Cofeina din ceai sau cofeina din cafea te afectează diferit. Iată motivul

Angela Sabău |
Data publicării:
Cafea sau ceai Foto colaj: Pixabay
Cafea sau ceai Foto colaj: Pixabay

Multe persoane nu își pot vedea viața fără o ceașcă de cafea dimineața. Dar tot mai multe persoane au început să prefere o ceașcă de ceai în locul cafelei. Ambele au cofeină

Consumul excesiv de cofeină poate crește și riscul de boli cardiovasculare.

Dar pentru a stabili când e prea multă cofeină trebuie să cunoaștem nivelurile de cofeină din ceai și cafea. Cantitatea de cofeină din ceai sau cafea poate varia semnificativ în funcție de originea, tipul și prepararea băuturii.

Iată care sunt diferențele majore dintre nivelurile de cofeină din ceai și cafea.

Tipuri de ceai:

Ceaiul negru, verde și alb sunt cele mai comune tipuri de ceai. Ceea ce le face diferite este momentul recoltării și nivelul de oxidare al frunzelor. Frunzele de ceai negru sunt oxidate, în timp ce frunzele de ceai alb și verde nu. Și din această cauză, conținutul de cofeină din ceaiul negru crește. O ceașcă obișnuită de ceai negru conține 47 mg de cofeină, dar poate conține până la 90 mg. Pentru comparație, ceaiurile verzi conțin 20–45 mg, în timp ce ceaiurile albe oferă 6–60 mg per cană.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Tratamentul cu plasmă convalescentă, eficient și sigur la copiii cu COVID-19. STUDIU

Prepararea ceaiului:

Metoda de preparare influențează foarte mult conținutul de cofeină al ceaiului. Frunzele de ceai care stau mai mult în apă fierbinte tind să producă un ceai cu mai multă cofeină. Cu cât ții mai mult frunzele în apă, cu atât devine mai puternică și mai bogată în cofeină.

Tipuri de cafea:

O ceașcă obișnuită de cafea conține 95 mg de cofeină. Oamenii cred că cafeaua făcută din boabe prăjite tare are mai multă cofeină decât cafeaua din boabe prăjite ușor. Dar conținutul de cofeină nu este afectat prea mult de prăjire. Deoarece cafeaua prăjită tare este mai puțin comprimată decât cafeaua prăjită ușoară, puteți folosi cantități mai mari de boabe atunci când preparați acest tip, producând mai multă cofeină per ceașcă. Dar când vine vorba de tipul de preparare, Espresso este o sursă mai puternică de cofeină.

Dintre băuturile decofeinizate, espressoul decofeinizat tinde să aibă cea mai mare cofeină, cu 3-16 mg per porție.

Prepararea cafelei:

Apa mai fierbinte atrage mai multă cofeină din frunzele de ceai și același lucru este valabil și pentru cafea. Cafeaua este de obicei preparată mai fierbinte decât ceaiul.

Cofeina acționează rapid - de obicei în 20 de minute până la 1 oră de la consum. Dacă sunteți în căutarea unor băuturi bogate în cofeină, ar trebui să consumați espresso, cafea rece, ceai verde și negru. Dacă sunteți sensibil la efectele cofeinei, luați în considerare să rămâneți la ceaiuri cu conținut scăzut de cofeină, cum ar fi ceaiurile albe sau din plante.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel