Cofeina, asociată cu infarcul și AVC-ul. Persoanele sănătoase sunt la risc

Monika Baciu |
Data publicării:
cofeina - FOTO: Freepik@jruiz1708
cofeina - FOTO: Freepik@jruiz1708

Acest ingredient pe care îl regăsim în mai mult băuturi pe care le consumăm zilnic sau aproape zilnic poate provoca infarct sau AVC. Cauzează decese și în rândul persoanelor sănătoase.

Un ingredient din băuturi crește riscul de atac de cord și accidente vasculare cerebrale pentru persoanele sănătoase. Cercetătorii au descoperit că consumul a peste 400 de miligrame în majoritatea zilelor săptămânii ar putea crește riscul de boală cardiovasculară la persoanele altfel sănătoase.

Consumul a patru sau mai multe cești de cafea pe zi sau a două băuturi energizante poate crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, avertizează un nou studiu. Cercetătorii au constatat că consumul a peste 400 de miligrame de cofeină în majoritatea zilelor săptămânii ar putea crește susceptibilitatea persoanelor sănătoase la boli cardiovasculare.

Studiu

Aproximativ unul din cinci participanți la studiul indian (19,6%) consuma zilnic această cantitate de cofeină, ceea ce echivalează cu aproximativ patru cești de cafea, 10 doze de suc acidulat sau două băuturi energizante. Un astfel de consum "cronic" de cofeină s-a dovedit a avea un impact semnificativ asupra sistemului nervos autonom, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială în timp.

Hipertensiunea, cunoscută și sub denumirea de tensiune arterială ridicată, este asociată cu un risc crescut de boală coronariană, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi și demență. Hipertensiunea slăbește inima în timp și este un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Ceaiul și cafeaua, care ambele conțin cofeină, fac parte integrantă din rutina de dimineață a oamenilor din întreaga lume. Dar acestea pot fi "dăunătoare" atunci când sunt consumate în exces, spun oamenii de știință. Autoarea principală a studiului, Nency Kagathara, de la Zydus Medical College and Hospital din Dahod, India, a explicat legătura.

"Consumul regulat de cofeină ar putea perturba sistemul parasimpatic, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Studiul nostru a urmărit să determine efectele consumului cronic de cofeină asupra sănătății inimii, în special asupra recuperării ritmului cardiac și a tensiunii arteriale", a explicat dr. Nency Kagathara, autorul principal al studiului, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Studiu NIH: Testele de laborator, incerte pentru diagnosticul de long-COVID

Cofeina - FOTO: Freepik

Ce înseamnă, de fapt, consumul cronic de cofeină

Consumul cronic de cofeină a fost definit ca fiind consumul de băuturi cofeinizate cinci zile pe săptămână timp de mai mult de un an. Studiul s-a concentrat pe ceai, cafea și băuturi acidulate, dar și energizante.

Echipa de cercetare a evaluat un grup de 92 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Tuturor participanții li s-a măsurat tensiunea arterială și pulsul și au efectuat un test de efort de trei minute. Tensiunea arterială și ritmurile cardiace au fost măsurate la 60 de secunde și la cinci minute după test. De asemenea, s-a înregistrat consumul zilnic de cofeină al fiecărui participant.

Rezultatele au arătat că cele mai mari aporturi zilnice de cofeină au fost observate la participanții de sex feminin, angajați în funcții de afaceri și management, și care locuiesc în zone urbane. Cei care au consumat cele mai mari cantități, adică un consum cronic de cofeină de peste 600 mg pe zi, au avut ritmuri cardiace și tensiuni arteriale "semnificativ" crescute după cinci minute de odihnă în urma testului de efort.

"Din cauza efectului său asupra sistemului nervos autonom, consumul regulat de cofeină ar putea pune în pericol persoanele sănătoase, expunându-le la hipertensiune și alte evenimente cardiovasculare.

Creșterea gradului de conștientizare a acestor riscuri este vitală pentru a îmbunătăți sănătatea inimii pentru toți", a mai explicat dr. Nency Kagathara.

Vezi și: Iaurtul cu miere, impact asupra sănătății intestinale. Curăță intestinul

Alți factori care provoacă hipertensiune

Alte factori care ar putea contribui la hipertensiune includ consumul de alcool, fumatul, vârsta, istoricul medical familial și consumul de sare. Dar creșterea activității fizice, urmarea unei diete nutritive și alte schimbări în stilul de viață ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă.

Rezultatele noului studiu urmează să fie prezentate la conferința American College of Cardiology (ACC) Asia 2024 din Delhi, India.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel