Colagenul, stimulat prin alimentație. Dermatolog, avertisment: Este controlat genetic

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
colagenul. FOTO: Freepik @cookie_studio
colagenul. FOTO: Freepik @cookie_studio

Colagenul este important atât pentru aspectul ferm al pielii, cât și pentru mobilitatea articulațiilor. Stimularea producției de colagen se poate realiza și prin alimentație.

Colagenul reprezintă aproximativ o treime din proteinele existente în organismul uman. Acesta oferă structură, suport sau rezistență pielii, mușchilor, oaselor și țesuturilor conjunctive.

Colagenul, rol și tipuri

”Rolul colagenului este atât de protecție, al întregului orgamism pentru că stă în piele asigură o membrană de protecție, de susținere și nu în ultimul rând, de ajutare a lucrurilor care stau printre fibrele de colagen, respectiv vasele de sânge, filetele nervoase”, a declarat dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, la Vorbește lumea de la Pro TV.

Colagenul, în funcție de locul în care se află, este de patru tipuri și are următoarele funcții:

- colagen de tip I - reprezintă aproximativ 95% din întregul conținut de colagen al oaselor;

- colagen de tip II - este prezent în cartilaje;

- colagen de tip III - susține structura mușchilor, organelor și arterelor;

- colagen de tip IV  - prezent la nivelul pielii, notează WebMD.

Colagenul este produs către organism, însă acest lucru nu se întâmplă pe tot parcursul vieții. Concret, pe măsură ce îmbătrânim corpul nu doar că își reduce din producția de colagen, dar cel existent se și descompune mai repede.

În plus, colagenul este de o calitate mai slabă decât cel de la vârsta tânără, iar femeile se confruntă cu o reducere semnificativă a producției de colagen după menopauză. Este normal ca toată lumea să experimenteze o scădere a producției de colagen după vârsta de 60 de ani, arată Cleveland Clinic.

Însă cum se poate verifica dacă nivelul de colagen este la o valoare optimă.

”Atunci când pielea este fermă, deci dacă ciupim dosul mâinii sau o zonă pe care dorim să fie verificată, țesutul trebuie să se întoarcă cu o elasticitate bună repede la starea de repaus. Atunci când este o calitate proastă de colagen, părul se rupe ușor, este subțire, unghiile cresc greu sau sunt fiabile, iar articulațiile sunt laxe”, a mai spus medicul dermatolog.

Vezi și: 7 alimente care ne dau energie. Popescu: Oricând, oricât, fără niciun fel de problemă

Colagenul, produs de un program controlat genetic

Potrivit medicului, ”trebuie să înțelegem că acest proces de resintetizare permanentă de colagen este controlat genetic. În afară de asta, intervine factorul alimentar, deci ceea ce mâncăm contează în felul în care producem colagenul și nu în ultimul rând în felul în care îl uzăm.

Uzura înseamnă, în primul rând variații în temperaturile extreme, expuneri masive la ultraviolete și deshidratare cutanată”, a explicat medicul care sunt cauzele ce duc la scăderea nivelului de colagen din organism.

Simptomele scăderii nivelului de colagen sunt:

- piele ridată, creponată sau lăsată

-  ”umbre” la nivelul și în jurul ochilor și al feței

- micșorarea, slăbirea mușchilor și dureri musculare

- tendoane și ligamente mai rigide și mai puțin flexibile

- dureri articulare sau osteoartrită din cauza cartilajului uzat

- pierderea mobilității din cauza deteriorării sau rigidității articulațiilor

- probleme gastrointestinale din cauza subțierii mucoasei tractului digestiv

- probleme cu fluxul sanguin, arată Cleveland Clinic.

”În primul rând să începem să nu-l mai uzăm, în al doilea rând să încercăm să aducem organismului materia primă din care să putem face colagen proaspăt”, a spus medicul.

Colagenul, stimulare

În ceea ce privește stimularea propriu-zisă a producției de colagen, dermatologul a ținut să puncteze că acest lucru este mai greu de realizat, având în vedere programul genetic ”nu poate fi grăbit și nici modificat”, dar, pentru ca acest program să nu fie grăbit de lipsa materiilor prime ”trebuie să mâncăm produse cu proteină animală, carne, iar în cazul în care nu dorim să mâncăm deloc carne, indiferent de motive, trebuie să aducem alte surse de proteină alimentară, să mâncăm cât mai variat, să avem necesarul de vitamine și minerale, adică să mâncăm fructe și legume proaspete, nuci sau alte tipuri de semințe, morcovi și nu în ultimul rând fructe și legume bogate în vitamina C”, a mai spus medicul.

De asemenea, stimularea sintetizării de colagen se poate face și prin proceduri dermato-cosmetice, care se desfășoară pe mai multe etape și al căror rezultat apare după 6-12 luni.

Vezi și: Onicoliza: cauze, simptome și tratament. Care este legătura dintre pantofii strâmți și onicoliză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel