Colesterol mare, terapie simplă și eficientă

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Cercetătorii de la Institutul Wistar au dezvoltat noi medicamente care pot regla colesterolul. Sunt niște anticorpi monoclonali (DMAbs) codificați ADN sintetizați împotriva PCSK9, o cheie proteică pentru reglarea nivelului colesterolului în sânge. Rezultatele studiilor preclinice au arătat o scădere semnificativă a colesterolului, deschizând ușa pentru dezvoltarea ulterioară a acestei abordări ca o terapie simplă, mai puțin frecventă și mai rentabilă, după cum se arată într-un articol publicat online în Therapeutic Molecular.

Colesterolul ,,rău" (LDL-C) este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, principala cauză a decesului în S.U.A. și în întreaga lume. Statinele sunt eficiente, dar au fost asociate cu o serie de efecte secundare care au determinat dezvoltarea de strategii alternative de tratament, incluzând anticorpi monoclonali care vizează proteina PSCK9 care au ca rezultat reducerea degradării receptorilor LDL-C asupra celulelor hepatice și creșterea clearance-ului colesterolului din circulația sângelui.

,,Orice terapie bazată pe anticorpi monoclonali recombinanți se confruntă cu provocări de producție, printre alte aspecte, deoarece moleculele pot fi dificil de fabricat și necesită administrări multiple. Terapia anti-PCSK9 reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea de abordări alternative, eventual extinderea opțiunilor pentru astfel de terapii", a spus dr. David B. Weiner, cercetătorul principal și vicepreședinte executiv, al Institutului Wistar.

O nouă opțiune pentru boala coronariană

Acest studiu oferă prima dovadă a principiului conform căruia astfel de inginerie DMAbs poate fi dezvoltată ca o nouă opțiune pentru boala coronariană. Cercetătorii au testat expresia și activitatea DMAbs care vizează PCSK9 la șoareci.

O administrare intramusculară unică a condus la o expresie robustă a anticorpului în câteva zile și timp de până la două luni, ducând la o creștere substanțială a prezenței receptorilor LDL-C la celulele hepatice. Aceasta, la rândul său, a condus la o scădere semnificativă a colesterolului total și a colesterolului lipoproteic cu densitate non-înaltă (non-HDL-C), un parametru important pentru evaluarea riscului cardiovascular.

,,Suntem încântați de aceste constatări care susțin flexibilitatea și versatilitatea platformei DMAb ca o abordare de generație următoare care poate fi optimizată pentru o gamă largă de aplicații", a declarat dr. Makan Khoshnejad, Ph.D., primul autor al studiului, potrivit Science Daily.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel