Colica biliară, mai frecventă în rândul femeilor. Daniela Nica: Durere constantă sau intermitentă, la nivelul abdomenului superior, dar care poate iradia în spate sau la nivelul umărului

Monika Baciu |
Data publicării:
colica biliara - FOTO: Freepik
colica biliara - FOTO: Freepik

Colica biliară este o urgență medicală. Durerea intensă apare din cauza blocajului pietrelor biliare.

Colica biliară este o durere surdă în zona de mijloc spre dreapta sus a abdomenului. Aceasta apare atunci când un calcul biliar blochează canalul biliar, tubul care drenează în mod normal bila din vezica biliară către intestinul subțire. Durerea dispare dacă piatra trece în intestinul subțire și deblochează canalul.

Tratamentul obișnuit pentru calculii biliari cronici cu durere este îndepărtarea vezicii biliare. Acest organ nu este esențial pentru sănătatea digestivă.

Colica biliară, cauze

Dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină Internă a explicat care sunt principalele cauze care duc la apariția afecțiunii. Colica biliară apare atunci când vezica biliară se contractă și face ca un calcul biliar să blocheze temporar canalul care drenează vezica biliară. Calculii biliari sunt mase dure alcătuite din colesterol și bilirubină care se formează în vezica biliară.

Ei pot fi mici și numeroși, sau mari și puțini. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau a golirii rare sau incomplete a vezicii biliare. Presiunea crescută în vezica biliară provoacă durerea și disconfortul asociate cu colica biliară.

Bila și enzimele digestive sunt transportate de canalele biliare de la ficat, vezica biliară și pancreas către intestinul subțire. Bila transportă deșeurile din ficat și ajută la digerarea grăsimilor. O parte din bilă este stocată în vezica biliară. Mâncatul unei mese face ca vezica biliară să se contracte sau să se strângă spre interior. Astfel, conținutul vezicii biliare se golește în intestinul subțire, potrivit Healthline.

Vezi și: De ce salata de roșii și castraveți nu e sănătoasă. Ce pățești când combini cele două legume

”Colica biliară este o afecțiune care se manifestă cu durere constantă sau intermitentă, la nivelul abdomenului superior, dar care poate iradia în spate, în epigastru sau la nivelul umărului. Apare frecvent după mese copioase, bogate în grăsimi sau după excese de alcool și apare din cauza obstrucției fluxului normal al bilei din vezica biliară sau colecist.

Cele mai frecvente cauze sunt prezența calculilor biliari, a aglomerării cristalizate de colesterol, calciu și alte săruri care apar din cauza unui dezechilibru chimic al bilei sau din cauza fenomenului produs de evacuarea rară sau incompletă a colecistului. Se poate întâlni și în tumori hepatice, în tumori ale pancreasului care produc obstrucția căilor biliare, în diete bogate în grăsimi sau în malformații ale colecistului. 

Sunt persoane cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații, din cauza cantității de estrogen care contribuie la formarea calculilor sau cele cu moștenire familială”, a explicat dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină Internă, la Digi 24.

Vezi și: Cum știi dacă ai o viață stresantă. Câți români cred că sunt stresați și câți cred că au nevoie de mai mult timp: Suntem inundați de hormoni de stres

Colica biliară, simptome

O persoană cu colică biliară simte de obicei durere în partea superioară a abdomenului, din mijloc spre dreapta.Această durere poate iradia chiar până la umăr .Durerea se poate simți ascuțită, crampoasă sau ca o durere surdă constantă. Colicile apar adesea seara, mai ales după ce a mâncat o masă grea. Unii oameni o simt după ce se culcă.

Cea mai gravă durere a colicilor biliare durează de obicei între 30 de minute și o oră, dar poate continua la o intensitate mai mică timp de mai multe ore. Durerea încetează atunci când calculul biliar se desprinde din canalul biliar și trece în intestin.

Vezi și: Pesticidele, boală vândută la pungă. Ce se întâmplă când intră pesticidele în corp. Radu Țincu: Cele două probleme majore. Au crescut cancerele pe aceste organe

Colică biliară vs. colecistită

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Necesită îngrijiri medicale imediate. La fel ca în cazul colicii biliare, calculii biliari sunt o cauză frecventă a colecistitei. Colecistita este o posibilă complicație a colicii biliare. Simptomele sale sunt mai severe decât cele asociate cu colica biliară și durează mai mult.

Simptomele colecistitei pot include:

- dureri abdominale prelungite care nu se ameliorează

- febră sau frisoane

- greață și vărsături

- nuanță gălbuie a pielii și a ochilor, cunoscută sub numele de icter

- urină de culoarea ceaiului și scaune palide

Colica biliară, complicații

”Netratată timp îndelungat, atât obstrucția parțială cât și cea totală duc la complicații, precum inflamația colecistului, adică colecistita sau obstrucția totală pe termen mai îndelungat poate duce la infecția bilei, producând abcesul colecistului care se poate perfora, ducând la apariția peritonitei.

De asemenea, pasajul calculilor din colecist poate duce la inflamația pancreasului cu producerea episoadelor de pancreatită acută”, a mai explicat dr. Daniela Nica. 

Vezi și: Poluarea, factor declanșator pentru bolile de plămâni. Cum te îmbolnăvește propria casă. Radu Țincu: Gătitul produce poluare

Colica biliară diagnostic și tratament

”În vederea stabilirii diagnosticului este necesar să cunoaștem și istoricul medical al pacientului, de asemenea și prezența simptomatologiei, iar ca ajutoare avem imagistica, ecografia abdominală. 

Tratamentul optim este intervenția chirurgicală, dar atunci când sunt descoperiți din timp calculii, pot fi tratați și medicamentos”, a mai subliniat dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină Internă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel