Ciupercile, beneficii pentru sănătate. Conținut ridicat de vitamine

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ciupercile - FOTO: Freepick
ciupercile - FOTO: Freepick

Ciupercile au beneficii uimitoare pentru sănătate.

Ciupercile sunt cunoscute pentru gustul lor deosebit și beneficiile uimitoare pentru sănătate. Ciupercile conțin o serie de vitamine și minerale esențiale. În plus, ciupercile sunt ideale și în dietă, având un conținut caloric scăzut. 

Ciupercile crescute artificial, sursă de vitamina D

Încărcate cu multe vitamine, minerale și antioxidanți care stimulează sănătatea, ciupercile au fost mult timp recunoscute ca o parte importantă a oricărei diete. De exemplu, ciupercile crescute cu expunerea la lumină ultravioletă sunt o sursă bună de Vitamina D, o componentă importantă în sănătatea oaselor şi a sistemului imunitar. 

Ciupercile crimini sunt o sursă deosebit de excelentă de zinc, un oligoelement esențial. Zincul este un nutrient vital pentru sistemul imunitar și este, de asemenea, necesar pentru a asigura o creștere optimă la sugari și copii. 

Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit o serie de alte motive excelente pentru încorporarea ciupercilor în dieta.  Studii pe termen lung și scurt deopotrivă au descoperit că ciupercile, în combinație cu exercițiile fizice și alte modificări ale stilului de viață, pot avea un impact important asupra pierderii în greutate.

De exemplu, după ce li s-a cerut să înlocuiască 20% din consumul de carne de vită cu ciuperci, participanții la cercetare au arătat îmbunătățiri ale IMC-ului și circumferinței burții. Antioxidanții din ciuperci sunt, de asemenea, gândit pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială și alte tulburări metabolice.

Vezi și: Consumul de droguri, fenomen îngrijorător. Numărul deceselor a crescut cu 82%

Sursă de calorii și fibre cu efect antiinflamator

Ciupercile sunt o sursă bogată, cu conținut scăzut de calorii, fibre, proteine și antioxidanți. Acestea pot atenua, de asemenea, riscul de a dezvolta afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi Alzheimer, boli de inimă, cancer, și diabet zaharat.

Ciupercile sunt surse bogate de potasiu, un nutrient cunoscut pentru reducerea impactului negativ pe care sodiul îl poate avea asupra corpului tău. Potasiul diminuează, de asemenea, tensiunea din vasele de sânge, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.  

S-a demonstrat că efectul antiinflamator al ciupercilor îmbunătățește foarte mult eficiența sistemului imunitar. Cercetările au descoperit că ciupercile ajută la stimularea microfagelor din sistemul imunitar, sporind capacitatea acestuia de a învinge corpurile străine și făcându-vă mai puțin susceptibili la boli grave, notează WEB.MD 

Acestea sunt, de asemenea, surse de: 

- Seleniu
- Cupru
- Tiamină
- Magneziu
- Fosfor

Nutrienți per porţie

O cană de ciuperci crimini conține: 

- Calorii: 15
- Proteine: 2,2 grame
- Grăsime: 0,2 grame
- Carbohidrați: 2,3 grame
- Fibre: 0,7 grame
- Zahăr: 1,4 grame

Vezi și: Ciugulitul, aliatul kilogramelor în plus. Medic: Nu mâncaţi dacă nu vă este foame

Nu se recomandă consumul ciupercilor seara

Nu se recomanda consumul de ciuperci seara, proteinele pe care le conţin sunt mai greu digerabile decât cele din carne.
Nu trebuie să consume ciuperci persoanele care suferă de afecţiuni hepatice, pancreatice sau gastrointestinale.

Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare


Evitaţi să culegeţi ciuperci din pădure. Unele specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici gătirea îndelungată nu le poate distruge, provocând otrăviri grave, uneori mortale.

Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei

Medicul primar urgențe, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce trebuie să fim atenți atunci când mâncăm ciuperci. Culese direct din pădure sau cumpărate de colțul străzii, ciupercile pot deveni alimente mortale.

”Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva.

Atenție.Trei dintre pacienții (de 5, 7 şi 9) ani intoxicați au fost din aceeași familie.

Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel