Dieta dvs. joacă în mod clar un rol în determinarea nivelului de colesterol, dar dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, cel mai important factor nu este cantitatea de alimente bogate în colesterol pe care o consumați. Mai degrabă este vorba despre ce altceva mai mâncați.
Descoperirea acestui lucru a fost un proces de învățare.
Inițial, ideea că colesterolul din sânge a fost legat de bolile de inimă a determinat un război complet asupra colesterolului din alimente. Din anii 1960, oamenii au fost sfătuiți să stea departe de alimentele bogate în colesterol, cum ar fi ouăle, produsele lactate și unele tipuri de fructe de mare. Dar astăzi, știința sugerează că, pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar (colesterolul din alimente) are doar un efect modest asupra cantității de colesterol din fluxul sanguin.
De fapt, liniile directoare dietetice pentru americani 2015-2020 au eliminat o recomandare anterioară de limitare a colesterolului din dietă la 300 miligrame (mg) pe zi (deși sugerează în continuare precauție cu privire la aportul global.
În special, liniile directoare nu au modificat recomandarea privind grăsimile saturate, care se găsește în principal în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele) și se găsește adesea în alimentele cu conținut ridicat de colesterol.
Grăsimile saturate din dietă cresc în mod clar LDL semnificativ și ar trebui consumate în cantități limitate. Și, deși unele cercetări au pus la îndoială teoria convențională că grăsimile saturate sunt legate de bolile de inimă, alte cercetări susțin legătura.
Alimentele bogate în fibre pot reduce colesterolul
Deși grăsimile saturate și colesterolul din dietă joacă un rol în nivelul colesterolului, experții subliniază că cea mai importantă modificare dietetică pe care o puteți face pentru a reduce numărul colesterolului este de a ajusta modelul general al dietei.
Cea mai bună este o dietă bogată în fructe, legume, pește și cereale integrale. Acest lucru ajută în două moduri.
În primul rând, cu cât consumați mai multe dintre aceste alimente sănătoase, cu atât consumați, în general, mai puține alimente bogate în grăsimi saturate și carbohidrați foarte rafinați care, ambele, afectează sistemul cardiovascular.
În al doilea rând, alimentele bogate în fibre vă ajută să vă reduceți nivelul de colesterol, făcând grăsimile dietetice nesănătoase mai greu de absorbit din intestin.
Totuși, acest lucru nu funcționează pentru toată lumea. Pentru persoanele cu risc crescut de boli de inimă, eforturile dietetice nu se apropie de scăderea suficientă a colesterolului. Alte persoane sunt predispuse genetic la a avea colesterol ridicat din sânge, indiferent de ceea ce mănâncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.