Colangita biliară primitivă, cauze și tratamente. Prof dr Liana Gheorghe explică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Liana Gheorghe. Foto: DC Medical
Prof dr Liana Gheorghe. Foto: DC Medical

Colangita biliară primitivă și sclerozantă primitivă reprezintă o categorie din păcate din ce în ce mai des întâlnită de boli autoimune ale ficatului, spune prof dr Liana Gheorghe, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu. Iată ce tratamente avem pentru ele

„Bolile autoimune sunt o categorie considerată până de curând mai rară. E adevărat că sunt mai rare comparativ cu steatoza hepatică, cu ficatul gras non-alcoolic sau cu formele virale de boală, dar sunt într-o creștere de formă formidabilă în ultima vreme, laolaltă cu multe alte afecțiuni cu mecanism autoimun: boala celiacă, bolile inflamatorii intestinale, astmul bronșic și așa mai departe. Aceste boli autoimune sunt de două tipuri: cele în care sistemul imun nu recunoaște, în general, nu recunoaște self-ul (ce aparține propiului organism, n.r.), nu-și recunoaște propriile antigene, și atacă fie hepatocitele, deci celula hepatică și lucrul acesta dă naștere unei hepatite autoimune, sau atacă celulele canaliculilor biliari și consecința este o boală cu mecanism autoimun, dar care va avea o evoluție colestatică, cu bilirubină crescută, cu icter, cu prurit la acești pacienți. Două categorii de boli intră aici: colangita biliară primitivă, fosta ciroză biliară primitivă, și colangita sclerozantă primitivă" a explicat prof dr Liana Gheorghe, la Academia de Sănătate.

Ce afectează cele două forme de colangită

Cele două forme ale bolii autoimune afectează diferit ficatul și, pentru fiecare dintre ele, există tratamente.

„Sunt boli ale ductelor hepatice mici în general, intrahepatice, și în colangita sclerozantă și posibil ale ductelor mari extrahepatice. Sunt boli din ce în ce mai frecvente (...). Dar în fiecare dintre aceste categorii există tratament imunosupresor, gradual, și care controlează cam 75-80% din pacienții cu hepatită autoimună. Tratamentul de primă linie cu acidul ursodeoxicolic pentru colangita biliară primitivă și câteva alte medicamente în studiu, primul dintre ele aprobat deja în colangita biliară primitivă este acidul obeticolic, care, să spunem, rezultatele bune au fost recent date publicității și este aprobat de către FDA pentru tratamentul acestei boli. Dar din nefericire are două hibe mari: accentuează pruritul la acești pacienți, mâncărimea, și în același timp este foarte, foarte scump. Cam astea ar fi resursele", a arătat expertul.

Prof dr Liana Gheorghe spune că mai ales femeile trebuie să fie foarte atente la semnele și s imptomele pe care aceste boli le dau uneori cu ani înainte de a se declanșa și dezvolta propriu-zis. Asta cu atây ai mult cu cât colangita poate fi diagnosticată relativ ușor.

„Probabil că mesajul cel mai important aici ar fi ca orice pacient pentru bolile acesta autoimune colestatice, care are un prurit inexplicabil, și e vorba în special de femei de vârstă medie, un prurit inexplicabil ani și ani de zile de multe ori înainte ca boala să se developeze complet, să nu fi ignorat, pentru că există mijloace la îndemână, foarte simple, de diagnostic: o fosfatază alcalină care intră în bateria de teste biochimice uzuale și testarea anticorpilor antimitocondriali pun imediat diagnosticul".

Tratamente

Medicii au la îndemână mai multe tipuri de tratamente, unele chiar de ultimă oră, care pot ajuta pacienții să gestioneze colangita biliară primitivă și colangita sclerozantă primitivă.

„Există tratamente bune, există tratamentul cu acid ursodeoxicolic care controlează bună parte dintre acești pacienți și există în studii clinice avansate, în special inhibitori de PPAR, agoniști de PPAR, de receptor nuclear de tip PPAR, care sunt în studii foarte avansate și se pare cu rezultate foarte bune. Avem și noi un asemenea studiu, am avut de altfel, s-a terminat, dar există asemenea studii în lume și probabil că vor reprezenta foarte curând una din terapieile aprobate pentru a aceste boli", a detaliat prof dr Liana Gheorghe.

Care e incidența hepatitelor B, C și D în România și ce tratamente avem la dispoziție contra lor, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel