Coada calului. Care sunt beneficiile asupra aparatului urinar, dar și contraindicațiile sale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coada calului. FOTO Pexels @ Andrea Piacquidio
Coada calului. FOTO Pexels @ Andrea Piacquidio

Coada calului, printre cele mai bune diuretice naturale. Vezi ce contraindicații are. 

Coada calului se numără printre cele mai bune diuretice naturale, având efecte extraordinare asupra aparatului urinar. Acțiunea sa diuretică se datorează conținutului de bioxid de siliciu, saponine (ecvizetonină), flavonozide și uleiuri esențiale.

Indicații terapeutice

Indicațiile terapeutice ale plantei de coada-calului, plantă folosită încă din vremuri străvechi, potrivit ”Plante medicinale de la A la Z” sunt:

- insuficiență renală (nu în faza acută)

- pielită, cistită (se poate asocia cu frunze de merișor)

- litiază urinară cu hemoragii (datorate migrării pietrelor)

- insuficiență cardiacă

- tulburări metabolice cauzate de insuficiența renală

Preparatele din coada-calului nu sunt utile doar pentru afecțiunile urinare, ci și pentru bolile reumatismale, artroze și poliartrite cronice. Datorită conținutului de siliciu, această plantă întărește oasele și este recomandată în osteoporoză.

Cum se folosește?

Această plantă se poate prepara ca infuzie, fiertură sau macerat la rece. Poate fi utilizată și extern, pentru comprese, cataplasme sau băi ale corpului. Băile locale ajută la vindecarea pielii afectată de eczeme, ulcerații cutanate cronice și la stimularea circulației sangvină periferice.

Infuzie de coada-calului. Se folosesc 3 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se pot bea până la 3-4 căni de ceai pe zi.

Decoct de coada-calului. Se folosesc 100 g de plantă la 1 litru de apă. Plantele se fierb jumătate de oră, iar apa evaporată se completează cu apă proaspătă. Se beau câte 2-3 căni de ceai cald pe zi, dintre care 1 cană dimineața, iar celelalte 2 la amiază sau seara.

Macerat la rece de coada-calului. Se pun 2 linguri de plantă într-un ibric cu 500 ml de apă. Se amestecă și se lasă la macerat de seara până dimineața, sau 10-12 ore. Apoi se strecoară și se încălzește puțin (nu se fierbe). Se administrează câte 2-3 căni de macerat pe zi.

Suc de coada-calului. Se obține prin presarea plantelor proaspete, spălate bine. Se diluează cu apă: 2-3 lingurițe (suc) la 200 ml de apă.

Precauții și contraindicații

Coada-calului nu este recomandată persoanelor care suferă de aritmie, beau mult alcool sau iau înlocuitoare pentru nicotină. Planta poate interacționa cu unele medicamente: diuretice, digoxin sau litiu.

Vezi și: Condimentul care te face FERICIT. Tratează și TUSEA și sinuzita

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel