Ouă, colesterol, boli cardiovasculare. Medicul nutriționist Emily Gelsominde la Spitalul General Massachusetts scrie pe blogurile Harvard Health Publishing despre un studiu publicat în revista JAMA din martie 2019 potrivit căruia aporturile mai mari de colesterol și ouă au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces.
"Cercetătorii au raportat ca ingerarea unui supliment de 300 de miligrame de colesterol pe zi a ridicat acest risc, la fel și a mânca o medie de trei până la patru ouă pe săptămână", scrie Emily Gelsominde.
Ouă, colesterol, boli cardiovasculare: sub 3 ouă pe săptămână?
Potrivit sursei citate, autorii cercetării susțin că "efectul văzut din studiul lor a fost modest", că s-au observat riscuri mai ridicate de boli cardiovasculare sau deces din colesterolul alimentar total decât în cazul ouălor în special, dar și că "majoritatea colesterolului alimentar raportat în acest studiu a provenit din surse de carne".
"Pe baza acestui studiu, limitarea ouălor la mai puțin de trei pe săptămână ar fi o abordare prudentă, deoarece nu a fost observată nicio asociere la această cifră. Pentru cei care includ mai multe proteine pe bază de plante în dieta lor, cum ar fi fasolea, nucile și semințele - care contribuie la menținerea scăzută a colesterolului și a cantității de grăsimi saturate - nu există mai puține motive de îngrijorare", mai apreciază medicul nutriționist pe blogul Harvard Health Publishing.
Ouă, colesterol, boli cardiovasculare: vitamina D din gălbenuș
Potrivit lui Emily Gelsominde, pe lângă peștele gras, ouăle sunt una dintre singurele surse naturale de vitamina D din dietă. Asta e un plus pentru oamenii din partea de nord a globului, dar și pentru cei care lucrează în interior să consume ouă întrucât le poate lipsi capacitatea de a produce suficientă vitamină D, datorită expunerii limitate la soare.
Însă, cercetarea nu schimbă recomandările nutriționale ale specialiștilor de a consuma mai multe legume și fructe. "Proteinele pe bază de plante cum ar fi fasolea și grăsimile nesaturate precum cele din nuci sunt asociate cu sănătatea inimii. Pentru persoanele cu un risc crescut de boli de inimă și o dietă bogată în proteine animale, s-ar putea să merite reducerea ouălor și a cărnii", mai amintește specialistul în nutriție.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.