Propunerea ca Agenția Medicamentului și Casa de Asigurări de Sănătate să treacă sub controlul legislativului este văzută ca oportun de către dr. Adrian Wiener, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului. Prezent în cadrul dezbaterii ”Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, organizat de grupul de presă DC Media Group, el a precizat că s-a discutat de mai multe ori despre contractul cadru, care este „legea care guvernează interacțiunea din interiorul sistemului de sănătate” și care, „nu trece prin Parlament, nu e nevoie niciodată de niciun aviz, nu există posibilitatea vreunui aport, vreunui input dinspre comisiile de sănătate sau dinspre cei care reprezintă asigurații și în legislativ.”
„Bineînțeles că această autonomie, această situație privilegiată în geometria sistemului a Casei de Asigurări de Sănătate și a Agenției Medicamentului ne oferă oarecum dacă vreți o marjă de decizie arbitrară, nu e neapărat rea, dar cred că într-un stat social ca România, în forma în care există astăzi asigurările de sănătate în România, eu cred că un proces deliberativ în care să fie incluse măcar comisiile de sănătate din Parlament este oportun”, a spus el.
Legea sănătății a suferit mai multe modificări în ultimii ani, fiind una din cele mai de interes. „Cu toții știm că una dintre cele mai „agresate” legi este legea sănătății. A suferit mii de modificări în decursul ultimilor 10 ani, sigur că există un interes crescut și e firesc să fie așa. Eu cred că ar trebui formalizată chestiunea asta printr-o interacțiune dacă vreți, ritmică, anuală, cu cei care reglementează la nivel formal contractul cadru și normele de aplicare”, a mai menționat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.