Ciupercile champignon sunt un produs indispensabil pentru vegetarieni și pentru oricine care duce un stil sănătos de viață și respectă o dietă.
Valoarea nutritivă pentru 100 de grame de ciuperci champignon este următoarea:
proteine - 4,3 grame,
grăsimi - 1 gram,
carbohidrați - 0,1 gram,
calorii - 27.
Beneficiile și daunele ciupercilor champignon
Aceste ciuperci sunt foarte utile pentru organism. Sunt 90% apă, iar restul sunt minerale utile precum fier, zinc, calciu, iod, fosfor, rubidiu și staniu.
Aceste ciuperci conțin vitaminele B1, B2, B6, B12, D, E și sunt, de asemenea, bogate în proteine și fier. De aceea ar trebui să fie prezente în alimentația sportivilor, dar și a persoanelor care nu mănâncă carne.
Datorită compoziției bogate în vitamine, se crede că ciupercile champignon sunt capabile să prelungească tinerețea, să încetinească formarea ridurilor și să îmbunătățească starea pielii în general.
Arginina, conținută în compoziția ciupercilor champignon, are un efect pozitiv asupra abilităților mentale ale unei persoane, îmbunătățește memoria și activează creierul.
Ciupercile champignon au activitate antibacteriană și antitumorală. Consumul acestor ciuperci reduce riscul de ateroscleroză și nivelul de colesterol din sânge. Acidul pantotenic conținut în compoziția lor ajută la ameliorarea oboselii.
Ciupercile champignon sunt indispensabile în timpul unei diete, deoarece au un conținut scăzut de calorii, dar, în același timp, saturează bine organismul și îl alimentează cu proteine.
Proprietăți periculoase ale ciupercilor champignon
Ca orice alte ciuperci, în ciuda beneficiilor lor, și ciupercile champignon pot dăuna organismului uman. De exemplu, sunt capabile să acumuleze metale grele dăunătoare, cum ar fi plumbul, iar acest lucru poate duce la otrăvire. Pentru a evita consecințele negative, cumpără ciuperci dor din locuri de încredere, acordând prioritate ciupercilor tinere.
În plus, ciupercile champignon conțin chitină, care este greu de digerat, așa că nu trebuie consumate în cantități mari. Interferează cu absorbția nutrienților și reduce activitatea enzimelor implicate în digestia alimentelor.
Cine nu ar trebui să mănânce ciuperci champignon?
- copii sub 7 ani;
- persoanele cu boli ale tractului gastrointestinal (gastrită, ulcere, pancreatită, colecistită);
- persoane cu insuficiență hepatică și renală;
- femeile însărcinate și cele care alăptează;
- persoane cu intoleranță individuală sau alergii la ciuperci.
Cum să alegi și să păstrezi ciupercile champignon?
Nu este dificil să alegi ciupercile champignon. Este suficient să examinezi cu atenție ciupercile și să le atingi. Cu cât ciupercile sunt ferme, cu atât sunt mai proaspete, mai gustoase și mai bune. Dacă ciupercile sunt moi moi, înseamnă că au început deja să putrezească.
Ciupercile champignon proaspăt trebuie să fie albe sau să aibă o nuanță ușor maronie. Ciupercile foarte întunecate sunt prea coapte. Nu vă vor face rău, dar după gătire pot deveni dure. Dacă ciupercile sunt lipicioase sau alunecoase, aceasta indică faptul că sunt stricate.
Ciupercile ar trebui să aibă un miros plăcut și bun. Dacă emană un miros acru sau umed, nu merită cumpărate.
Ciupercile se păstrează în frigider, dar înainte merită să sortezi cu atenție și să îndepărtezi excesul de umiditate. Nu spăla ciupercile proaspete înainte de a le depozita în frigider, deoarece acest lucru va grăbi procesul de putrezire.
Înghețarea ciupercilor ajută la prelungirea termenului de valabilitate. Ciupercile pot fi păstrate la congelator până la 6 luni atât crude, cât și fierte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.