Colposcopia, ce este. Herghelegiu: Se vizualizează colul uterin utilizând un fel de microscop. Se observă dacă există o leziune

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
colposcopia - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio
colposcopia - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio

Colposcopia este una din metodele de diagnostic ale cancerului de col uterin. Dr. Cătălin Herghelegiu a explicat cum se realizează procedura.

Colposcopia este investigația prin care se examinează vaginul și colul uterin cu ajutorul unui colposcop (lupa binoculară fixată pe un specul). În prima etapă se depărtează pereții vaginului cu ajutorul unui specul pentru a se efectua un prim examen al țesuturilor. 

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care este procedura și care este acuratețea acesteia. 

”A doua modalitate de depistare a cancerului de col uterin este colposcopia. Aceasta este complementară examenului Babeș Papanicolau. Se recomandă atunci când există un rezultat anormal în cazul examenului Babeș Papanicolau.

Nu orice rezultat anormal al examenului Babeș Papanicolau semnifică un cancer de col uterin. Un procent mic, nici 5% din examenele Babeș Papanicolau anormale denotă un cancer de col. În cazul în care avem un rezultat anormal la testul Babeș Papanicolau reprezintă colposcopia și genotiparea HPV. Atunci când se efectuează o colposcopie, dacă se vizualizează o leziune la nivelul colului și aceasta ridică unele semne de întrebare, atunci următorul pas este biopsia. 

În urma biopsiei și a unui rezultat anatomo-patologic care se analizează țesutul putem să punem diagnosticul de cancer de col uterin. Nu putem să punem diagnosticul de cancer de col uterin pe un Babeș Papanicolau modificat sau pe o colposcopie.

Când vedem o imagine suspectă încercăm să convingem pacienta să efectueze cât mai repede biopsia, să nu mai aștepte încă o lună, două, trei.

Colposcopia înseamnă că se vizualizează colul uterin utilizând un fel de microscop, deși mărimea nu este atât de mare. Mărește de 5-10 ori și se observă colul uterin și dacă există o leziune la nivelul acestuia”, a explicat dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical. 

În cazul în care frotiul citovaginal (testul Papanicolau, testul PAP, examen citologic vaginal) indică prezenţa unor leziuni ce necesită investigaţii suplimentare sau rezultatele testului PAP sunt incerte. Se foloseşte colposcopul, care este un dispozitiv optic alcătuit dintr-o sursă de lumină şi o lupă care măreşte de 2-60 de ori, ce permite identificarea leziunilor ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber.

Care este cea mai bună perioadă pentru o colposcopie

Cea mai bună perioadă pentru efectuarea unei colposcopii se situează între a 8-a şi a 14-a zi a ciclului menstrual, perioada în care colul este cel mai deschis.

Ce alte motive pot apărea pentru o colposcopie

- Unele dintre celulele prelevate din zona cervicală anterior sunt anormale (dar nu neapărat canceroase);

- Infecţie cu HPV – cauza principalelor modificări anormale ale celulelor, ce ar putea duce la cancer;

- Pentru a identifica motivul pentru scurgeri vaginale anormale, durere sau col uterin inflamat;

- Suspectarea de negi genitali sau în colul uterin, cervicita, polipi etc.

Colposcopia, efecte secundare

- Disconfort sau durere

- Secreţie vaginală maronie

- Sângerare uşoară – în general doar după o biopsie, notează Sanador.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel