Colesterol și migdale, de ce să le incluzi în dietă

Dana Lascu |
Data publicării:
Migdale
Migdale

Doriți să vă îmbunătățiți profilul de colesterol? Înlocuiți brioșele pe care le savurați pe la jumătatea dimineții, cu un pumn de migdale, sugerează un studiu publicat în Journal of Nutrition.

Nutriționiștii au recunoscut de mult timp faptul că un consum de migdale și alte fructe cu coajă lemnoasă tinde să scadă colesterolul LDL (rău) dăunător și să crească nivelul colesterolului bun, adică HDL. Dar, dovezile recente sugerează că efectele protectoare asupra inimii ale HDL depind de completarea aportului alimentar cu diferite forme de HDL, unele dintre acestea fiind mai benefice decât altele.

Se știa că migdalele pot crește colesterolul HDL circulant atunci când înlocuiesc o gustare cu conținut ridicat de carbohidrați într-o dietă izocalorică, dar se cunoșteau puține lucruri despre efectele asupra biologiei și funcției HDL.

43 de grame pe zi sunt suficiente

Obiectivul studiului a fost acela de a determina dacă includerea într-o dietă de scădere a colesterolului a 43 de grame de migale pe zi va avea efectul scontat., îmunătățind circularea subspeciilor de HDL circulant.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 82 de persoane cu colesterol LDL crescut. Timp de șase săptămâni, subiecții au urmat o dietă de scadere a colesterolului, care a inclus fie un sfert de cană de migdale, fie o brioșă cu un număr similar de calorii (dieta de control). Apoi, toți au mâncat dieta opusă timp de încă șase săptămâni.

În comparație cu subiecții cu dieta de control, dieta cu migdale a dus la o distribuție mai favorabilă a subtipurilor de colesterol HDL și a îmbunătățit capacitatea organismului de a elimina colesterolul rău din sânge. Cu toate acestea, din motive neclare, aceste efecte au fost evidente numai la persoanele cu o greutate sănătoasă, nu la cei supraponderali sau obezi.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel