Coma diabetică, tulburare cu efecte mortale. Ce trebuie să faci dacă ești singur

Monika Baciu |
Data publicării:
coma diabetica - FOTO: Freepik
coma diabetica - FOTO: Freepik

Coma diabetică este o tulburare care provoacă pierderea cunoștinței și poate pune viața în pericol. Ce să faci dacă intri în comă diabetică și ești singur.

Coma diabetică poate să vă pună viața în pericol. Dacă aveți diabet, un nivel periculos de ridicat al zahărului din sânge (hiperglicemie) sau un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie) poate duce la o comă diabetică.

Dacă intrați în comă diabetică, sunteți în viață - dar nu vă puteți trezi sau răspunde în mod intenționat la imagini, sunete sau alte tipuri de stimulare. Dacă nu este tratată, o comă diabetică poate duce la moarte.

O comă diabetică poate fi înfricoșătoare, dar puteți lua măsuri pentru a o preveni. Unul dintre cei mai importanți pași este să vă urmați planul de tratament pentru diabet.

Coma diabetică, simptome

Simptomele glicemiei ridicate sau ale glicemiei scăzute apar, de obicei, înainte de o comă diabetică.

 Nivel ridicat de zahăr în sânge (hiperglicemie)

- Dacă nivelul de zahăr din sânge este prea ridicat, este posibil să aveți:

- Sete crescută

- Urinare frecventă

- Vedere încețoșată

- Oboseală sau slăbiciune

- Dureri de cap

- Greață și vărsături

- Dificultăți de respirație

- Dureri de stomac

- Miros de respirație fructată

- O gură foarte uscată

Vezi și: Când devine durerea de spate o urgență medicală. 11 semne de avertizare

Nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie)

Dacă glicemia este prea scăzută, este posibil să aveți:

- Tremurături

- Anxietate

- Oboseală sau somnolență

- Slăbiciune

- Transpirație

- Foame

- O senzație de furnicături pe piele

- Amețeli

- Dureri de cap

- Dificultăți de vorbire

- Vedere încețoșată

- Confuzie

- Pierderea cunoștinței

Unii oameni, în special cei care au diabet de mult timp, dezvoltă o afecțiune cunoscută sub numele de "necunoașterea hipoglicemiei". Aceasta înseamnă că nu au simptome de avertizare care să semnaleze o scădere a glicemiei.

Dacă aveți orice simptom de glicemie ridicată sau scăzută, testați-vă imediat glicemia. În funcție de rezultatele testului, urmați tratamentul pentru diabet. Dacă nu începeți să vă simțiți mai bine rapid sau dacă începeți să vă simțiți mai rău, solicitați imediat asistență medicală.

Vezi și: Cum ajunge DDT în farfurie și cine contaminează alimentele. Tudor Ciuhodaru: Ar trebui să dispară două instituții. Așa ceva nu ar trebui să ai în piață!

Coma diabetică, urgență medicală

O comă diabetică este o urgență medicală. Dacă aveți simptome de glicemie ridicată sau scăzută și credeți că ați putea leșina, sunați la 112 sau la numărul local de urgență.

Dacă sunteți cu cineva cu diabet care a leșinat, apelați la ajutor de urgență. Spuneți personalului de urgență că persoana inconștientă are diabet.

Coma diabetică, cauze

Măsurarea glicemiei - FOTO: Freepik@pikisuperstar

O glicemie prea ridicată sau prea scăzută pentru o perioadă prea lungă de timp poate cauza următoarele probleme grave de sănătate, toate acestea putând duce la comă diabetică.

Cetoacidoză diabetică. Dacă celulele musculare devin lipsite de energie, corpul dumneavoastră poate începe să descompună grăsimile pentru energie. Acest proces formează acizi toxici cunoscuți sub numele de cetone. Dacă aveți cetone (măsurate în sânge sau urină) și un nivel ridicat de zahăr în sânge, afecțiunea se numește cetoacidoză diabetică. Dacă nu este tratată, poate duce la o comă diabetică.

Cetoacidoza diabetică este cea mai frecventă la persoanele care au diabet de tip 1. Dar poate apărea și la persoanele care au diabet de tip 2 sau diabet gestațional.

Sindromul hiperosmolar diabetic. Dacă nivelul zahărului din sânge depășește 600 de miligrame pe decilitru (mg/dL), sau 33,3 milimoli pe litru (mmol/L), afecțiunea se numește sindrom hiperosmolar diabetic.

Atunci când nivelul de zahăr din sânge este foarte ridicat, zahărul în plus trece din sânge în urină. Acest lucru declanșează un proces care atrage o cantitate mare de lichid din organism. Dacă nu este tratată, acest lucru poate duce la deshidratare care pune viața în pericol și la o comă diabetică.

Hipoglicemie. Creierul dumneavoastră are nevoie de zahăr (glucoză) pentru a funcționa. În cazuri grave, un nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie) vă poate face să leșinați. Nivelul scăzut de zahăr din sânge poate fi cauzat de prea multă insulină sau de insuficiența alimentelor. Exercițiile fizice prea viguroase sau consumul excesiv de alcool pot avea același efect.

Ce să nu faci niciodată după epilare definitivă. Ce se întâmplă după prima ședință. Andreea Tudorache: Este ars!

Coma diabetică, factori de risc

Orice persoană care are diabet zaharat este expusă riscului de comă diabetică, dar următorii factori pot crește riscul:

Probleme de administrare a insulinei. Dacă folosiți o pompă de insulină, trebuie să vă verificați frecvent glicemia. Administrarea de insulină se poate opri dacă pompa se defectează sau dacă tubulatura (cateterul) se răsucește sau cade din loc. O lipsă de insulină poate duce la cetoacidoză diabetică.

O boală, o traumă sau o intervenție chirurgicală. Atunci când sunteți bolnav sau rănit, nivelul de zahăr din sânge se poate modifica, uneori semnificativ, crescând riscul de cetoacidoză diabetică și de sindrom hiperosmolar diabetic.

Un diabet gestionat necorespunzător. Dacă nu vă monitorizați corect glicemia sau nu vă luați medicamentele conform indicațiilor furnizorului de servicii medicale, aveți un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung și un risc mai mare de comă diabetică.

Săriți deliberat peste mese sau peste insulină. Uneori, persoanele cu diabet care au și o tulburare de alimentație aleg să nu-și folosească insulina așa cum ar trebui, în speranța de a slăbi. Acesta este un lucru periculos, care pune viața în pericol și crește riscul de comă diabetică.

Consumul de alcool. Alcoolul poate avea efecte imprevizibile asupra glicemiei dumneavoastră. Efectele alcoolului vă pot face mai greu să vă dați seama când aveți simptome de glicemie scăzută. Acest lucru vă poate crește riscul de comă diabetică cauzată de hipoglicemie.

Vezi și: Sparanghelul: eroul necunoscut al alimentației sănătoase. Un superaliment plin de vitamine și nutrienți care susțin sănătatea intestinală și sistemul imunitar

Coma diabetică, complicații

Dacă nu este tratată, coma diabetică poate duce la leziuni permanente ale creierului și la deces. Coma diabetică necesită tratament medical de urgență. Tipul de tratament depinde de faptul dacă nivelul de zahăr din sânge este prea ridicat sau prea scăzut.

Dacă nivelul de zahăr din sânge este prea scăzut, vi se poate administra o injecție de glucagon. Aceasta va face ca nivelul de zahăr din sânge să crească rapid. De asemenea, se poate administra dextroză intravenoasă pentru a crește nivelul de glucoză din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel