Colesterolul bun HDL poate ameliora ateroscleroza

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Creșterea nivelului unei versiuni simplificate de colesterol bun HDL poate ameliora ateroscleroza, boala responsabilă pentru infarct și AVC, la cobaii cu diabet zaharat, arată un nou studiu. Colesterolul bun HDL are capacitatea de a extrage din plăcile depuse pe vasele sanguine colesterolul rău LDL

Publicate online în jurnalul Circulation din 30 septembrie, rezultatele studiului se învârt în jurul aterosclerozei, o condiție în care nivelurile ridicate de colesterol rău LDL determină formarea de „plăci" în pereții vaselor, în cele din urmă restricționând fluxul de sânge și provocând atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Mulți dintre aceiași pacienți au diabet, o afecțiune în care țesuturile sunt afectate de glicemie ridicată.

Condus de cercetători de la NYU School of Medicine, acest studiu oferă „primele dovezi directe" că ridicarea nivelurilor unei versiuni simple, funcționale, a colesterolului bun – transportorul proteine HDL care scoate colesterolul din celule - a inversat evoluția aterosclerozei la cobaii cu diabet.
Rezultatele, spun autorii studiului, reflectă opinia emergentă că HDL are capacitatea de a extrage colesterolul rău LDL din celule și de a reduce inflamația, reacția imună în care celulele se grăbesc la locurile de accidentare. O parte a procesului natural care repară țesuturile deteriorate, inflamația agravează boala în locul nepotrivit (de exemplu plăci).

"Rezultatele studiului nostru susțin că creșterea nivelului de colesterol bun funcțional se adresează rădăcinilor inflamatorii ale aterosclerozei, care sunt conduse de acumularea de colesterol dincolo de ceea ce medicamentele existente pot realiza", spune autorul principal al studiului dr Edward Fisher, profesor de medicină cardiovasculară la catedra Leon H. Charney, de la NYU Langone Health. „Colesterolul bun redevine țintă terapeutică, deoarece acum înțelegem biologia sa suficient de bine pentru a-l schimba în moduri care reduc riscul de boală".

Măsuri mai bune

Tratamentele pentru ateroscleroză s-au concentrat de zeci de ani pe scăderea nivelului sanguin de LDL sau colesterolul rău, o a doua navetă care livrează moleculele de colesterol din dietă (și din ficat) către celulele corpului, inclusiv cele din pereții vaselor. Dar capacitatea tratamentelor care scad colesterolul rău LDL de a reduce riscul de atac de cord este limitată și în special la adulții cu diabet, care au risc de două ori mai mare să moară de boli de inimă sau de accident vascular cerebral decât persoanele fără diabet, conform American Heart Association.

Pentru a reduce riscul de boală care nu este abordat prin scăderea colesterolului rău, medicamente concepute special au ridicat nivelurile navetei „bune" de colesterol HDL care transportă colesterolul din pereții vaselor de sânge la ficat, pentru expulzarea lor din organism. Cele două mecanisme ar trebui să funcționeze împreună, dar medicamentele mult anticipate de creștere a HDL (de exemplu, inhibitori de proteine de transfer de colesteril ester) în studiile clinice din 2016 nu au reușit să reducă riscul de atacuri de cord dincolo de ceea ce ar putea fi realizat prin scăderea colesterolului.

Puși în fața acestor limite, cercetătorii au analizat mai atent rolurile inflamației în ateroscleroză și diabetul. O parte din această reorientare a fost realizarea faptului că măsurile vechi pentru modul în care un anumit „medicament care crește HDL" a combătut boala - cum ar fi cât de mult din transportorul HDL era în fluxul sanguin al unei persoane (HDL-C) - trebuia înlocuită. Noua măsură, spune Fisher, ar trebui să fie cât de bine poate HDL-ul unei persoane să extragă colesterolul din celule (eflux total de colesterol), deoarece captează mai bine partea inflamatorie a procesului bolii.

Noua măsură se bazează pe descoperirea că proteina de semnalizare și grăsimile asociate cu nivelul de zahăr mare din sânge se atașează, scad numărul și dezactivează HDL - care este compus dintr-o proteină numită apolipoproteină A-I (apoA-I) legată de fosfolipide. Aceasta scade ofertele de transport capabile să obțină efluxul de colesterol, denumit „HDL funcțional".

Regresia aterosclerozei cu 30%

În seturi de experimente, autorii studiului actual au crescut nivelurile funcționale de HDL la șoarecii diabetici, prin creșterea cantităților apoA-I prezente, fie prin inginerie genetică, fie prin injectare directă. Ei au descoperit că creșterea HDL funcțională a oprit înmulțirea celulelor imune (proliferarea) determinată de colesterol în măduva osoasă, a redus inflamația în celulele imune la plăci la jumătate și a sporit inversarea proceselor de boală aterosclerotică (regresie) cu 30% la șoarecii deja tratați să-și scadă colesterolul rău.

În cele din urmă, rezultatele studiului arată, de asemenea, că nivelul crescut de HDL a împiedicat un alt set de celule imune numite neutrofile să elibereze pânze de fibre care cresc inflamația și formarea de cheaguri în ateroscleroză, blocând în maik departe fluxul sanguin.

„Pentru studiu am construit propria versiune a particulei HDL, numită „HDL reconstituit", care promite să devină bază pentru noi tipuri de tratamente funcționale HDL care reduc în sfârșit riscul rezidual pentru boli cardiovasculare care nu este abordat în prezent", spune autoarea principală Tessa Barrett , doctor, profesor asistent de cercetare la Departamentul de Medicină de la NYU School of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel