O cercetare publicată pe 4 decembrie 2018 în Jurnalul American de Cardiologie arată că practicarea zilnică a sportului nu e doar pentru menținerea greutății.
„30% dintre persoanele sedentare cu o greutate normală au prezentat același risc pentru un atac de cord sau accident vascular cerebral ca persoanele supraponderale", avertizează specialiștii, potrivit health.harvard.edu.
Aceștia au tras concluzia după 5 ani de cercetare și analizare a răspunsurilor primite din sondaje și calcularea greutății la mii de oameni implicați în studiu, care erau și supraponderali, și cu greutate normală. Vârstele lor erau între 40 și 79 de ani și nu au suferit niciodată de boli de inimă.
Combinație periculoasă. Risc de boli cardiace
În cercetarea lor, oamenii de știință au ținut cont de cantitatea de grăsimi abdominale, mărimea taliei și de cât sport au anunțat participanții că fac. Apoi s-a calculat riscul tuturor bolilor cardiovasculare.
O altă concluzie la care au ajuns este că adulții sedentari, cu greutate normală, aveau niveluri mai ridicate de grăsime din burtă, dificultăți de respirație după efort și o circumferință nesănătoasă a taliei.
„Cu toate acestea, persoanele cu o greutate normală care au făcut exerciții fizice cel puțin 150 de minute pe săptămână, (n. r. circa 21 de minute pe zi), au fost cu 58% mai puțin susceptibile de a avea un atac de cord decât cei din studiu care au fost supraponderali", se mai arată pe health.harvard.edu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.