Colesterolul este o substanță grasă, produsă de ficat, și care este vitală pentru formarea membrelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D.
Colesterolul nu este hidrosolubil, astfel că nu poate circula de unul singur prin sânge, motiv pentru care are pentru a fi transportat este nevoie ca ficatul să producă lipoproteine, care sunt formate din grăsimi și proteine, iar cele două forme majore ale acestor lipoproteine sunt colesterolul ”bun” și colesterolul ”rău”.
Colesterolul provine din două surse, din sintetizarea de către ficat, aceasta fiind principala sursă, respectiv din aportul extern, venit din dietă, unde se găsește exclusiv în grăsimea de origine animală.
Colesterolul, roluri în organism
Colesterolul are patru roluri principale:
- rol structural
- rol digestiv
- este indispensabil în producerea de vitamina D3
- intră în alcătuirea unor hormoni cum sunt cei sexuali (estrogen și testosteron).
De asemenea, colesterolul are și 4 roluri secundare, astfel:
- ajută la întărirea sistemului imunitar
- protejează sistemul cardiovascular și muscular
- ajută la creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor
- rol asemănător substanțelor antioxidante.
Colesterol, valori normale
Nivelul de colesterol va fi depistat în urma analizei de sânge, iar valorile acestuia sunt:
Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
Colesterol ”rău” LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
Colesterol ”bun” HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
Trigliceride: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.
De menționat faptul că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl.
Colesterolul mărit, cauze și factori de risc
Principala cauză a creșterii colesterolului o reprezintă aportul excesiv al acestuia în alimentație.
O serie de factori de risc predispun și / sau cauzează creșterea colesterolului peste limita normală.
O mare parte dintre acești factori țin de obiceiurile personale și pot fi evitați, cealaltă parte este legată de factorii nemodificabili, precum, genetică și vârstă.
Din rândul factorilor de risc modificabili fac parte:
-alimentația excesivă, bogată în grăsimi
- consumul excesiv de alcool
- obezitatea
- fumatul
- sedentarismul.
Vezi și: Yoga, beneficii pentru sănătate. Terapeut, despre flexibilitate: Este un mit și o preconcepție
Colesterolul, concepții greșite
Potrivit Dr. Batra, ”una dintre cele mai frecvente concepții greșite despre colesterol este că acesta se găsește doar în alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi ouăle și carnea roșie.
Dar, colesterolul se găsește, de asemenea, în alimente precum peștele, nucile, fasolea și avocado.
În plus, unii oameni cred că evitarea alimentelor bogate în colesterol este singura modalitate de a menține un nivel sănătos al colesterolului, dar acest lucru nu este adevărat.
Consumul unei diete echilibrate și exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea sub control a nivelului de colesterol”, arată EatThis.
Colesterolul mărit, simptome
Deși s-a crezut că un nivel mărit de colesterol ”rău” în sânge este fără simptome, fiind adesea numită ”boala tăcută”, ce era depistată atunci când deja erau dezvoltate complicații, precum atacul de inimă sau atacul cerebral vascular, experții susțin că acesta este vizibil pe piele sau față.
Semnele timpurii ale colesterolului ridicat includ:
- umflături în partea inferioară a picioarelor și gleznelor
- umflături la nivelul picioarelor sau al mâinilor
- o senzație de plenitudine în picioare
- dureri la nivelul gambelor sau coapselor.
- o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului, mai ales după ce mâncați alimente grase.
Colesterolul mărit, complicații
În lipsa unui tratament, colesterolul ridicat poate provoca acumularea de plăci în artere. În timp, această placă vă poate îngusta arterele. Această afecțiune este cunoscută sub numele de ateroscleroză.
Ateroscleroza este o afecțiune gravă. Ea poate limita fluxul de sânge prin arterele dumneavoastră. De asemenea, vă crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase.
Ateroscleroza poate duce la multe complicații care pun viața în pericol, cum ar fi:
- accident vascular cerebral
- atac de cord
- angină pectorală sau dureri în piept
-tensiune arterială ridicată
- boală vasculară periferică
- boală renală cronică, arată Healthline.
Colesterol mărit, tratament
În ceea ce privește tratamentul colesterolului mărit, există două direcții.
Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și mișcare:
-renunțarea la fumat
-reducerea semnificativa a consumului de alcool
-respectarea regimului alimentar
- evitarea sedentarismului
-sportul și activitatea fizică.
Tratamentul medicamentos include:
- inhibitorii selectivi ai absorbției de colesterol
- statinele
-fibratele, niacina și rășini.
De asemenea pot fi administrate remedii naturiste, precum ceaiurile de hibiscus, păpădie, ghimbir, mentă, rooibos, turmeric sau ceai verde, dar și o serie de suplimente nutritive, ca omega 3, 6, 9, coenzima Q1o, uleiul de krill sau uleiul de semințe de in.
Vezi și: Spanacul, leguma plină de beneficii. Cum se poate consuma și care sunt contraindicațiile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.