatia diabetică localizată predominant la vasele de sub genunchi și neuropatia diabetică, punctează specialistul.
Semnele arteriopatiei, care trebuie să atragă atenția pacientului cu diabet, sunt următoarele: piciorul este palid, cu piele care se cojește ușor, unghii care se rup ușor, unghii care dezvoltă infecții cu ciuperci, absența pulsului, dispariția pilozității de la nivelul gambei sau de la nivelul întregului membru inferior. Aceste semne arată că piciorul este slab irigat din cauza diabetului.
Neuropatia diabetică se manifestă de cele mai multe ori prin diminuarea sensibilității piciorului. „Bolnavii încep să nu mai simtă”, spune dr. Brezean. În plus, pielea se usucă excesiv, apar crăpături, „și ce nu știu nici mulți doctori este că modificările degetelor, acele degete în ciocan, sunt produse tocmai de această neuropatie”.
Pentru a afla mai multe explicații oferite de conf. dr. Iulian Brezean urmăriți în continuare video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.