Vara este sezonul cu cele mai multe fructe și legume, cu ieșiri la iarbă verde și grătare încinse, și cu toții vrem să profităm de bogăția de nutrienți și vitamine oferite de alimentația pe care o vrem cât mai sănătoasă.
Unele combinații vin cu un boost de sănătate, acea sinergie de care vorbesc nutriționiștii, alte combinații au efectul invers celui pe care ni-l dorim.
Nutriționistul Alina Epure a explicat, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, care sunt cele mai ”păcătoase” combinații pentru siluetă.
Culoarea din farfurie, esențială pentru meniul copiilor. Nutriționist: Creierul nu-și primește energia necesară
Combinațiile care ne îngrașă
Carne cu cartofi și salată. Este o combinație nocivă, mai ales dacă alimentele sunt prăjite. ”Șnițel și cartofi prăjiți nu reprezintă un beneficiu nici pentru copii, nici pentru adulți. În mod normal, proteina animală nu se asociază cu un conținut ridicat de carbohidrați, iar acestea intră exact pe această zonă. Dacă avem un antrenament foarte intens, înainte sau după o masă copioasă, atunci mai putem pierde din aportul caloric pe care îl avem la masă cu cartofi și carne, de exemplu.
Dar orice aliment prăjit afectează foarte mult funcția hepatică, și atunci, nu recomand, chiar dacă vorbim de un pește bio, să fie prăjit, apoi nu recomand această combinație”, a explicat nutriționistul Alina Epure.
Grătarul. Sub nicio formă nu se mănâncă o porție de carne ”goală” la masă. ”Întotdeauna asociem proteina animală cu legume, foarte multe legume. Cel puțin două două porții de legume la o porție de carne, pentru a avea un aport corect de fibre. Și atunci putem avea legume la grătar, salată de varză, salată de ardei copți, salată verde. Foarte multe opțiuni avem pentru garnituri. sparanghel, spanac, broccoli, depinde de preferința fiecăruia”, a mai spus specialistul în nutriție.
Salata corectă. Vara, salata de roșii cu, ardei, castraveți și roșii este una dintre cele mai savurate salate. Însă unii reușesc să o combine pe aceasta și cu ou, lucru care în loc să fie benefic, devine dăunător.
Alina Epure a explicat de ce nu trebuie combinat în aceeași salată și brânza, și oul, asta deși este atât de gustoasă. ”La fiecare bol de salată putem adăuga un singur tip de proteină animală, și atunci puteți adăuga liniștit, fie ouă, de prepeliță sau de găină, sau brânză sau pește/carne, dar nu împreună.
Una dintre asocierile cele mai frecvente și cu impact major negativ este această asociere a două tipuri de proteină animală la aceeași masă. Nu avem capacitatea de a digera atât de ușor două proteine și atunci, absorbția proteică este deficitară”, mai spune specialistul.
Shake. Se poate greși, în primul rând din punct de vedere caloric, pentru că putem adăuga și unt de arahide și ulei de cocos, și banane, și fulgi de ovăz, toate într-un shake, care ”este o bombă calorică, și atunci nu putem avea așteptarea să mai și slăbim după ce bem acel shake. În mod normal, într-un smoothie nu ar trebui să asociem fructe și legume, pentru că fructele fermentează foarte ușor și atunci fibrele din legume sunt limitate ca absorbție”, mai spune Alina Epure.
De asemenea, continuă specialistul în nutriție, nu este potrivită asocierea în același shake a iaurtului cu fructele crude, dar nici a ouălor cu laptele. ”În mod normal ar trebui să avem shakeul de dimineață, dacă dorim să îl avem ca înlocuitor de mic dejun, bazat în special pe fructe și eventual un lapte vegetal”, susține nutriționistul.
Vezi și: Combinațiile perfecte pentru sănătate. Bilic: Alimentul, mai eficient decât suplimentul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.