Colesterolul rău, posibilă cauză a bolii Alzheimer. Ce spun cercetătorii

Angela Sabău |
Data publicării:
Boala Alzheimer ar putea fi detectată în sânge
Boala Alzheimer ar putea fi detectată în sânge

Colesterolul ridicat ar putea avea o legătură cu apariția bolii Alzheimer. Cercetătorii au analizat forma rară a bolii cu debut precoce, dar și forma obișnuită.

Cercetătorii de la Centrul Medical Veteranilor din Atlanta și Universitatea Emory au găsit o legătură între nivelurile ridicate ale colesterolului LDL și boala Alzheimer cu debut precoce. Rezultatele ar putea ajuta medicii să înțeleagă modul în care boala se dezvoltă și care sunt posibilele cauze, inclusiv variabilitatea genetică, potrivit medicalxpress.com.

Potrivit dr. Thomas Wingo, autorul principal al studiului, rezultatele arată că nivelurile de colesterol LDL pot juca un rol de cauzalitate în dezvoltarea bolii Alzheimer. Rezultatele apar în JAMA Neurology.

Rolul colesterolului, subiect de cercetare

„Marea întrebare este dacă există o legătură cauzală între nivelurile de colesterol din sânge și riscul bolii Alzheimer, spune Wingo. Datele existente au fost incerte în acest punct. O interpretare a datelor noastre actuale este că colesterolul LDL joacă un rol de cauzalitate.

Dacă este cazul, s-ar putea să fie nevoie să revizuim obiectivele pentru colesterolul LDC, pentru a ajuta la reducerea riscului de Alzheimer. Acum ne concentrăm pe testarea existenței unei legături de cauzalitate", spune Thomas Wingo, neurolog și cercetător la Atlanta VA și la Universitatea Emory.

Nivelurile ridicate de colesterol au fost legate de creșterea riscului de apariție a bolii Alzheimer mai târziu în viață. Acest risc poate fi cauzat de factori genetici ai colesterolului. Cercetările anterioare au arătat că un factor major de risc pentru boala Alzheimer este o mutație specifică într-o genă denumită APOE.

Este cel mai mare factor de risc unic genetic cunoscut pentru boala Alzheimer. Această variantă APOE, denumită APOE E4, este cunoscută pentru cum crește nivelurile de colesterol circulant, în special lipoproteine cu densitate scăzută (LDL). Acest tip de colesterol este denumit uneori "colesterol rău", deoarece nivelurile ridicate de LDL pot duce la acumularea de colesterol în artere.

Deși Alzheimer cu debut tardiv - forma obișnuită a bolii - pare să fie legată de colesterol, s-au făcut puține cercetări privind o posibilă legătură între nivelurile de colesterol și riscul Alzheimer de debut precoce. Forma bolii cu debut precoce este relativ rară. Boala este considerată "debut precoce" atunci când apare înainte de vârsta de 65 de ani. Aproximativ 10% din toate cazurile de Alzheimer au debut precoce.

Cercetările trecute au arătat că această afecțiune este în mare parte bazată pe genetică, ceea ce înseamnă că este probabil să fie moștenită dacă o are un părinte. Trei variante specifice de gene (denumite APP, PSEN1 și PSEN2) sunt cunoscute a fi legate de boala Alzheimer cu debut precoce. APOE E4 este, de asemenea, un factor de risc în această formă a bolii. Aceste variante genetice explică aproximativ 10% din cazurile de boală Alzheimer cu debut precoce, ceea ce înseamnă că 90% din cazuri sunt inexplicabile.

Variantele genetice posibil legate de Alzheimer

Pentru a testa daca boala Alzheimer debutul precoce este legată de colesterol și pentru a identifica variante genetice care ar putea fi baza acestei posibile asociații, cercetătorii au secvențiat regiuni genomice specifice a 2.125 de persoane, dintre care 654 au avut debut precoce al bolii Alzheimer și 1.471 dintre acestea au fost un grup de control. Ei au testat, de asemenea, probe de sânge de 267 de participanți pentru a măsura cantitatea de colesterol LDL.

Ei au descoperit că APOE E4 a explicat aproximativ 10% din Alzheimer cu debut precoce, care este similar cu estimările din boala Alzheimer cu debut tardiv. Cercetătorii au testat și pentru APP, PSEN1 si PSEN2. Aproximativ 3% dintre cazurile de Alzheimer cu debut precoce au avut cel puțin unul dintre acești factori de risc cunoscuți la începutul tratamentului pentru Alzheimer.

După testarea probelor de sânge, cercetătorii au descoperit că participanții cu niveluri ridicate de LDL au fost mai predispuși de a avea boala Alzheimer în debut precoce, comparativ cu pacienții cu nivel scăzut de colesterol. Acest lucru a fost valabil chiar și după ce cercetătorii au verificat cazurile cu mutația APOE, ceea ce înseamnă că colesterolul ar putea fi un factor de risc independent pentru boală, indiferent dacă este prezentă varianta genetică APOE, problematică.

Debutul precoce al bolii, legat de o mutație genetică

Cercetătorii nu au găsit o legătura între nivelul colesterolului HDL (lipoproteine de înaltă densitate) și debutul precoce al bolii Alzheimer, și doar o foarte ușoară asociere între boală și nivelurile de trigliceride.

Cercetătorii au mai descoperit, de asemenea, un nou factor de risc genetic posibil pentru boala Alzheimer în debut precoce. Cazurile de Alzheimer cu debut precoce au fost mai mari la participanții cu o variantă rară a unei gene numite APOB. Această genă codifică o proteină care este implicată în metabolizarea lipidelor sau a grăsimilor, inclusiv a colesterolului.

Constatare sugerează o legătura directă între mutația rară a genei APOB și riscul bolii Alzheimer, potrivit cercetătorilor. Cu toate acestea, legătura dintre nivelul LDL-C și debutul precoce a bolii Alzheimer nu a fost pe deplin explicată de APOE sau APOB, indicând că alte gene și mecanisme, de asemenea, cresc riscul de îmbolnăvire.

Deși studiul pune în lumină factorii de risc posibili pentru boala Alzheimer cu debut precoce, cercetătorii spun că este nevoie de mai multe cercetări, pentru a explica pe deplin legătura dintre boală și colesterol. Raritatea relativă a bolii cu debut precoce reprezintă o provocare în găsirea de probe suficiente pentru a efectua studii genetice mari despre aceasta afecțiune, spun ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel