Colesterolul și riscurile cardiovasculare. Dr. Sorin Băilă: Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
colesterolul - FOTO: Freepik@Pixel Perfect Genius
colesterolul - FOTO: Freepik@Pixel Perfect Genius

Acestea sunt cele trei boli care fac ravagii printre pacienți. Două dintre ele au un numitor comun. 

Colesterolul a fost mult timp considerat un factor principal în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar cercetările recente arată că abordarea sa nu este suficientă pentru a preveni complet riscurile asociate cu problemele cardiace. Cu toate că tratamentele pentru hipertensiune, dislipidemie și diabet au avansat semnificativ, provocările rămân mari.

Cele trei boli care fac ravagii

Dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care sunt principalii factori de risc.

"Există cunoaștere în legătură cu ce face colesterolul și ceilalți factorii de risc. Este bărbatul peste 45-50 de ani, fumător, dislipidemic, hipertensiv și diabetic.

Sanador

S-au făcut pași foarte mari în cunoaștere, fiecare factor cum acționează. În terapie vorbim de statine și s-a ajuns chiar și la anticorpi monoclonali vizavi de hipercolesterolemii sau trigliceridele crescute, care sunt foarte rezistente la tratamentul clasic, însă nu este suficient. 

Nu este suficient doar să combatem colesterolul. Pe de o parte cunoașterea factorilor de risc și tratamentul lor a crescut foarte mult speranța de viață, fiind cunoscut faptul că principalele cauze de deces sunt cele de risc cardiovascular, prin boli cardiovasculare.

Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile",  a explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi și: Stresul, impact asupra colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Are logică

Colesterol - FOTO: Freepik@halalstock

Inovații în terapie

Progresul în înțelegerea ateromatozei, procesul prin care colesterolul se acumulează în peretele arterial, a schimbat perspectiva asupra acestui fenomen. Deși progresele în medicină sunt remarcabile, lupta împotriva bolilor cardiovasculare continuă. Colesterolul nu este singurul vinovat; o înțelegere profundă a factorilor de risc și a mecanismelor patogenice este crucială pentru dezvoltarea unor strategii mai eficiente de prevenire și tratament.

"Pe de altă parte, s-a îmbunătățit foarte mult cunoașterea în ceea ce înseamnă mecanismul etiopatogenic al ateromatozei și am considerat că acea teorie de boală degenerativă prin acumularea pasivă a colesterolului în peretele arterial, nu este chiar așa un proces pasiv. 

Peretele arterial este stratificat în 3 straturi: intima, media și adventicea. Practic, structura nobilă a intima e un singur strat de celule, dar este cu rol de organ și are o importanță deosebită în principalele homeostazii ale corpului, rezistența la tromboză, la inflamație, rol în bolile autoimune. Are un rol de barieră și chiar mecanică și un rol important anti-ateromatos. 

Există foarte multe mecanisme care fragilizează endoteliul și aici vorbim de inflamațiile cronice silențioase. Colesterolul se depozitează, de obicei, sub formă oxidativă sub endotelial", a mai explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel