Colesterolul rău, modalitate nouă de a-l reduce

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterolul
Colesterolul

Cercetătorii de la Universitatea Warwick au realizat un studiu care arată o nouă modalitate eficientă de a scăpa de colesterolul rău. Totul e să reduci dimensiunea unor particule care îl transportă prin organism, lucru care se poate face și prin dietă, dar s-ar putea dezvolta și medicamente cu acest efect.

Enzima care „încarcă”, în ficat, particulele ce transportă grăsimi prin tot organismul a fost identificată pentru prima dată de către oamenii de știință de la Universitatea din Warwick.

Descoperirea lor arată, de asemenea, modul în care pot fi împuținate aceste particule pentru a reduce cantitatea de colesterol „rău” distribuită în organism, ceea ce ar putea deschide calea pentru noi tratamente pentru prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale - AVC.

Citește și: Ce îți arată analiza pentru colesterol. Dr. Elena Tănase explică rezultatele. EXCLUSIV

Studiul, publicat de profesorul de biochimie metabolică Victor Zammit, de la Școala Medicala Warwick, în „Journal of Lipid Research”, a examinat efectele inhibării producerii enzimei diacilglicerol aciltransferază 1 (DGAT1). Această enzimă este prezentă în ficat și este asociată cu producerea lipoproteinelor cu densitate foarte scăzută (VLDL). Acestea conțin grăsimi sub formă de triglycerides choesterylesters, colesterol, și sunt înconjurate de proteine și lipide încărcate.

Cresc și transportă prea mult colesterol rău

Particulele VLDL sunt curierii de grăsime ai corpului, care călătoresc peste tot în organism prin fluxul sanguin, pentru a furniza grăsime altor țesuturi. Aceștia efectuează un proces fiziologic normal, care permite ficatului (și intestinului) să distribuie grăsime în întreg corpul, dar atunci când au scăpat de încărcătura lor tradițională – trigliceridele -, ei devin purtători de colesterol „rău" pe care îl depozitează în arterele noastre. Cantitatea de grăsimi pe care aceste particule le transportă determină dimensiunea lor - și cu cât sunt mai mari, cu atât mai mult „colesterolul” din ele devine mai rău.

Echipa de la Warwick a constatat că inhibarea DGAT1 în mod specific în ficat a scăzut dimensiunea particulelor VLDL cu aproape jumătate și a redus conținutul lor de trigliceride, demonstrând că DGAT1 joacă un rol cheie în „încărcarea" VLDL cu grăsime.

Într-un material dat publicității de Universitatea Warwick, profesorul Zammit a spus că: „Particulele VLDL nu sunt dăunătoare, dar atunci când sunt epuizate de trigliceride, după ce le-au descărcat în alte țesuturi, ele devin lipoproteine cu densitate scăzută, care sunt purtătoarele colesterolului „rău". Acesta este colesterolul asociat cu boala cardiacă, deoarece LDL-ul îl depozitează în pereții arterelor, ducând la arterioscleroza, care poate duce la blocarea arterelor coronare, asociată cu un risc crescut de atacuri de inimă și accidente vasculare cerebrale”.

Citește și: Colesterol ridicat la bărbați (și femei), ce e important de știut

Studiile noastre arată că, atunci cand DGAT1 este absent din ficat, numărul de particule nu este modificat mult, dar dimensiunea lor și a conținutului de trigliceride se înjumătățește. Știm că afecțiunile care cresc riscul cardiometabolic (de exemplu diabetul) sunt asociate în primul rând cu creșterea dimensiunii particulelor secretate. Dimensiunea particulelor este parametrul mai important în determinarea acestui risc deoarece prelungește timpul în care particulele rămân în circulație, timp în care devin mai „lipicioase" în raport cu căptușeala vasculară".

Descoperirile noastre identifică enzima (DGAT1) ca factor determinant al conținutului de trigliceride, și, prin urmare, dimensiunea particulelor de VLDL".

Ar putea fi controlate și prin dietă

Cercetarea urmează studii detaliate anterioare (finanțate de British Heart Foundation și Diabetes UK) privind proprietățile și distribuția distinctivă a acestei enzime în celulele hepatice. Pe lângă faptul că ajută la lupta împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, înțelegerea mecanismului schimbărilor în activitatea DGAT1 și în distribuția celulară va fi de asemenea benefică pentru cei cu diabet zaharat, care se caracterizează prin secreția de particule VLDL de mare dimensiune.

Profesorul Zammit a adăugat: „Rezultatele vor fi utile pentru industria farmaceutică pentru a putea să lucreze la strategii farmacologice de a controla activitatea DGAT1 în ficat, în special acea fracțiune care determină dimensiunea VLDL”.

Studiile preliminare sugerează că acest lucru este, de asemenea, modificabil prin nutrienți din dietă, cum ar fi prin modificarea raportului carbohidrat / grăsime sau a raportului saturat / nesaturat de grăsimi. Prin urmare, concluziile prezente pot oferi o bază recomandărilor dietetice pentru a facilita scăderea dimensiunii VLDL și tendința acesteia de a genera niveluri periculoase de particule care conțin cel mai rău tip de colesterol.

Acum vrem să găsim mecanismul prin care activitatea și distribuția DGAT1 pot fi controlate fiziologic, astfel încât să putem imita farmacologic aceste mecanisme, precum și să stabilim modul în care modificările în dietă pot afecta acest mecanism".

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel