Colica biliară, simptome, cauze și tratament. Medic: Are mortalitate de 80-90%

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
colica biliara - FOTO: Freepick
colica biliara - FOTO: Freepick

Colica biliară este una dintre cele mai supărătoare și frecvente crize.

Colica biliară este o durere constantă sau intermitentă în partea superioară a abdomenului, de obicei sub partea dreaptă a toracelui. Se întâmplă atunci când ceva blochează fluxul normal de bilă din vezica biliară. Bile este un lichid care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila se produce în ficat și se păstrează în vezica biliară. Când mănânci o masă, bila trece din vezica biliară prin ductul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimente parțial digerate.

Medicul chirurg, Alexandru Onofrei, a explicat la emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3 care sunt simptomele colicii biliare. 

”Bila leneșă este, de fapt, o expresie folosită atunci când pacientul prezintă simptome de colică biliară, însoțite de grețuri, vărsături și dureri în partea dreaptă a abdomenului, în special după prânzuri bogate în grăsimi, tocături

O bilă leneșă indică faptul că trebuie să începem să căutăm o problemă în partea de sus a abdomenului. Trebuie să începem cu o ecografie care ne poate arăta dacă sunt sau nu calculi la nivelul colecistului, dacă există vreun polip, dacă există mâl sau dacă există culturi la nivelul colecistului, sau pur și simplu nu există nimic. Atunci e foarte bine să căutăm în organele învecinate, la nivelul stomacului, pancreasului, chiar și a colonului

În cazul în care apar febra și frisonul însoțite de dureri și de o îngălbenire a pacientului, asta înseamnă că trebuie să mergem de urgență la medic, înseamnă că s-a modificat patologia și înseamnă că, cel mai probabil, va fi nevoie de intervenție chirurgicală de urgență”, a explicat medicul.

Vezi și: Nodulii la sâni, semnale de alarmă care ne trimit la medic. Ginecolog: Prezenţa lor trebuie evaluată pentru a exclude diagnosticul de cancer mamar

Dietele, nerecomandate

Dietele nu sunt indicate în crizele biliare. Acestea pot face mai mult rău, ducând la complicații precum pancreatita acută. 

”Aceste diete pot deveni periculoase, în cazul în care se micşorează şi ajung sub 5 mm. De fapt, eliminarea lor în calea biliară principală poate să ducă la complicaţii grave, precum pancreatită acută. Are mortalitate de 80-90%”, a mai precizat medicul. 

Pietrele la rinichi și pietrele la fiere

Medicul a explicat care sunt diferențele între pietrele la rinichi și pietrele la fiere. 

”Rinichiul este un organ complet, este un organ parenchimatos, iar dacă scoţi pietrele sau le spargi, pietrele se elimină prin urină. Dacă scoţi pietrele din colecist, pereţii sunt foarte subţiri şi este foarte probabil ca suturile să se desfacă, iar bila să curgă în interiorul abdomenului. Acest lucru nu şi-l doreşte niciun pacient şi niciun chirurg.

Bila este un organ în care se depozitează secreția exocrină a ficatului și atunci e posibil să se desfacă suturile. Faptul că scoatem pietrele, înseamnă că vom avea din nou alte pietre. Deci, scoatem tot colecistul.

80% dintre pacienţi, după o perioadă de 2-3 luni, în care trebuie să ţină un regim cât de cât strict, au o viaţă normală. Complicații pot să apară, să rămână aceleași dureri, să apară complicaţii digestive, până când organismul se obişnuieşte cu noul regim, până când bila produsă de noul ficat se scurge în duoden, și nu în sistemul digestiv

Colecistita acută poate să fie amenințătoare de viață”, a mai subliniat medicul chirurg. 

Vezi și: Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Cum recunoaștem colica biliară

O persoană cu colici biliare, de obicei, se plânge de o durere sau o senzație de presiune în partea superioară a abdomenului. Această durere poate fi în centrul abdomenului superior chiar sub piept sau în partea dreaptă superioară a abdomenului în apropierea vezicii biliare și a ficatului. La unii oameni, durerea abdominală se răspândește spre omoplatul drept.

Multe persoane au, de asemenea, greață și vărsături. Deoarece simptomele colicilor biliare sunt de obicei declanșate de nevoia sistemului digestiv de bilă, acestea sunt frecvent întâlnite în special după mesele grase. Simptomele pot apărea, de asemenea, atunci când o persoană care a postit întrerupe repede postul și mănâncă o masă foarte mare. 

Majoritatea episoadelor de colici biliare trec după 1 până la 5 ore. După ce durerea cea mai intensă trece, abdomenul poate continua să doară ușor timp de aproximativ 24 de ore.

Cum evităm colica biliară

Deoarece colica biliară este de obicei legată de calculi biliari, poate fi prevenită prin controlul factorilor de risc pentru calculi biliari. Unii dintre acești factori de risc, cum ar fi ereditatea, creșterea vârstei și sarcina, sunt o parte normală a vieții. Alții, cum ar fi obezitatea și o dietă bogată în grăsimi, sunt factori de risc pe care îi puteți modifica printr-un stil de viață sănătos.

Femeile care trec prin menopauză, care iau estrogen (terapie de înlocuire hormonală) au, de asemenea, un risc mai mare să dezvolte calculi biliari și colici biliare. Dacă aveți simptome de colică biliară și dezvoltați brusc febră și frisoane, tremor, acest lucru poate semnala o infecție a vezicii biliare (colecistită), așa că sunați imediat medicul.

Vezi și: Iodura de potasiu, lista farmaciilor din țară care o eliberează. MS: Se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților, DOAR în caz de accident nuclear

Dischinezia biliară sau tulburarea vezicii biliare: cauze, simptome și tratament. Bolile grave pe care le indică

Dischinezia biliară este tulburarea funcțională a vezicii biliare (colecist) care afectează tonusul și motilitatea acesteia. De altfel, dischinezia biliară este considerată a fi simptomul unor boli, cum ar fi: hipotiroidismul, pancreatita, diabetul, boala celiacă, calculii renali, gastrita, ulcerul duodenal, anemia hemolitică, lupusul eritematos sistemic (LES) sau fibromialgia. Cea din urmă se caracterizează prin spasme musculare care pot afecta și mușchii vezicii biliare.

Dischinezia biliară, ”bila leneșă”, reprezintă un complex de tulburări digestive de tip biliar, manifestate prin:

- dureri în partea dreaptă a abdomenului sub nivelul coastelor, dureri ce pot avea intensități diferite, de la o simplă jenă dureroasă până la colici puternice),

- gust amar,

- grețuri,

- vărsături de tip biliar,

- arsuri în partea superioară a abdomenului,

- lipsa poftei de mâncare,

- iritabilitate crescută,

- astenie fizică sau intelectuală

- balonări

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel