Compartiment pentru marii arși la Timișoara, funcțional din 2021

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Clădirea Spitalului Municipal Timișoara FOTO: spitalul-municipal-timisoara.ro
Clădirea Spitalului Municipal Timișoara FOTO: spitalul-municipal-timisoara.ro

Un compartiment de recuperare a marilor arşi ar deveni funcţional, din 2021, în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

Marii arși, Timișoara. Un compartiment de recuperare a marilor arşi ar putea deveni funcţional, de anul viitor, în cadrul Secţiei Clinice de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, ca parte a unui proiect cu finanţare europeană, în care sunt prevăzute fonduri pentru echipamente specifice acestei categorii speciale de bolnavi.

Managerul general al Spitalului Municipal Timişoara, dr. Olimpia Oprea, a anunţat, marţi, că în România nu există în acest moment un compartiment pentru recuperarea marilor arşi, iar pacienţii sunt trimişi în străinătate cu costuri foarte mari din partea sistemului de sănătate.

"Avem deja două proiecte în implementare, sunt fondurile alocate, iar în ceea ce priveşte echipamentele medicale, avem toată dotarea necesară. Va trebui să completăm doar cu două-trei echipamente în valoare de până la 30.000 de euro, deci nu este un efort mare pentru spital. De asemenea, există fonduri alocate în bugetul local pentru reabilitarea clădirii istorice (în care funcţionează Clinica de recuperare balneo n.r.) care aparţine primăriei. Avem posibilitatea ca, în următoarea perioadă, realizându-se studiul de fezabilitate, să izolăm o aripă a clădirii şi să înfiinţăm acest compartiment. Personalul medical necesar va fi instruit în spitale din Belgia sau Franţa. Cred că anul viitor se vor realiza ambele proiecte (compartimentul şi personalul specializat n.r.), este necesar să avem şi dotarea echipamentelor instalate în ambulatoriu", a detaliat Olimpia Oprea, marţi, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Ce zice șeful Clinicii de Recuperare din Timișoara

Şeful Clinicii de recuperare a Spitalului Municipal Timişoara, prof. dr. Mihai Drăgoi, a explicat că, fiind singura clinică de acest profil din vestul ţării, propunerea de recuperare a marilor arşi este binevenită.

"Avem Casa Austria (a Spitalului Judeţean Timişoara n.r.), dar acolo vin cazurile acute, dar acestea se lasă cu sechele din punct de vedere funcţional, iar recuperarea lor îşi propune tocmai înlăturarea acestor sechele. Se mai doreşte şi crearea unui compartiment nou pentru recuperare neurologică, să prindem în spaţiul clinicii cam toate patologiile pe care am sesizat că această parte de ţară are nevoie, respectiv mari arşi, neurologie şi mulsculo-scheletare. Avem câteva spaţii pregătite pentru aceasta", a completat Mihai Drăgoi.

Primarul Nicolae Robu a explicat, în aceeaşi conferinţă, că la parterul Clinicii de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie există posibilitatea înfiinţării acestui compartiment pentru recuperare a marilor arşi, cu şapte paturi. "Acestea ar fi organizate în modul următor: două rezerve cu două paturi şi grup sanitar; un salon cu trei paturi cu grup sanitar propriu. Grupurile sanitare pot fi amenajate astfel încât bolnavul în fotoliu rulant să poată avea acces. De asemenea, există spaţiu pentru un cabinet de consultaţii şi o sală de tratamente. Se pot asigura circuite separate pentru bolnavii internaţi, precum şi accesul acestora spre baza de tratament şi ambulatoriul de specialitate", a afirmat Nicolae Robu.

Valoarea investiției

Dotarea cu echipamentele medicale necesare se va realiza prin proiectul finanţat prin Programul Operaţional Regional intitulat "Extindere, reabilitare, modernizarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare Medicina Fizică şi Balneologie Timişoara din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, prin demolare parţială şi extindere orizontală şi verticală". Proiectul este implementat de Primăria Municipiului Timişoara şi se va finaliza la sfârşitul anului următor.

"Valoarea totală a proiectului este de 23.716.126 lei, din care 5.203.952 lei reprezintă alocarea pentru echipamente medicale. Amenajarea spaţiului pentru compartimentul recuperare arşi se va finanţa de la bugetul local, fiind fonduri deja prevăzute pentru reabilitarea întregului corp al clădirii în care funcţionează Secţia Clinică de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie. În perioada imediat următoare se va lansa, de către Primăria Municipiului Timişoara, licitaţia pentru cele două investiţii. În ceea ce priveşte personalul necesar pentru compartimentul recuperare arşi, există posibilitatea instruirii personalului existent, precum şi a angajării de personal medical necesar, respectiv, kinetoterapeuţi, ergoterapeuti, logopezi", a completat Nicolae Robu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel