Colagenul ingestibil, fântâna tinereții fără bătrânețe?

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Odată cu înaintarea în vârstă, oglinda poate dezvălui câteva linii fine, riduri, pete și o calitate a pielii nu tocmai minunată. Trecerea timpului te-ar putea face să te îngrijorezi și cu gândul la grosimea părului, la articulațiile crepante sau la pierderea mușchilor.

Se spune că suplimentul proteic de colagen ingestibil, care are o popularitate accentuată, contribuie la îmbunătățirea tuturor acestor lucruri. Așadar, ar trebui să începi să iei o pastilă de colagen sau să o presari în cafeaua ta, ca parte a rutinei anti-îmbătrânire?

În timp ce dovezile cu privire la colagen sunt departe de a fi concludente, majoritatea clinicienilor sunt de acord că există un mic dezavantaj în consumul acestuia, notează CNN

Colagen decodat

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Oferă structură și sprijin țesuturilor, inclusiv pielii, părului și unghiilor, precum și mușchilor, oase, cartilaje și tendoane.

„Este ca rama din salteaua ta", a spus dr. Joshua Zeichner, directorul cercetărilor cosmetice și clinice din Departamentul de Dermatologie de la Spitalul Mount Sinai din New York. "În interiorul pielii, rama este colagenul, arcurile sunt fibrele elastice, iar umplutura este acidul hialuronic."
Corpul nostru face continuu colagen nou, dar procesul începe să încetinească după aproximativ 30 de ani. Aceasta este ceea ce contribuie la riduri și la un aspect creponat al pielii, potrivit Zeichner.
Alți factori, cum ar fi stresul, lumina solară, poluarea, fumatul și o dietă bogată în zahăr, pot accelera și pierderea de colagen. Pe de altă parte, consumul unei diete bogate în proteine, împreună cu utilizarea adecvată a protecției solare și o rutină bună a pielii, poate păstra colagenul

Ce se află în interiorul unui supliment de colagen

Carnea de vită, carnea de porc și fructele de mare sunt toate sursele populare pentru suplimente de colagen, care oferă proteina într-o formă hidrolizată. Asta înseamnă că este descompus în unități mai mici, inclusiv aminoacizi și peptide, care sunt ușor absorbite și își pot găsi calea în țesuturi, inclusiv în piele.

Suplimentele conțin în mod special cantități mari de trei aminoacizi care sunt elemente cheie pentru sinteza de colagen în organism: glicină, prolină și hidroxiprolină.

Suplimentele vin de obicei sub formă de pulbere proteică sau sub formă de pastilă - deși există și bare de proteine de colagen și gumă. Pudrele pot fi aromate sau fără aromă și se pot adăuga la orice lichid cald, precum cafeaua; ceai; ovaz; supe; sosuri; ba chiar și produse coapte.

Lichidele cu bulion osos și pulberile derivate din carnea de vită sau de pui pot fi, de asemenea, o bună sursă de colagen, deși nu există prea multe dovezi de beneficii ale pielii sau articulațiilor, potrivit Dr. Patricia Farris, dermatolog și coleg al Academiei Americane de Dermatologie.

Cum funcționează colagenul ingestibil

Luând un supliment de colagen, „este similar cu ceea ce ar experimenta corpul tău după o cină cu friptură, cu excepția lipsei de grăsime", a souă Zeichner
Funcționează în două moduri:
Unul este că aminoacizii suplimentului pot proteja colagenul existent al organismului funcționând ca antioxidanți, unde blochează acțiunea enzimelor care descompun colagenul și, în final, împiedică dezvoltarea ridurilor, a explicat Farris.
Cealaltă este că, pur și simplu, produci mai mult colagen alimentând peptidele, lanțurile scurte de aminoacizi pe care le utilizează celulele tale ca blocuri de construcție. De fapt, potrivit lui Zeichner, nivelurile ridicate de peptide de colagen ar putea păcăli de fapt organismul să creadă că colagenul său natural se descompun, stimulând astfel formarea de colagen nou.
Nu există prea multe date definitive cu privire la colagenul ingestibil, dar cercetările preliminare sugerează că suplimentele pot ajuta la formarea masei musculare; îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii; reduce ridurile pielii; și reduce durerea articulară și / sau rigiditatea - deși poate dura cel puțin trei luni pentru a experimenta beneficii, potrivit ConsumerLab.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel