Femeile care sunt în perioada menopauzei încep, în general, să aibă probleme cu menținerea colesterolului în valori normale. Iată câteva metode de a-l ține sub control.
Pentru unele femei care au avut valori normale ale colesterolului toată viața, acest lucru se schimbă la menopauză. „Trecerea prin menopauză duce adesea la modificări ale lipidelor și ale colesterolului în rău”, spune dr. Samia Mora, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și specialist în medicină cardiovasculară la Brigham and Women's Hospital. Picăturile de hormon feminin, estrogenul, sunt asociate cu o creștere a nivelului total de colesterol datorită cantităților mai mari de lipoproteine cu densitate mică (LDL), colesterolului „rău” și unei alte lipide din sânge (grăsimi) cunoscute sub numele de trigliceride. În timp, acest lucru poate crește riscurile cardiace, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces la femeile aflate în postmenopauză, spune dr. Mora.
„Deci, este deosebit de important să se urmărească valorile colesterolului în perimenopauză și în primii ani de după menopauză, deoarece colesterolul LDL și colesterolul total tind să crească”, spune ea.
Cu toate acestea, deși este posibil să vă confruntați cu un risc crescut de colesterol ridicat după menopauză, există lucruri pe care le puteți face pentru a reduce acest risc.
Care este nivelul normal al colesterolului
Dr. Mora explică ce ar trebui să știți despre colesterol, care sunt valorile prea mari și când și cum să luați măsuri pentru a-i scădea nivelul.
„Pentru majoritatea persoanelor care nu au boli cardiace sau vasculare, obiectivul este de a obține colesterolul total sub 200 miligrame pe decilitru (mg / dL), colesterolul non-HDL (total minus HDL) la mai puțin de 170 mg / dL și LDL colesterol la mai puțin de 100 mg / dL.
Dar pentru persoanele cu alți factori de risc pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral, atunci nivelurile mai scăzute ar fi optime”, spune dr. Mora. Persoanele cu cel mai mare risc ar trebui să vizeze niveluri de LDL sub 50 mg / dL.
Probleme datorate colesterolului ridicat apar în timp.
Colesterolul bun: cât de bun este
Despre colesterolul „bun” (HDL) se spune că ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Dr. Mora explică: „Femeile, în special femeile aflate în premenopauză, tind să aibă niveluri mai ridicate de HDL decât bărbații. Obișnuiam să credem că a avea colesterol HDL ridicat a fost întotdeauna de protecție, dar știm acum că poate fi protector pentru unii pacienți, în timp ce pentru alții s-ar putea să nu fie deloc protector. Dacă o femeie are alți factori de risc pentru infarct, accident vascular cerebral și diabet, HDL ridicat ar putea să nu reducă aceste riscuri.
Femeile ar trebui, de asemenea, să știe despre alți factori de risc care sunt specifici femeilor, cum ar fi menopauza prematură (care apare înainte de 40 de ani), sau anumite afecțiuni legate de sarcină, inclusiv preeclampsie, hipertensiune arterială legată de sarcină, diabet gestațional și naștere prematură.
Calculatoarele pentru estimarea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral nu încorporează adesea acești factori specifici femeilor în ecuații, astfel încât acești factori suplimentari vor pune o femeie la risc crescut, chiar dacă scorul ei de la calculatorul tipic nu este considerat ridicat”, spune Dr. Mora.
Statinele: când ar trebui administrate
Dr. Mora a mai explicat care sunt beneficiile sau dezavantajele medicamentelor cu statine pentru a reduce nivelul colesterolului. Statinele s-au dovedit a reduce riscul total de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau de a muri din cauza unui atac de cord sau accident vascular cerebral, cu aproximativ 20% până la 30%. Utilizarea statinelor a redus, de asemenea, severitatea infarctului. „Vedem mai puține atacuri de cord„ mari ”care au apărut mai des înainte de utilizarea pe scară largă a statinelor, spune dr. Mora
Unii oameni care iau statine prezintă efecte secundare neplăcute, în primul rând disconfort muscular sau uneori slăbiciune musculară.
„În aceste cazuri, ne uităm să vedem dacă un alt medicament cauzează o interacțiune adversă cu statina sau dacă pacientul prezintă anumite condiții care o prezintă un risc crescut de a nu tolera statina, cum ar fi un istoric familial de intoleranță la statine, o diagnostic de hipotiroidism sau de o altă afecțiune medicală ", spune dr. Mora. "Dacă nu există o altă cauză a problemelor musculare, de obicei recomandăm pacientului să ia o pauză de la statină timp de câteva săptămâni și apoi să o repornească la o doză mai mică, să o ia mai rar sau ambele." De obicei, majoritatea oamenilor sunt capabili să tolereze statina după această ajustare.
Statinele pot crește riscul de a dezvolta diabet la persoanele care prezintă factori de risc pentru afecțiune, cum ar fi antecedente familiale de diabet zaharat, supraponderalitate sau obezitate sau un nivel anormal de glucoză la repaus alimentar.
„Acești pacienți pot fi monitorizați mai atent”, spune dr. Mora. Pacienții cu risc crescut sunt, de asemenea, încurajați să facă schimbări în stilul de viață, cum ar fi pierderea în greutate, consumul unei diete mai sănătoase și creșterea nivelului lor de activitate zilnică.
Vestea bună este însă că marea majoritate a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale pot fi prevenite prin modificări ale stilului de viață și prin gestionarea adecvată a colesterolului și a altor factori de risc. Nu este niciodată prea târziu sau devreme pentru a începe, spune dr. Mora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.