Vezi și: Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Usturoiul și mierea sunt recunoscute pentru proprietățile lor antibiotice și antivirale, fiind totodată bogate în antioxidanți. Aceste două ingrediente naturale sunt folosite de secole în medicina tradițională și continuă să fie studiate pentru efectele lor benefice asupra sănătății.
Proprietățile usturoiului și ale mierii
Usturoiul conține alicină, un compus bogat în oxigen și sulf, cu efecte antibacteriene și antifungice puternice. Cercetările arată că zdrobirea sau tocarea cățeilor de usturoi eliberează cea mai mare cantitate de alicină, însă aceasta își pierde rapid eficiența dacă nu este consumată imediat.
Mierea este o sursă naturală de flavonoide și polifenoli, compuși antioxidanți care ajută la reducerea inflamației din organism. În plus, anumite tipuri de miere, precum mierea de Manuka, au fost dovedite ca având proprietăți antivirale și antibacteriene puternice.
Proprietăți antibacteriene și antivirale
Studiile de laborator au demonstrat că atât usturoiul, cât și mierea au capacitatea de a stopa dezvoltarea unor bacterii periculoase, inclusiv Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus și Salmonella. Mai mult, combinația dintre cele două a avut un efect și mai puternic, ceea ce sugerează potențialul lor ca tratamente naturale împotriva infecțiilor.
Cercetările au arătat, de asemenea, că mierea de Manuka poate inhiba dezvoltarea virusului gripal, având un efect comparabil cu cel al medicamentelor antivirale.
Beneficii pentru sănătatea inimii
Consumul de usturoi este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Studiile sugerează că acesta ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului "rău" (LDL) și previne formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, sulful din usturoi contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge, reducând astfel riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.
Mierea, prin conținutul său ridicat de antioxidanți, poate oferi protecție suplimentară împotriva afecțiunilor cardiovasculare, notează Mayo Clinic.
Miere și usturoi - FOTO: Freepik@koya666
Efecte asupra memoriei și sănătății creierului
Antioxidanții din usturoi și miere pot juca un rol esențial în protejarea creierului împotriva bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și demența. Studiile publicate în MDPI indică faptul că extractul de usturoi matur conține un compus numit acid kyolic, care ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei și concentrării.
Vezi și: De ce unii oameni își amintesc visele, iar alții nu? Ce se întâmplă, de fapt, în creier
Cum pot fi utilizate usturoiul și mierea?
Usturoiul este cel mai eficient atunci când este consumat crud, imediat după ce a fost zdrobit sau tocat. Poate fi adăugat în diverse preparate culinare sau luat sub formă de suplimente. Doza zilnică recomandată de pudră de usturoi variază între 150 și 2.400 mg, în funcție de necesități.
Mierea poate fi consumată ca atare, adăugată în ceaiuri pentru ameliorarea simptomelor de răceală sau aplicată pe piele pentru tratarea rănilor și iritațiilor.
Posibile efecte secundare
Consumul excesiv de usturoi poate provoca reacții alergice sau subțiarea sângelui, crescând riscul de sângerare. Persoanele care urmează tratamente cu anticoagulante (Aspirină, Warfarină, Plavix) ar trebui să consulte un medic înainte de a lua suplimente pe bază de usturoi.
Vezi și: Manichiura soap nails, tendința care domină în 2025. Îți va face mâinile să strălucească
Interacțiuni ale mierii
Mierea poate crește nivelul glicemiei, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu diabet. De asemenea, unele persoane pot dezvolta reacții alergice la polenul prezent în miere, manifestate prin simptome precum dificultăți respiratorii, erupții cutanate, amețeli sau greață.
Atât usturoiul, cât și mierea sunt aliați naturali ai sănătății, având proprietăți antibacteriene, antivirale și antioxidante. Consumul lor regulat poate contribui la întărirea sistemului imunitar, protejarea inimii și îmbunătățirea memoriei. Cu toate acestea, este important ca persoanele cu afecțiuni cronice sau care iau medicamente să consulte un specialist înainte de a introduce aceste remedii în dieta zilnică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.