Cercetători de la Colegiul de Medicină Penn State și de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au făcut o meta-analiză a 17 studii observaționale, publicate între 1 ianuarie 1966 și 31 octombrie 2020. Meta-analiza a inclus studii din populații distincte, inclusiv asiatice.
Concluzia? S-a observat o asociere între un consum crescut de ciuperci și un risc mai scăzut de cancer. Mai precis, la participanții care consumă zilnic 18 grame (g) de ciuperci, cercetătorii au sesizat o scădere cu 45% a riscului relativ de cancer față de cei care nu consumă ciuperci.
Oamenii de știință au subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a delimita efectele protectoare ale ciupercilor și rolul lor potențial în prevenirea dietei cancerului.
Deși ciupercile sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți – ergotioneină (aceasta ar avea rol protector împotriva cancerului) și glutation - , trebuie luați în considerare și factorii de risc potențial prevenibili: fumatul, excesul de greutate corporală, alimentația slabă și excesul de expunere la soare, potrivit medicalnewstoday.com.
Studiul științific, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.