Colesterolul: ce rol are, de fapt. Medicamentele de scădere a colesterolului, PERICOL pentru ficat și RISC de ateroscleroză

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
colesterolul FOTO: Pexels @trang doan
colesterolul FOTO: Pexels @trang doan

Colesterol "bun" sau colesterol "rău"? Cum diminuăm riscul de ateroscleroză?

Ce este colesterolul?

"Colesterolul este o grăsime. În majoritatea cazurilor grăsimile sunt sintetizate în organism, iar uneori ele provin din alimentație" a declarat Dr. Alecse Dițoiu, medic specialist gastroenterolog pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Scade colesterolul dacă nu mâncăm grăsimi?

Răspunsul la această întrebare este "nu". Specialistul ne spune că "rața, gâsca, vaca, oaia sunt erbivore și au grăsimi în lapte pentru că mănâncă unele substanțe care se pot transforma în grăsime. Deci colesterolul este o grăsime care poate să provină din alimentație, dar ATENȚIE doar 30% din colesterolul din corp provine din alimentație și 70% provine din sinteza  din corp". De asemenea, lipsa grăsimilor din alimentație este nesănătoasă. Vezi și: De ce trebuie să mâncăm GRĂSIMI. Slăbești și previi bolile de inimă

Colesterolul nu este rău

"Organismul nu are intenția să ne omoare", anunță medicul, iar sinteza de colesterol din organism se face cu un scop.

"El este sintetizat în special în ficat, iar bolnavii cu ciroză hepatică au colesterolul mic. O scădere a colesterolului la un bolnav de ficat este un semn PROST. Asta înseamnă o evoluție proastă a bolii de ficat, dar nu mai este risc de boli de inimă", mai spune acesta.

Rolul colesterolului

"Așa se spune popular: există două feluri de colesterol, colesterol bun și colesterol rău. Deci colesterolul e sintetizat de ficat ca să participe la sinteza de membrane celulare. Din cauza aceasta copiii au colesterolul mare pentru că sunt în creștere. Partea proastă e că după ce terminăm perioada de creștere, deci după vârsta de 18-20 de ani, organismul s-a obișnuit să sintetizeze colesterol și nu încetează cu obiceiul ăsta prost și sintetizează colesterol mai mult decât i-ar trebui să-și reînnoiască membranele celulare”, anunță specialistul și adaugă faptul că „din colesterol se sintetizează și hormoni".

Parcursul colesterolului în organism

„Nu contează doar sinteza colesterolului, contează și degradarea colesterolului. Deci colesterolul poate să provină din alimentația sau din sinteza din ficat. El pleacă din ficat sub formă de colesterol rău ca să ajungă la celule și să poată să fie folosit. O parte este folosit, iar celălalt care nu este folosit este preluat de sânge ca și colesterol bun și ajunge în ficat ca să fie eliminat. Este eliminat prin bilă în intestin. Partea proastă este că o parte din colesterolul eliminat din intestin este desfăcut din sărurile biliare și este reabsorbit, deci intră din nou în ficat", declară medicul.

Cum scădem colesterolul

„Una din metodele de a scădea colesterolul în afară de dietă este de a fixa colesterolul din intestin sau prin alimentație să facem în așa fel încât colesterolul din intestin să nu mai reajungă în ficat, să consumăm spre exemplu fibre, care leagă colesterolul și e mult mai natural decât să iei medicamente de scăderea colesterolului care acționează asupra ficatului", a mai spus Dr. Dițoiu.

Acesta dezvăluie și faptul că „70% din colesterol provine din sinteza din propriul corp, iar asta poate fi influențată doar prin medicamente. Ca sa inhibăm sinteza ar trebui să luăm pastile sau să întrerupem circuitul acesta dintre ficat și intestin mâncând mai multe fibre, reglând flora intestinală. Merele sunt excepționale. Mere, fructe, verdețuri, salate în regimul alimentar dacă le suportăm. Fructele crude sunt destul de greu de digerat. Fructele fierte sunt predigerate și se digeră mult mai repede decât fructele crude. Fructele crude balonează, fructele crude cresc aciditatea, pot să dea probleme serioase".

În concluzie, scăderea colesterolului se face prin  „scăderea în greutate, reglarea florei intestinale, eventual administrarea unor substanțe care leagă colesterolul în intestin și creșterea efortului fizic”, iar „în ultimă măsură iei medicamente. Nu e bine să iei medicamente de la început”, avertizează medicul. Totodată, limitarea consumului de alcool ajută datorită faptului că „alcoolul se transformă în colesterol”.

Medicamentele care scad colesterolul, pericol pentru ficat

„Medicamentele astea care scad colesterolul au destul de multe efecte secundare pentru că acționează pe ficat și fac un lucru anormal pentru ficat. Răul e la fel de mare și pentru colesterol și pentru efectele medicamentelor pentru ficat”, avertizează doctorul.

Risc de ateroscleroză

"Colesterolul ajunge în vasele de sânge, de acolo trece în celule ca să reînnoiască membranele celulare. O parte este folosit la așa ceva, dar o parte este oxidat de radicalii liberi și intră în peretele vaselor de sânge. Vasele de sânge percep această depunere de colesterol ca o agresiune și atunci se inflamează. După inflamație vindecarea se produce sub formă de fibroză. Fibroza vasului de sânge se numește ateroscleroză", a declarat specialistul.

Colesterol crescut în urma dietelor

Există o legătură între nivelul crescut de colesterol și scăderea în greutate. Aceasta este explicată de medic: „când scazi în greutate grăsimea se duce în sânge ca să ajungă la ficat ca să fie eliminată, ceea ce înseamnă că pe parcursul scăderii în greutate colesterolul poate să crească”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel