Cocktailurile alcoolice dulci și riscurile lor. Nutriționist: Asta e capcana

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cocktailurile alcoolice dulci. FOTO: Freepik @chandlervid85
cocktailurile alcoolice dulci. FOTO: Freepik @chandlervid85

Care sunt riscurile consumului de cocktailuri alcoolice dulci, dar și beneficiile celor cu fructe.

Nutriționistul Mihaela Bilic face puțină limună în privința consumului de băuturi alcoolice, în special al cocktailurilor alcoolice dulci, care de multe ne încântă, fie că e sezonul estival sau suntem în plină iarnă. 

”Alcoolul, bată-l vina!

Dorința consumatorilor de a avea produse cu un conținut caloric cât mai mic a determinat până și producătorii de alcool să creeze variante light. În cazul lichiorului de whisky, light înseamnă cu 40% mai puțin zahăr. Asta e capcana când vine vorba de cocktail-uri și băuturi alcoolice dulci, pe lângă cele 7 cal/gram din alcool, mai avem și zahărul din siropuri sau suc de fructe”, scrie nutriționistul pe contul său de socializare.

Potrivit Mihaelei Bilic, pentru că alcoolul nu este un aliment, producătorii nu sunt obligați să treacă conținutul de calorii pe ambalaj.

”Deci puțin consumatori realizează câte calorii are o bere, un pahar de vin sau un cocktail. Abia acum, cu această variantă light, am aflat că 50ml lichior au 100cal și 6,5g alcool. Deci în varianta clasică avem 200 cal/pahar mic și 400 cal/100ml.

Alcoolul este mai eficient decât mâncarea când vine vorba de relaxare. Deci putem să profităm de efectul lui anxiolitic, cu condiția să ne limităm la 1-2 pahare și să nu îl asociem cu mâncare”, mai spune nutriționistul, completând că varianta cea mai sigură pentru siluetă este însă vinul, și asta pentru că un pahar de vin are 80 calorii la 125ml, dar și o cantitate importantă de resveratrol, un compus polifenolic produs de unele plante cu acțiune antioxidantă, având efecte benefice asupra stresului și a daunelor provocate de factorii de mediu.

”Cât despre crema de whisky, mai bine o punem în cafea… ca să ne bucurăm de gustul bun fără să ne afecteze silueta”, a mai spus nutriționistul, adăugând că ”varianta light este aproape dublu ca preț față de cea clasică, încă un motiv să bem puțin”.

Vezi și: Dulceața, ce nu știai despre ea. Ce este pectina și cum poate preveni cancerul de colon și ajuta la digestie. Cine nu ar trebui să o consume

Beneficii neașteptate ale cocktailurilor

Dacă vă place ritualul de a consuma cocktailuri, chiar și în cazul celor non-alcoolice ori a berii cu fructe vă prezentăm câteva dintre beneficiile pe care le au acestea pentru sănătate.

Însă aceste cocktailuri sunt foarte bogate din punct de vedere nutrițional, motiv pentru care trebuie să fiți totuși atenți în privința cantității. Acestea sunt o sursă importantă de vitamine și minerale.

Previn cancerul

Componenta de xantohumol din bere este capabilă să joace un rol de chimioprevenție a cancerului.

De asemenea, conține polifenoli care optimizează efectul anticancerigen.

Protejează inima

Conținutul de vitamina B6 susține sănătatea inimii prin prevenirea acumulării de homocisteină. Aceasta acționează prin prevenirea formării cheagurilor în artere, mai mult decât atât, reduce inflamația în cazul aterosclerozei și evită apariția plăcii în interiorul vaselor de sânge.

2. -imagine fara descriere- (homemade-michelada-cocktail-with-beer-lime-juicehot-saucesalted-rim-tomato-juice_51245700.jpg)Bere cu fructe. FOTO: Freepik @chandlervid85

Crește densitatea osoasă

Se crede că poate crește densitatea osoasă, în acest fel fiind de ajutor în prevenirea fracturilor și a osteoporozei, la persoanele în vârstă, în special la femeile ajunse la menopauză.

Previne anemia

Berea de fructe conține vitamina B12 și acid folic, elemente care previn anemia. De asemenea, acestea sunt bune și pentru memorie și creșterea gradului de concentrare.

Încetinește îmbătrânirea

Acest tip de bere este bogat în vitamina E, o vitamină cu efect antioxidant. Astfel, consumul de produse bogate în vitamina E dau un aspect mai tânăr tenului, reduce ridurile și reduce efectele îmbătrânirii.

Previne apariția calculilor biliari

Prin consumul acestui tip de bere veți regla nivelul colesterolului din sânge și astfel va scădea concentrația bilei, dar mai ales va fi evitată apariția calculilor biliari.

Îmbunătățește digestia

Berea cu fructe este bogată în fibre și ajută la îmbunătățirea digestiei intestinale prin stimularea gastrică, a acidului gastric și a enzimei pancreatice.

În plus, ajută la absorbția nutrienților importanți și la eliminarea grăsimilor inutile.

Reduce stresul

Multe dintre băuturile alcoolice, dacă sunt consumate cu moderație, pot ajuta la reducerea stresului și conferi o stare de bine. Este și cazul acestui tip de cocktail.

Efect diuretic

Consumul de bere de fructe duce la o creștere semnificativă a urinării. Astfel ajută organismul să elimine toxinele și să evite îngroșarea sângelui.

De altfel, este recomandat ca la fiecare pahar de băutură alcoolică sa consumați 2 pahare de apă, pentru a evita deshidratarea, arată Dr. Health Benefits.

Vezi și: Care sunt cele mai bune antibiotice naturale și de ce trebuie evitată ciocolata. Medic: Un deliciu pentru bacterii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel