Cel mai bun mic dejun pentru stilul tău de viață specific – indiferent dacă ești foarte activ sau trăiești puțin mai relaxat – poate depinde de diverși factori care depășesc gustul și comoditatea. De exemplu, dacă scopul tău este să îți scazi colesterolul, atunci s-ar putea să te gândești să optezi pentru un anumit tip de cereale.
În 1998, ovăzul integral a fost declarat unul dintre cele mai recomandate cereale pentru cei care doreau să-și gestioneze colesterolul. Atunci, un brand de produse alimentare a finanțat un studiu care a constatat că prin consumul de cereale se reduce nivelul colesterolului LDL cu 4,2% iar nivelul colesterolului total cu 3,8%. În 2019, această constatare a fost susținută de cercetări independente publicate în Frontiers of Nutrition, care, din nou, a remarcat că produsele din ovăz pot duce la o reducere a colesterolului.
Cum ajută cerealele la scăderea colesterolului
„Cerealele de ovăz au fibre care se leagă de colesterol din sistemul digestiv – drept urmare, colesterolul din dietă iese cu ajutorul mișcării intestinale, în loc să fie reabsorbit de corp”, spune Elizabeth Barnes, un dietetician nutriționist.
Cu toate acestea, „doar pentru că cerealele pot ajuta cu colesterolul, asta nu înseamnă că trebuie să-l faci singurul aliment bogat în fibre pe care îl consumi”, spune Barnes. „Concentrează-te pe includerea cerealelor de ovăz și a altor cereale integrale și fructe și legume bogate în fibre în dieta ta pentru o sănătate mai bună.”
Lauren Harris-Pincus, fondatoarea NutritionStarringYOU.com și autoarea cărții The Everything Easy Pre-Diabetes Cookbook, face și ea public acest sfat. „Pentru a vă asigura de consumul unei varietăți de nutrienți, de obicei, vă recomand să schimbați diferite fructe, nuci și semințe pe care să le adăugați la cereale, pentru divertisment și pentru a oferi corpului diferite vitamine, minerale, antioxidanți și fitochimice pentru a ajuta la prevenirea jor boli cauzate de stilul de viață.”
În plus, dacă doriți să vă limitați aportul de carbohidrați, în special dacă aveți diabet sau prediabet, Harris-Pincus sugerează: „Asociați cerealele cu o sursă de proteine și grăsimi sănătoase, cum ar fi un ou, iaurt grecesc, lapte sau lapte de soia și nuci sau semințe pentru a ajuta la încetinirea digestiei și absorbției carbohidraților.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.