Clima, pietrele la rinichi. Încălzirea globală poate crește riscul

Angela Sabău |
Data publicării:
Pietre la rinichi
Pietre la rinichi

Clima caldă și umedă poate fi un factor de risc pentru pietrele la rinichi. Și încălzirea globală ar putea contribui la creșterea riscului.

Climatul cald și umed poate crește riscul de a face pietre la rinichi, potrivit unui nou studiu. Pietrele la rinichi sunt aglomerări solide de calciu, oxalat și acid uric, care se cristalizează și se dezvoltă în rinichi.

În America de astăzi, aproximativ  12% din populație experimentează cel puțin o dată un episod de acest gen. Pietrele mici pot părăsi corpul în timpul urinării. Pietrele mari, în schimb, nu pot fi eliminate astfel. Deși rareori sunt fatale, ele pot fi foarte dureroase. 

Ce favorizează formarea pietrelor la rinichi

Anumiți factori de risc sunt bine stabiliți. De exemplu, sunt mai predispuși bărbații, sau diabeticii. Un alt factor care crește riscul de a face piatră la rinichi este zona în care locuiți, scrie medicalnewstoday.com.

Un studiu de referință publicat în 1994 a analizat datele de la mai mult de 1 milion de bărbați și femei din întreaga SUA. Ei au înființat așa-numita „centură de piatră”. Analiza lor a descoperit o dispoziție geografică distinctă a pacenților cu pietre la rinichi. Pe măsură ce mergeau spre sud și spre est, prevalența a crescut. Bărbații din Carolina de Nord, de exemplu, au avut un risc aproape de trei ori mai mare de a dezvolta pietre la rinichi decat bărbații din Dakota de Nord.

La prima vedere, această loterie bazată pe hărți pare ciudată. Cu toate acestea, are mai mult sens când se ia în considerare vremea.

Persoanele care trăiesc în zone mai calde sunt susceptibile de a transpira mai mult, deci rezultă că și acestea au un risc mai mare de a fi deshidratate. Iar deshidratarea cronică este un factor de risc bine stabilit pentru pietrele la rinichi.

Umezeala, factor de risc

Dar, potrivit autorilor celui mai recent studiu, temperatura nu poate fi singurul factor pentru formarea pietrelor la rinichi. "Temperatura nu reflectă pe deplin fenomenul «centurii de piatră». Dacă doar temperatura era principalul factor de mediu responsabil, Southwestul american ar trebui să aibă o prevalență similară a afecțiunii ca și în sud-est. Și nu este, așa.” cercetătorii de la Universitatea Stanford School of Medicine din California au propus să analizeze și precipitațiile, iar rezultatele au fost publicate recent în Journal of Endourology..

Ei au analziat datele de la 63.994 de persoane din California care au suferit proceduri pentru piatră la rinichi, în perioada 2010-2012. De asemenea, au adunat informații despre climă de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică.

Codul ZIP al fiecărui participant a fost disponibil, permițând echipei să identifice locația și să identifice ce fel de vreme ar fi putut să experimenteze.

Au descoperit că, pentru fiecare centimetru de ploaie, au existat încă 0.019 intervenții chirurgicale la 1.000 de persoane. De asemenea, fiecare grad de creștere a temperaturii medii a Fahrenheitului a provocat o intervenție suplimentară de 0,029 pe 1.000 de persoane.

Deshidratarea, cauză frecventă în mediul umed

Autorii studiului cred că un mediu cald și umed, în comparație cu un mediu cald și uscat, poate favoriza formarea pietrelorla rinichi, deoarece sistemul de termoreglare al organismului este afectat din cauza climei.

Când este umed, transpirația nu se poate evapora la fel de ușor, ceea ce înseamnă că apărarea primară a organismului împotriva căldurii este slabă. Deci, mai multă transpirație este produsă într-o încercare nereușită de a răci corpul.

Autorii studiului aduc în discuție chiar impactul potențial al încălzirii globale. Atât temperaturile medii, cât și precipitațiile prognozate să crească pe planetă, pot aduce creșterea prevalenței pietrelor rinichilor, de asemenea, probabil să crească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel