Colesterolul ridicat în copilărie poate crește riscul de ateroscleroză la maturitate. Influența dietei asupra sănătății arterelor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterol Foto: Freepik @chompoolovekid
Colesterol Foto: Freepik @chompoolovekid

Expunerea timpurie la colesterol ridicat poate accelera dezvoltarea aterosclerozei, crescând riscul de boli cardiovasculare la maturitate

Vezi și: Astenia de toamnă sau tulburarea afectivă sezonieră: simptome și modalități de gestionare. De ce ni se schimbă starea odată cu trecerea anotimpurilor

Un studiu recent realizat de o echipă internațională de cercetători a constatat că expunerea timpurie la colesterol lipoproteic cu densitate scăzută (LDL) la șoareci și la persoane din Finlanda a accelerat riscul de ateroscleroză la mijlocul vieții, comparativ cu expunerea continuă ulterioară.

Cercetătorii susțin că rezultatele lor susțin testarea mai timpurie a colesterolului pentru a determina cine ar putea fi expus riscului de boli de inimă în viitor și pentru a permite tratarea mai timpurie a colesterolului ridicat.

Concentrația din sânge și durata expunerii la colesterol în timp sunt un factor determinant al bolilor cardiovasculare, iar incidența bolilor cardiovasculare crește odată cu creșterea concentrației colesterolului LDL și a duratei expunerii.

Studiul a constatat, de asemenea, că expunerea timpurie la o dietă de tip occidental bogată în grăsimi a fost legată de o dezvoltare mai mare a plăcilor la șoareci decât expunerea continuă ulterioară.

Constatările sugerează că testarea precoce a colesterolului poate ajuta la identificarea persoanelor cu risc de boli cardiovasculare și permite tratarea mai timpurie a colesterolului ridicat.

Momentul expunerii la colesterol afectează riscul de ateroscleroză?

Cercetătorii studiază impactul momentului și duratei expunerii la colesterol asupra dezvoltării aterosclerozei. Ei încearcă să determine dacă începerea la 30 de ani sau mai târziu în viață are vreun efect asupra dezvoltării bolii.

Toată lumea este expusă la colesterol de-a lungul vieții, dar programele de screening încep de obicei târziu în viață, de obicei după vârsta de 50 de ani. Studiul urmărește să determine dacă momentul expunerii la colesterol afectează dezvoltarea ulterioară a aterosclerozei. Cercetătorii subliniază importanța înțelegerii expunerii la colesterol de-a lungul vieții.

Citește și: Cum ajung nanoplasticele în creier și ce impact au asupra sănătății. Plasticul care traversează bariera hemato-encefalică

Foto: Freepik

De ce progresează plăcile arteriale?

Raportul dintre colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL) și colesterolul lipoproteic cu densitate mică (LDL) poate fi utilizat pentru a calcula riscul unei persoane de a suferi de boli de inimă. Ateroscleroza, sau acumularea de grăsime în artere, este asociată cu un risc mai mare de boli de inimă, deoarece poate îngusta și bloca vasele de sânge.

Pierderea receptorilor celulelor de colesterol LDL crește colesterolul LDL în fluxul sanguin, ducând la formarea plăcilor.

Cercetătorii au studiat modele de șoareci de hipocolestrolemie familială, o afecțiune genetică în care colesterolul LDL al unei persoane este prea ridicat din cauza pierderii acestor receptori, ducând la ateroscleroză la o vârstă fragedă.

Aceștia au constatat că încărcătura globală de colesterol, greutatea, ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelurile plasmatice de corticosteron au fost similare între cele două grupuri.

Cu toate acestea, dimensiunea plăcilor aterosclerotice a fost mai mare la șoarecii care au urmat dieta occidentală intermitentă timpurie, care a persistat timp de 12 săptămâni.

Cercetătorii au constatat că comportamentul celulelor imune numite macrofage din aorta acestor șoareci a fost modificat în timpul progresiei aterosclerozei, ceea ce a condus la o evoluție mai accentuată a bolii.

Colesterolul precoce crește riscul de ateroscleroză la vârsta adultă

Cercetătorii au analizat datele din studiul Cardiovascular Risk in Young Finns Study (YFS)35, care a inclus peste 2 000 de participanți cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Aceștia au constatat că expunerea mai mare la LDL-colesterol în diferite etape ale vieții a fost asociată cu un risc mai mare de prezență a plăcii în artera carotidă și că nivelurile mai ridicate de LDL-colesterol înainte de vârsta adultă au contribuit la dezvoltarea aterosclerozei la mijlocul maturității.

Chen-Han Chen, un cardiolog intervenționist certificat, a explicat că expunerea timpurie intermitentă la un nivel ridicat de colesterol afectează funcția celulelor macrofage din pereții arterelor, crescând acumularea de ateroscleroză/blocaje în viitor. Cu toate acestea, Chen a avertizat că ar fi necesare studii controlate longitudinale pe termen lung pentru a lega expunerea intermitentă timpurie de dezvoltarea aterosclerozei la adulți.

Rolul dietei în formarea plăcii

Cardiologii Jayne Morgan, MD, și The Morehouse School of Medicine's Adjunct Associate Professor of Medicine, au descoperit că copiii expuși la colesterol ridicat prezintă un risc mai mare de probleme cardiovasculare.

Expunerea timpurie la un nivel ridicat de colesterol poate duce la apariția unor depozite de grăsime în artere, așa cum se observă în rezultatele autopsiilor copiilor din țările occidentale.

Șoarecii expuși la o dietă de tip occidental la vârsta de 6 săptămâni au fost mai aterogeni decât cei expuși la 22 de săptămâni. Principalul motiv al aterosclerozei la acești șoareci s-a datorat tipului de grăsimi, saturate vs nesaturate, și alimentelor procesate.

Dietele bogate în grăsimi pot reduce numărul de receptori LDL din ficat, care elimină colesterolul din sânge. Această scădere a receptorilor LDL duce la niveluri mai ridicate de LDL și la creșterea depozitelor de grăsime în artere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel