O dietă ketogenică poate interacționa cu anumite terapii împotriva cancerului pentru a bloca dezvoltarea cancerului pancreatic la șoareci, conform unui studiu publicat în Nature. Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi combinată cu terapia împotriva cancerului a blocat metabolismul grăsimilor la șoareci, limitând cancerul de combustibilul de care avea nevoie pentru a continua să se dezvolte. Atât timp cât șoarecii au fost hrăniți cu dieta ketogenică, tumorile au încetat să mai crească.
Descoperirile au apărut din obiectivul inițial al cercetătorilor de a examina modul în care organismul este capabil să se susțină în timpul postului, care poate modifica metabolismul prin intermediul unei proteine cunoscute sub numele de factor de inițiere a traducerii eucariote (eIF4E).
Această proteină face ca organismul să înceapă să consume grăsimi în timpul perioadelor de post, același proces care are loc sub regimul unei diete ketogenice, tot datorită elF4E.
Cercetătorii au descoperit că eFT508, un nou medicament împotriva cancerului aflat în prezent în studii clinice, blochează eIF4E și calea ketogenică, astfel încât organismul încetează să metabolizeze grăsimile. Prin combinarea eFT508 cu o dietă ketogenică într-un model animal de cancer pancreatic, cercetătorii au reușit să înfometeze celulele canceroase, iar tumorile s-au micșorat.
Constatările sunt promițătoare pentru capacitatea unei combinații de dietă și medicament de a trata alte tipuri de cancer, potrivit lui Davide Ruggero, Goldberg-Benioff Endowed Professor și American Cancer Society Research Professor în departamentele de urologie și farmacologie moleculară celulară la UCSF și autor principal al lucrării.
Cu toate acestea, Melanie Murphy Richter, nutriționist dietetician înregistrat și director de comunicare pentru compania de nutriție Prolon, a declarat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă aceasta este o opțiune viabilă pentru oameni.
Citește și: Cum să protejezi genunchii în timpul alergării. Impactul suprafaței de alergare asupra sănătății genunchilor
Foto: Freepik @master1305
Impactul dietei asupra tratamentului de cancer
Dieta care imită postul (Fasting Mimicking Diet - FMD) s-a dovedit promițătoare în ceea ce privește țintirea vulnerabilităților metabolice ale celulelor canceroase, putând contribui la tratamentul cancerului.
Cu toate acestea, concluziile studiului avertizează că interacțiunea dintre pierderea în greutate și cancer ar putea avea efecte negative, în special în cazul cancerului pancreatic, care este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer.
S-a demonstrat că dieta ketogenică duce la pierderea în greutate și la îmbunătățirea stării generale de sănătate, dar ar putea afecta negativ și sistemul imunitar și lupta împotriva cancerului.
Dietele care imită postul, care restricționează anumiți nutrienți, pot adăuga stres și inflamație organismului în timp, ducând la deficiențe de nutrienți, probleme de colesterol și presiune asupra rinichilor sau ficatului.
Acest studiu ar putea deschide calea pentru noi strategii de tratare a cancerului, vizând vulnerabilitățile metabolice ale unei celule canceroase. FMD oferă avantajul de a necesita doar un angajament de 5 zile în timpul tratamentului împotriva cancerului, cu modificări minime ale stilului de viață, ceea ce îl face mai fezabil și mai ușor de adoptat decât menținerea unei diete ketogenice stricte pe o perioadă extinsă.
În concluzie, în timp ce dieta ketogenică s-a dovedit promițătoare în promovarea pierderii în greutate și a sănătății generale, este esențial să se evalueze cu atenție orice idei sau abordări noi pentru tratamentul cancerului.
Funcționează și cu alte tipuri de cancer?
Cercetătorii au folosit un model pentru a viza alte tipuri de cancer prin atacarea dependențelor lor. Cu toate acestea, ei au sugerat crearea unor abordări personalizate bazate pe forma pacientului și a cancerului pentru a reduce efectele negative ale dietelor sau tratamentelor.
Acest studiu subliniază importanța medicinei personalizate, deoarece înțelegerea nevoilor metabolice unice ale diferitelor tipuri de cancer poate duce la terapii mai eficiente și mai puțin toxice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.