Colina, nutrient cu impact asupra creierului și ficatului. Unde se găsește colina și care sunt semnele deficitului

Sonia Baciu |
Data publicării:
colina. FOTO: Freepik
colina. FOTO: Freepik

Colina este un nutrient esențial, cu proprietăți similare vitamelor din complexul B-urilor. Care sunt simptomele deficitului de colină și unde se găsește acest compus.

Colina este un nutrient esențial, necesar pentru funcționarea normală a organismului. Deși este produs de ficat, în cantități mici, este necesar ca acesta să fie introdus în corp, prin alimentație, pentru a evita deficitul.

Colina este un compus organic, hidrosolubil, și deși nu este nici mineral, nici vitamină, este adeseori grupată cu vitaminele din complexul B-urilor, datorită asemănărilor sale.

Colina are impact asupra funcției hepatice, a dezvoltării sănătoase a creierului, mișcării musculare, sistemului nervos și metabolismului.

În alimentație, lecitina este principala sursă de colină. Lecitina este transformată în acetilcolină, o substanță care transmite impulsurile nervoase.

Lecitina este folosită pentru boala Alzheimer și demență, boala Parkinson și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări, notează WebMD.

Vezi și: De ce ne începem ziua cu o cafea. Ce se întâmplă în primele 10 minute după ce ai băut cafeaua. Ce efect are asupra creierului și organismului

Colina, necesar zilnic

Deși nu există un standard în privința necesarului de colină, Institutul de Medicină a fixat o valoare, sub care dacă se coboară se poate ajunge la afecțiuni hepatice.

Cantitatea de colină poate varia în funcție de vârstă, sex și statut, astfel:

- 0-6 luni, 125 mg pe zi

- 7-12 luni, 150 mg pe zi

- 1-3 ani, 200 mg pe zi

- 4-8 ani, 250 mg pe zi

- 9-13, 375 mg pe zi

- 14-19 ani, 400 mg pe zi (pentru fete), 550 mg pe zi (băieți)

- peste 19 ani, 425 mg pe zi (femei), 550 mg pe zi (bărbați)

- femei care alăptează, 550 mg pe zi

- femei însărcinate, 930 mg pe zi.

Colina, utilizări în corp

Colina joacă roluri importante într-o serie de funcții ale organismului, precum:

- structura celulară. Este necesară pentru a produce grăsimi care susțin integritatea structurală a membranelor celulare.

- mesagerie celulară. Este implicată în producerea de compuși care acționează ca mesageri celulari.

- transportul și metabolismul grăsimilor. Este esențială pentru producerea unei substanțe necesare pentru eliminarea colesterolului din ficat.

O cantitate insuficientă de colină poate duce la acumularea de grăsimi și colesterol în ficat.

- sinteza ADN. Colina și alte vitamine, cum ar fi B12 și acidul folic (forma sintetizată a vitaminei B9), contribuie la un proces important pentru sinteza ADN.

- un sistem nervos sănătos. Acest nutrient este necesar pentru a produce acetilcolină, un neurotransmițător important.  Acetilcolina este implicată în memorie, în mișcarea mușchilor, în reglarea bătăilor inimii și în alte funcții de bază, arată Healthline.

Colina, beneficii pentru sănătate

Așa cum am precizat deja, colina susține o serie dintre funcțiile organismului, oferind beneficii importante pentru sănătate.

Îmbunătățește memoria și sistemul cognitiv

Colina este un nutrient esențial pentru dezvoltarea cerebrală. Un studiu observațional, realizat pe un număr de 2.195 de participanți cu vârste de 70-74 de ani, cei cu niveluri mai ridicate de colină au avut o funcționare cognitivă mai bună decât participanții cu niveluri scăzute de colină.

Un alt studiu observațional, din 2019, a arătat că un nivel scăzut de colină, vitamina C și zinc, a fost asociat cu o memorie mai slabă în rândul adulților în vârstă.

Protejează sănătatea inimii

Cercetătorii au descoperit o asociere între o dietă bogată în colină și un risc redus de accident vascular ischemic, arată Medical News Today, citând un studiu realizat în 2018.

Îmbunătățește metabolismul

Unele cercetări au arătat că acest nutrient are un rol în metabolismul grăsimilor. Autorii unui studiu restrâns, din 2014, a arătat că femeile atlete care au luat suplimente de colină au avut un indice de masă corporală mai mic, precum și un nivel mai scăzut de leptină, hormon care joacă un rol important pentru senzația de foame, decât ”grupul de control”.

Reduce riscul de complicații în sarcină

Colina poate afecta dezvoltarea fătului și poate influența rezultatele sarcinii. Într-un studiu din 2013, de exemplu, femeile aflate în al treilea trimestru de sarcină au primit fie 480 de mg, fie 930 mg de colină pe zi.

Cele care au luat doze mai mari au avut markeri reduși de preeclampsie.

Simptomele preeclampsiei includ tensiune arterială ridicată, umflături și dureri de cap severe.

Îmbunătățește simptomele fibrozei chistice

Suplimentarea cu colină îmbunătățește funcția pulmonară și reduce simptomele bolii ficatului gras la 10 bărbați adulți cu fibroză chistică, arată un studiu din 2018.

Colina, deficit și simptome

Deși sunt cazuri rare de deficit de colină, acesta poate să apară și să aibă impact asupra sănătății, astfel:

- boli cardiovasculare

- afecțiuni neurologice, precum boala Alzheimer

- boala ficatului gras non-alcoolic

- nereguli ale tubului neuronal

- leziuni musculare.

În ceea ce privește simptomatologia, deficitul de colină se prezintă cu:

- hipotensiune arterială

- transpirație

- vărsături

- salivație excesivă

- toxicitate hepatică

- miros de pește în corp.

Colina, surse

 Colina este ușor de procurat din alimentație, regăsindu-se într-o gamă variată de produse, astfel:

- proteine, precum carnea de vită, boabe de soia, pește, pui, ouă

- vegetale, inclusiv broccoli, cartofi și ciuperci

- cereale integrale, precum quinoa, orez, pâine din grâu integral

- nuci și semințe.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, boala care ucide. Anca Tâu: Nu există simptome. Unii află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel