Combinațiile de medicamente cu efect nociv: Două sau mai multe își pot potența efectele pozitive sau, din contră, pe cele negative

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
combinatii de medicamente cu efect nociv
combinatii de medicamente cu efect nociv

Combinațiile de medicamente pot avea efecte nedorite.

Combinațiile de medicamente pot avea efecte negative asupra organismului. Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său care sunt combinațiile de medicamente care sunt interzise.

”Medicamentele cer o atenție sporită când vorbim de administrarea lor. Două sau mai multe își pot potența efectele pozitive sau, din contră, pe cele negative. Ne interesează acum a doua parte.

Nu combinați mai multe tipuri de antiinflamatoare nonsteroidiene (ibuprofen, diclofenac, naproxen etc) pentru că veți crește semnificativ riscul de afectare gastrică, iar a la long pe cea cardiovasculară, renală, cerebrală. Nu este indicat să luați oricum mai multe preparate din aceeași clasă”, arată medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Vezi și: Adenomul de prostată, cauze și tratament. Cei mai afectați: fumătorii, cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată

Alte combinații interzise

Medicul Vasi Rădulescu explică ce medicamente nu trebuie combinate niciodată și care este efectul lor asupra organismului. Este vorba despre:

- Un AINS + anticoagulant oral clasic (acenocumarol și mai ales warfarină) vor augmenta afectarea mucoasei digestive.

- Ondasentron + tramadol este o combinație care scade eficiența tramadolului. Ondasentron se folosește în gestionarea stărilor de vărsătură sau rău de mișcare, iar tramadolul este un antialgic puternic.

- Claritromicină + amlodipină poate duce la hipotensiune severă și insuficiență renală. Claritromicina este un antibiotic, iar amlodipina este un blocant de canale de calciu cu efect de scădere a tensiunii arteriale.

- Trimethoprim/sulfametoxazol + IECA/sartan poate duce la hiperpotasemie. Primul este un agent antibiotic, IECA sunt inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (substanțe folosite în hipertensiune), iar sartanii sunt inhibitori ai unor receptori de angiotensină (se utilizează tot în managementul hipertensiunii arteriale).

- AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) nu se vor lua dacă există medicamente pentru tensiunea arterială, pentru că le scad eficiența.

- Levothyroxină + omeprazol înseamnă scăderea absorbției de hormon tiroidian.

- Clopidogrel + omeprazol este o combinație care reduce efectul clopidogrelului. Clopidogrelul este un antiagregant plachetar, iar omeprazolul este inhibitor de secreție acidă gastrică.

- Un antibiotic de tip fluorochinolonă (ciprofloxacin) sau un antiaritmic de tip amiodaronă sunt inhibitori puternici ai unui organit care metabolizează substanțele, astfel că ele pot crește nivelurile serice ale altor medicamente, de exemplu acenocumarol (pot apărea creșteri importante de INR).

Medicii știu asta și vor face ajustările de rigoare sau vor evita combinațiile.

- Azitromicina + antihistaminic poate duce la modificări importante EKG sau la dureri la nivelul pieptului. Azitromicina este un antibiotic, iar antihistaminicele se folosesc cu precădere în alergii.

Multe antibiotice reduc eficiența contraceptivelor orale. Combinarea lor cere protecție suplimentară.

- Loperamid + suplimente de calciu înseamnă potențare cu trecere în constipație severă.

- Nu luați suplimente de vitamine sau minerale pe lângă o schemă cronică, pentru că pot apărea interacțiuni multiple, mai notează Vasi Rădulescu. 

Vezi și: Kit-ul de îngrijire pentru vară. Ce trebuie să conțină. Ioana Marinescu: Soarele e foarte intens și un inamic extrem de puternic

Alte combinații interzise

Combinațiile dintre medicamente și alcool sunt complet interzise. În anumite cazuri nu este recomandată nici combinația dintre anumite medicamente și fructe.

Este vorba despre:

⁃ anticoagulante clasice sau aspirină cu ginsenk
⁃ unele medicamente (metronidazol, antihistaminice, acetaminofen) cu alcool
⁃ unele medicamente (acenocumarol, statine) cu suc de grepfrut, mai arată medicul.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea sedentarilor. Cum se tratează

Reacțiile adverse la medicamente, problemă importantă. Cum le recunoști corect

Reacţiile adverse la medicamente sunt foarte variate în funcţie de medicament, tipul de reacţie adversă, nivelul de pregătire a doctorilor, posibilitatea de supraveghere a bolnavului etc. Frecvenţa reacţiilor adverse depinde de grupă terapeutica a medicamentului.

Cele mai frecvente reacţii adverse se înregistrează la medicamentele anticanceroase, iar medicamentele cardiovasculare pot produce reacţii adverse cu o frecvenţă de peste 20%. 

Cunoaşterea mecanismelor reacţiilor adverse este utilă pentru diagnosticarea acestora şi, prin urmare, pentru un management eficient. Medicul Cătălina Panaitescu a explicat care sunt reacțiile adverse și cum le recunoaștem.

”Tratamentul farmacologic al diverselor boli se însoțește uneori de reacții adverse, definite ca răspunsuri nocive și nedorite determinate de medicamente. Cauzele pot fi variate și este important să știm să le identificăm corect, spre beneficiul pacientului care va fi protejat, astfel, atât de riscul unei noi expuneri, cât și de acela al privării de un tratament eficace.

Reacțiile adverse de tip A (intrinseci) – cele mai frecvente (70 – 80%) – sunt consecința acțiunii farmacologice a unui medicament și ca urmare sunt previzibile și legate de doză administrată: cu cât aceasta este mai mare, cu atât riscul apariției lor crește”, a explicat medicul Cătălina Panaitescu.

Din categoria reacțiilor adverse de tip A fac parte:

- toxicitatea (exemplu: hemoragiile provocate de anticoagulante)

- efectele secundare (somnolența indusă de unele antihistaminice)

- interacțiunile medicamentoase (toxicitatea teofilinei în prezența cimetidinei, care îi inhibă metabolismul), mai explică medicul.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel