Un studiu recent arată că pacienții care au primit tratament antiplachetar pe termen lung cu clopidogrel după o procedură de intervenție coronariană percutanată (PCI) au fost cu 29% mai puțin susceptibili să moară comparativ cu cei care au primit aspirină. Rezultatele studiului SMART-CHOICE 3 sugerează că pacienții tratați cu clopidogrel au avut, de asemenea, mai puține șanse să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
O nouă abordare
În prezent, ghidurile clinice ale American College of Cardiology (ACC), American Heart Association și Society for Cardiovascular Angiography and Interventions recomandă administrarea unui tratament de tip dual antiplachetar — aspirină și un inhibitor P2Y12, cum ar fi clopidogrel — pentru o perioadă de 6 luni până la un an după PCI. Această strategie are rolul de a preveni formarea cheagurilor de sânge, iar ulterior, pacienții continuă tratamentul cu aspirină singură.
Cu toate acestea, rezultatele SMART-CHOICE 3 arată că utilizarea monoterapiei cu clopidogrel pe termen lung ar putea fi mai benefică decât continuarea tratamentului exclusiv cu aspirină.
"În studiul nostru, clopidogrel a depășit aspirina ca monoterapie de întreținere pe termen lung după tratamentul dual antiplachetar standardizat. Pe baza acestor rezultate, sper ca ghidurile să abordeze monoterapia cu clopidogrel ca fiind echivalentă cu monoterapia cu aspirină sau chiar preferată pentru pacienții cu risc mare de evenimente ischemice recurente", a spus Dr. Joo-Yong Hahn, cardiolog intervenționist la Samsung Medical Center din Seul, Coreea de Sud, potrivit Medscape.
SMART-CHOICE 3
Studiul SMART-CHOICE 3 a evaluat 5500 de pacienți care au suferit o intervenție PCI în Coreea de Sud și care prezentau un risc ridicat de evenimente ischemice viitoare, datorită unui istoric de infarct miocardic, diabet tratat medicamentos sau leziuni coronariene complexe. După finalizarea tratamentului cu două medicamente antiplachetare, jumătate dintre pacienți au continuat cu clopidogrel, iar cealaltă jumătate cu aspirină.
După o perioadă mediană de 2,3 ani, un procent semnificativ mai mare de pacienți din grupul clopidogrel decât din grupul aspirină au decedat sau au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral (4,4% față de 6,6%). Diferența semnificativă a fost cauzată de reducerea semnificativă a numărului de atacuri de cord în grupul clopidogrel (1,0% față de 2,2%).
Deși a existat o tendință puternică favorabilă clopidogrelului în ceea ce privește rata de deces, nu au existat diferențe semnificative în rata de accident vascular cerebral între cele două grupuri. De asemenea, nu a existat o diferență semnificativă în numărul de evenimente hemoragice majore.
Fără efecte adverse
Dr. Hahn a subliniat faptul că, în general, tratamentele antiplachetare mai puternice pot crește riscul de sângerare. Totuși, în cadrul acestui studiu, clopidogrel a demonstrat o reducere a evenimentelor ischemice comparativ cu aspirina, fără a crește riscul de sângerare.
"Este un rezultat ideal", a declarat Hahn.
Clopidogrel, mai eficient decât aspirina. Este recomandat după o de intervenție coronariană percutanată - FOTO: Freepik@EyeEm
Limitările studiului
Dr. Akshay Khandelwal, șeful secției de medicină cardiovasculară la AHN Cardiovascular Institute din Detroit, Michigan, a adus în discuție faptul că mai mult de 80% dintre participanții la studiu au fost bărbați, ceea ce poate ridica întrebări privind aplicabilitatea generală a datelor.
Având în vedere că femeile au o tendință mai mare de a sângera decât bărbații, "este important să înțelegem cum se aplică acest lucru femeilor", a spus Khandelwal.
De asemenea, este posibil ca beneficiile clopidogrelului să fi fost subestimate, deoarece studiul s-a desfășurat doar în Coreea de Sud, unde mulți pacienți nu răspund bine la acest medicament.
Studiul SMART-CHOICE 3 adaugă noi informații relevante în dezbaterea privind alegerea între aspirină și clopidogrel pentru terapia antiplachetară pe termen lung. Cu rezultate promițătoare în ceea ce privește eficiența clopidogrelului și fără riscuri suplimentare de sângerare, acest studiu ar putea contribui la o schimbare în ghidurile clinice pentru tratamentul pacienților cu risc crescut de evenimente ischemice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.