Cofeina stimulează celulele creierului numite neuroni. Aceste celule se găsesc în substanța cenușie a creierului tău. Substanțele care stimulează creierul se numesc psihoactive. Cofeina este cea mai utilizată substanță psihoactivă din lume.
Este sigur să consumați până la 400 mg de cofeină pe zi, dar înțelegeți trebuie să posibilele efecte secundare ale consumului de cofeină asupra creierului.
Cofeina este o substanță naturală care se găsește în cafea, ceai, cola și ciocolată. Oamenii folosesc cofeina pentru efectele pe care le are asupra celulelor nervoase ale creierului. Aceste efecte includ vigilență crescută, energie și concentrare. Aproximativ două treimi din consumul zilnic de cofeină provine din consumul de cafea. O ceașcă de cafea de 200 ml poate avea aproximativ 100 până la 200 miligrame (mg) de cofeină, ceea ce este mai mult decât dublul cantității din orice altă sursă de dietă.
Materia cenușie este formată în mare parte din celule nervoase numite neuroni. Neuronii se găsesc în cea mai mare parte în stratul exterior al creierului numit cortex cerebral. Aceasta este partea creierului dvs. responsabilă pentru funcții complexe. Neuronii comunică între ei prin fibre nervoase numite axoni. Axonii sunt acoperiți cu o substanță albă, grasă numită mielină. Partea creierului în care axonii sunt cei mai frecvenți se numește substanță albă.
Cum afectează cofeina neuronii
Efectul principal al cofeinei vine din blocarea unei substanțe chimice cerebrale numită adenozină. Când adenozina se atașează de un neuron, scade excitabilitatea neuronului și scade eliberarea substanțelor chimice stimulatoare ale creierului, cum ar fi dopamina, în cortexul cerebral. O funcție importantă a adenozinei este de a încetini funcțiile creierului suficient pentru a ne adormi noaptea.
Când bem cafea, cofeina intră în fluxul sanguin și, în cele din urmă, în creier. În creier, cofeina se leagă de aceiași receptori de pe neuroni pe care îi utilizează adenozina. Doar una până la trei cești de cafea sunt suficiente pentru a reduce semnificativ efectele adenozinei. Rezultatul este mai multă energie, mai puțină somnolență și stimularea pe care o caută băutorii de cafea.
Cum este afectat de cofeină, somnul
Cel mai frecvent efect secundar al cofeinei este pierderea somnului, numită privare de somn. Partea creierului care controlează ciclul somn-veghe - ceasul biologic - este cea mai sensibilă la cofeină. Una până la trei căni de cafea pot fi suficiente pentru a vă afecta somnul. Efectele necesită de obicei peste 200 de miligrame de cofeină. Este posibil să aveți probleme cu adormirea, să aveți mai puține ore de somn și să aveți un somn mai puțin profund și odihnitor, numit somn cu undă lentă.
Privarea de somn poate provoca reacții adverse, cum ar fi somnolența în timpul zilei și probleme cu concentrarea sau memoria, numite ceață cerebrală. Aceste simptome vă pot determina să beți și mai multă cafea pentru a rămâne treaz și alert, ceea ce face mai dificilă recuperarea somnului pierdut, ducând la un ciclu vicios.
Durata efectului cofeinei este diferit de la o persoană la alta, în funcție de cât de sensibile sunt la cofeină. Cofeina are un timp de înjumătățire de aproximativ trei până la șapte ore. Timpul de înjumătățire este timpul în care jumătate din efectul cofeinei s-a consumat prin eliminarea din sistem. Pentru majoritatea oamenilor efectele cofeinei durează aproximativ șase ore.
Există alte efecte secundare ale cofeinei asupra creierului?
Consumul scăzut până la moderat de cofeină este între 50 și 300 mg de cafea pe zi. Dacă luați de aproximativ 5 până la 10 ori mai mult, este posibil să aveți o reacție la cofeină care include anxietate, neliniște și un puls rapid.
Un alt efect secundar cerebral poate apărea dacă utilizați cofeină pentru o lungă perioadă de timp și apoi vă opriți brusc. Acest lucru poate provoca o reacție de sevraj la cofeină care include dureri de cap, oboseală, somnolență, anxietate și iritabilitate. Aceste simptome pot dura până la una până la două zile. Ele pot fi ușurate prin consumul de cofeină.
Pe de altă parte, cofeina poate afecta creierul în mod pozitiv. Este eficient ca medicament pentru durerea de cap, în special pentru durerile de cap provocate de migrenă. De asemenea, poate reduce riscul de tulburare cerebrală a bolii Parkinson și poate reduce unele simptome ale bolii Parkinson.
Câtă cofeină este sigură?
Potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), este sigur să luați până la 400 mg de cofeină pe zi. Este vorba de patru până la cinci căni de cafea pe zi. Pentru a evita privarea de somn, evitați cofeina timp de cel puțin șase ore înainte de culcare.
Alte sfaturi pentru un somn sănătos includ mișcarea fizică în timpul zilei și evitarea consumului excesiv de alcool. Păstrați dormitorul întunecat, liniștit și confortabil și respectați o rutină obișnuită de culcare, culcându-vă cam la aceeași oră în fiecare seară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.