Cocktail-ul care inversează îmbătrânirea a fost descoperit de un om de știință de la Harvard. Acesta spune că a găsit un cocktail care poate inversa îmbătrânirea în celulele umane.
O echipă condusă de faimosul cercetător anti-îmbătrânire David Sinclair de la Harvard Medical School tocmai a publicat o lucrare care arată că un amestec de substanțe chimice este capabil să inverseze îmbătrânirea celulară... în doar patru zile.
Studii pe animale
Dacă sună prea frumos pentru a fi adevărat, s-ar putea foarte bine să fie. Deocamdată, dovezile au fost obținute doar pe celule umane în laborator - suntem departe de a testa acest lucru pe modele animale și chiar mai departe de testele pe oameni.
Dar, cel puțin, premisa este foarte interesantă, chiar dacă a da timpul înapoi în linii celulare unice este departe de a demonstra că este posibil să se îmbunătățească factorii de sănătate legați de vârstă la animalele vii.
”Identificăm șase cocktailuri chimice care, în mai puțin de o săptămână și fără a compromite identitatea celulară, restabilesc un profil de transcriere la nivelul întregului genom tineresc și inversează vârsta transcriptomică. Astfel, întinerirea prin inversarea vârstei poate fi realizată, nu numai prin mijloace genetice, ci și chimice”, scriu Sinclair și o echipă de alți 17 cercetători în revista Aging, potrivit Science Alert.
Vezi și: La ce să fii atent când mergi la înot. ISU Sibiu: Poate face diferența între viață și moarte
Controverse în jurul descoperirii
Studiul a analizat modul în care celulele pierd informații pe măsură ce îmbătrânesc - în special informații epigenetice. Pe măsură ce îmbătrânesc, celulele noastre trec de la a avea un potențial nelimitat atunci când suntem embrioni la a se diferenția într-un singur tip specific de celule și, în cele din urmă, devin senescente și își pierd funcționalitatea.
În 2012, Shinya Yamanaka și Sir John B. Gurdon au câștigat Premiul Nobel pentru că au demonstrat că acest proces poate fi inversat. Aceștia au descoperit că activarea așa-numiților factori Yamanaka (OCT4, SOX2 și KLF4) la mamifere poate transforma din nou celulele adulte în celule stem pluripotente induse cu potențial nelimitat.
Câțiva ani mai târziu, o echipă de cercetători a arătat că, chiar și activarea temporară a acestor factori Yamanaka la șoareci a făcut ca rozătoarele să fie mai sănătoase.
De atunci, a început cursa pentru a aplica același lucru la oameni, dar fără a transforma celulele în celule canceroase - ceea ce reprezintă un risc atunci când le oferiți celulelor capacitatea de a se diviza la nesfârșit.
Laboratorul lui Sinclair a obținut deja primele rezultate promițătoare și a reușit să folosească factorii Yamanka pentru a restabili vederea la șoareci și maimuțe cu nervii optici deteriorați.
Dar toate aceste lucrări implică terapia genică - introducerea genelor factorului Yamanka cu ajutorul unui virus - care este costisitoare, controversată și nu lipsită de complicații.
Vezi și: Ce este indicele UV. Cum te ajută propria umbră să vezi cât de nocive sunt razele soarelui
Îmbătrânirea, inversată
Provocarea este de a găsi o modalitate de a obține aceleași rezultate folosind substanțe chimice care ar putea fi transformate într-un medicament sau terapie - și asta este ceea ce Sinclair spune că a făcut acum.
”Până de curând, tot ce puteam face era să încetinim îmbătrânirea. Noile descoperiri sugerează că acum o putem inversa. Acest proces a necesitat până acum terapia genetică, ceea ce a limitat utilizarea sa pe scară largă”, spune Sinclair.
Pentru a-și da seama de acest lucru, echipa a dezvoltat un sistem care distinge celulele tinere de cele senescente. În loc să se uite doar la factorii genetici asociați cu îmbătrânirea, ei au căutat, de asemenea, ratele în timp real ale compartimentației proteinelor nucleocitoplasmatice (NCC) - după cum se pare, celulele bătrâne au membrane nucleare permeabile.
Folosind această metodă de screening, echipa a arătat apoi că poate inversa ratele de NCC în celulele umane senescente, astfel încât acestea să semene din nou cu celulele tinere, folosind șase cocktailuri diferite de substanțe chimice.
Deocamdată, echipa păstrează rețeta acestor cocktailuri pentru ei înșiși, deși Sinclair a declarat pe Twitter că de atunci au găsit mai multe decât cele șase din lucrare.
Controversa asupra studiului nu este chiar studiul în sine, ci afirmația că au găsit un fel de elixir anti-îmbătrânire, când, în realitate, nu au fost testate încă modele animale.
”Această nouă descoperire oferă potențialul de a inversa îmbătrânirea cu o singură pastilă, cu aplicații care variază de la îmbunătățirea vederii până la tratarea eficientă a numeroase boli legate de vârstă”, a declarat Sinclair într-un comunicat de presă.
Dar, deși cercetătorii spun că noua tehnică dezvoltată pentru depistarea celulelor este promițătoare, este mult prea devreme pentru a trage aceste concluzii pripite.
Biogerontologul Matt Kaeberlein, care conduce un laborator la Centrul Medical al Universității din Washington, a vorbiti pe Twitter despre riscurile exagerării acestei cercetări.
”Acesta este un raport preliminar al unei noi metode de depistare într-o singură linie celulară care utilizează măsuri indirecte ale stării epigenetice. Nu există nicio dovadă aici pentru reprogramarea într-un țesut, organ sau animal întreg”, a scris Kaeberlein pe Twitter.
Cu toate acestea, având în vedere că mulți dintre noi trăiesc acum mai mult decât oricând, cercetătorii vor căuta mereu modalități de a ne ajuta să rămânem sănătoși mai mult timp, iar acesta ar putea fi un prim pas important. Trebuie doar să o luăm cu un mare grăunte de sare. Cercetarea a fost publicată în Aging.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.